belépés∆

Shadows in the Palace (2007)

Shadows in the Palace (2007)

IMDb

 

Sokunk kedvence, a „tündéri” Lady Vengeance-t alakító Lee Yeong-ae már 2003-ban, egy hatalmas sikerrel vetített sorozat röpke 54 részében bevezetett minket azok mögé a falak mögé, ahova évszázadokig csak kevés kiválasztott juthatott be. A sorozat a Jewel in the Palace volt, azok a bizonyos falak pedig a királyi palotát őrizték. A kísértetiesen hasonló című Shadows in the Palace is ugyanezen helyet mutatja be, ráadásul szintén a palotában élő nemes hölgyek és szolgálóik világába kalauzol el minket, azonban a csöpögős romantikát és drámát ezúttal felváltja a misztikum, a rejtély és közepes mennyiségű vér és borzalom.

A film azok közé az ügyes koktélok közé tartozik, melyek nélkülözik ugyan a sajátos ízeket és aromákat, viszont az alapanyagokat annyira jól keverik össze, hogy a végkifejlet egész elfogadható lesz. Így a Shadows in th Palace alkotógárdája sem csinált mást, minthogy fogta a fentebb említett sorozatot, hozzáadta a Blood Rain sajátos, a krimi és az okkult között egyensúlyozó hangulatát, és hozzáadott a biztonság kedvéért egy csipetnyi szellemlányos horrort.

Shadows in the Palace (2007) Shadows in the Palace (2007)

A királyi palotában egy fiatal szolgálólány öngyilkos lesz. Mindenki elfogadja a szomorú tényt, kivéve a boncolást végző nővért, aki egyértelmű bizonyítékok sorozatát vonultatja fel, melyek azt támasztják alá, hogy bizony ez gyilkosság. Furamód senki nem akar hinni neki, vagy legalábbis próbálja lebeszélni őt igaza folyamatos bizonygatásáról. Ahogy azonban egyre mélyebbre ás rájön, hogy talán mégsem kell mindig annyira ragaszkodnia az igazsághoz.

Shadows in the Palace (2007) Shadows in the Palace (2007)

A film húzó erejét a krimi jelleg adja. Képzeljünk el egy Agatha Christie regényt, melyet olyan egzotikus környezetbe helyeznek, mint a koreai királyi palota, annak minden világi hívságával. Gyönyörű ruhákba öltöztetett szépséges szolgálók tucatjai, akik mind a király, jobban mondva a palota feleségei lesznek, ahogy belépnek annak kapuján. Innentől kezdve nem létesíthetnek intim kapcsolatot férfivel, szűznek kell maradniuk, s ami végképp kiélezi a helyzetet, az a köztük uralkodó szigorú hierarchia. Zárj be egy helyre sok nőt, tégy köztük rangbeli különbséget, s az intrikának olyan táptalajt teremtesz, melyet valójában te sem akartál.

Shadows in the Palace (2007) Shadows in the Palace (2007)

A rendező remekül operál a sok szereplővel, ami nélkülözhetetlen egy jó krimihez (és az európai néző számára zavaróak is lehetnek az egyforma ruhába öltözött, ugyanolyan hajviseletet hordó lányok), a drámai helyzetekkel, és a néha megrázó jelenetekkel. A képek is a fentebb említett sorozatot idézik, kevés a totál és sok a közeli. A film így veszít a klasszikus értelemben vett történelmi mozi jellegből, ám erősödik vele a horror fíling, ami minden tekintetben korrekt eljárás a forgatókönyv irányvonalát tekintve. A Shadows in the Palace tehát dícséretes munka, valami azonban mégis hiányzik belőle, egy csipetnyi plusz, ami igazán emlékezetessé tehette volna a filmet. Azonban még így is messze jobban sikerült, mint a jóval nagyobb reklámot és visszhangot kapott Hwang Jin-yi

 

Hozzászólások   

#3 somesz 2010-08-14 16:15
Na ez nekem nem jött be. Rendkívül gonosz film, hangulata ott van, de igazából erőltetett az egész.
#2 MekkMester 2010-04-29 17:27
Ami késik nem múlik. Elkészült a filmhez a magyar fordítás.
#1 halas 2008-02-06 01:55
most néztem meg kár hogy nem készült hozzá felirat, mert sajnos egy kicsit nehéz volt az akkori írott angolt teljesen megértenem :-x :-? , de azért mindneképpen jó film volt

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Port Arthur (203 kochi) (1980)

Port Arthur (203 kochi) (1980)

  Minden ország életében voltak olyan csaták, amelyek döntő kihatással bírtak a nemzet további sorsára. Nálunk ilyenek voltak például Nándorfehérvárnál és Mohácsnál, míg Japánban ugyanez elmondható a szekigaharai ütközetre. Továbbá, természetesen a címadó Port Arthur...

2 Young (Jo sok)

2 Young (Jo sok)

 IMDbKa Fu egy szegény családban nőtt fel, ami egy dologban volt csak gazdag, szeretetben. Natalie egy gazdag ügyvéd lányaként nő fel nagy luxusban, szülei mindent megadnak neki, de nagyon sokszor vannak távol, ráadásul igen szigorúak,...

Öld meg a sógunt! (Ninja bugeicho momochi sandayu) (1980)

Öld meg a sógunt! (Ninja bugeicho momochi sandayu) (1980)

Ismét egy olyan film, ami nálunk jókor volt jó helyen, ekképp kapaszkodott fel az uborkafára, pedig máskülönben nem sok keresnivalója lenne a jó filmek listáján. Miért mondom ezt? Megpróbálom sorba szedni.

Kirisute Gomen - Licence To Kill (3. évad)

Kirisute Gomen - Licence To Kill (3. évad)

Az előző évad lezárásakor komoly csapás érte az igazságosztók kis csapatát. Kérdés volt, talpra tudnak-e állni. Persze, csak költői a kérdés, a válasz nem lehetett kétséges.