belépés∆

4 Horror Tales - D-Day aka Roommates (2006)

4 Horror Tales - D-Day aka Roommates (2006) 
 

Ringu. Ez volt a címe annak a filmnek, ami elindította a hosszúhajú szellemlányok karrierjét az ázsiai, majd a Hollywood-i feldolgozógépezet révén az amerikai filmgyártás horror termésében egyaránt. A D-Day bemutatójának megtekintése után azt hihetnénk, hogy egy hasonszőrű alkotásról van szó, ám az ismeretlen Eun-kyeong Kim filmje egészen más.

Mindazonáltal megjegyezném, hogy számomra a mai napig hatásos tud lenni, ha egy gyanúsan szótlan női alaknak hosszú fekete haj takarja el az arcát. Ez tulajdonképpen egy fantasztikus ötlet volt. Hosszú haja bármelyik lánynak lehet, ráadásul Ázsiában többnyire fekete színű, és az ember számára a kapcsolattartás, valamint az egymás irányába közvetített érzelmek elsődleges eszköze, és forrása, az arcunk, melynek eltakarása esetén a másik ember teljes bizonytalanságba kerül. Nem tudja mik a szándékaink, mire gondolhatunk. Éppen ettől lesz mindez olyan félelmetes. Az egészben az a zseniális, hogyha egy lány depresszív hangulatában lehajtja a fejét, máris kész a tökéletes álarc. Márpedig a horrorfilmek többségében a szellemek nem túl vidámak. Tehát, még ha mára kissé elcsépeltté is vált ez a megoldás, jó színészekkel, és rendezővel megáldott filmek esetében nem bánom, ha alkalmazzák.

4 Horror Tales - D-Day aka Roommates (2006)

Ebben a filmben is megteszik, de korántsem úgy, ahogy azt a legtöbben várnák. Inkább megérzések formájában találkozhatunk a lányokkal, a múlt eseményeire utalnak, ám teljesen passzív módon teszik ezt. Végig személytelenek maradnak, és nem ártanak senkinek. Tulajdonképpen mellékszereplők, akik a megfelelő arányban foglalnak helyet maguknak a játékidőből. A történet a Younghwa előkészítő iskolában játszódik, ahol szigorú szabályzattal, és feszített tempóval igyekeznek a diákokat felkészíteni az életre, és az elkövetkezendő egyetemi évekre. A film elején látható meggyőző reklámfilm ellenére az intézmény inkább egy börtönkomplexumra hasonlít, mintsem egy főiskolára. A négyszemélyes szobák ajtaján, és a kapukon lakatok, az ablakon rács. Személyes tárgyakat nem tarthatnak a diákok, egymással csak ritkán érintkezhetnek, az iskola területét egyetlen percre sem hagyhatják el.
4 Horror Tales - D-Day aka Roommates (2006)

Négy lakótárs életét kísérhetjük figyelemmel, az egy éves „tanfolyam” alatt, aminek nehézségeit meglehetősen hatásosan mutatja be a film. A színészek megérdemlik az elismerést. Annak ellenére, hogy gyakorlatilag ismeretlen nevekkel van dolgunk, remekül játszottak. Nem is kell kiemelnem senkit a tömegből, hiszen nem éreztem problémásnak egyiküket sem. A fényképezés remek, a látvány végig rendben van. A hangulatos zene is sokat javít az összképen.


Kicsit aggódtam, hogy a film elindul más irányba, miután fény derül a „szörnyű titokra”, miszerint a három évvel ezelőtti tűzeset nem egy egyszerű baleset volt. Szerencsére az írónak határozott célja volt mindennel, és nem kavarta meg a filmet úgy, mint ahogy azt pl a „Dark forest” -ben láthattuk.

4 Horror Tales - D-Day aka Roommates (2006)

Én tényleg csak ajánlani tudom ezt a filmet. Nem fognak csalódni azok sem, akik drámai történetre vágynak, mert a film tényleg jó arányokkal dolgozik. Műfaját tekintve horror, ám drámának sem utolsó. Hányszor halljuk, hogy csak a tanulás számít, és hogy ez majd segít abban, hogy megálljuk a helyünket az életben. Természetesen van igazság ebben a kijelentésben, de vajon érdemes-e ennek érdekében feláldozni minden egyebet? És vajon milyen hatással lehet egy fiatal lányra, ha saját értékrendjét felborítva teljesítőképességének határait feszegeti? Il-han Yoo-nak határozott véleménye van erről. A mesélés módjáért és a tartalomért is nagy dicséretet érdemel.

A sorozat további részeiről:

 

Hozzászólások   

#7 user1 2008-01-02 05:30
Mivel valamilyen oknál fogva egyáltalán nem sikerült elaludnom, megnéztem a "february 29" -et is, így akkor azt is lestoppolnám magamnak ha lehet....:-)
Holnap vélhetően végzek a "dark forest" -el.
#6 user1 2008-01-02 04:04
manu:
A "dark forest" -ről már készül a cikk (nem vagyok annyira oda érte mint a d-day -ért, majd megírom hogy miért nem...), a maradék két filmről is valószínűleg fogok írni, de azokat még nem volt időm megnézni.

kisho:
A cím tényleg olyan hogy az ember először egy második világháborús filmre gondolna...
#5 kisho 2008-01-02 03:17
A cím kiegészítése az én "bűnöm", hogy egyértelművé tegye a beazonosítást és néhányan ne valami partraszállós filmre gondoljanak. :D
Amúgy a 4 rész közül szerintem a Dark Forest-ben volt a legnagyobb potenciál, bár nem tudott élni vele.
#4 fea 2008-01-02 02:27
Én sem a Whispering Corridors-szal, sem a Ringuval nem vetném össze, annál inkább a sorozat másik három tagjával. A D-day ugyanis egy horror-sorozat harmadik darabja (Februray 29, Hidden Floor, D-day, Dark Forest), mely filmeket HD-re forgattak, talán először Koreában (bár erről nem vagyok 100%-ra meggyőződve, de így rémlik valahonnan).
Én az első kettőt láttam. Azok sem voltak rosszak, de semmi új, vagy kiemelkedő nem volt bennük.
Edit: Most látom, a címben benne van a 4 Horror Tales megnevezés is. Esetleg a másik háromról is szándékszol írni?
#3 user1 2008-01-01 22:19
A "Whispering Corridors" -t még nem láttam, de úgy látom dícséritek, Úgyhogy pótolom ezt a hiányosságot..:-)

Azt mindenesetre tartom hogy a D-day nem vethető össze a ringu -val, mivel nem bosszúálló szellemekről szól. Négy lányról mesél, akik nagyon is élők, és végig maradnak is a főszerepben. Különösen az utolsó jelenet mutatta meg egyértelműen hogy az egyetlen igazi eredményt is felmutató lány sem ott végezte ahova az iskola szerint kerülnie kellett volna ilyen tudással. És itt már szó sem volt szellemekről.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Swiri (1999)

Swiri (1999)

Az Észak-koreai 8. speciális hadtest, a legjobban kiképzett északi hadosztály elrabolja a déliek által kifejlesztett legújabb és legfélelmetesebb robbanószert, a CTX-et. A déliek ráállítják a keresésre a két legjobb ügynöküket, akik mindig egy lépéssel az...

A pofonok földje - Kung Fu Hustle (2004)

A pofonok földje - Kung Fu Hustle (2004)

  1940-ben Shangai utcáit a kíméletet nem ismerő “baltás banda” uralja. Erőszakosan, és kegyetlenül teszik rá a kezüket mindenre ami még több pénzhez és hatalomhoz juttathatja őket. Csupán a szegénynegyedek lakói élhetnek továbbra is békés (ámde...

Rebellion (Tung moon) (2009)

Rebellion (Tung moon) (2009)

A cím sokat ígér, Herman Yau neve pedig garancia arra, hogy az ígéretek megvalósuljanak. Vagy mégsem? Ha ez a film 1997 előtt készült volna el, biztos nem az lett volna a lezárása, ami. Lehet, hogy...

OK baytong (Baytong) (2003)

OK baytong (Baytong) (2003)

IMDb Tum jó ideje buddhista szerzetesként éli nyugodt, ám unalmas hétköznapjait, távol a rohanó világtól. Egy nap azonban hírt kap, hogy testvére vallási fanatikusok által végrehajtott bombamerénylet áldozata lett és életét vesztette, ezért visszatér a városba,...