belépés∆

Blood Rain (Hyeol-ui nu) (2005)

Blood Rain (Hyeol-ui nu) (2005)

Aki ismeri és kedveli Umberto Eco, A Rózsa neve című könyvét, illetve a belőle készült filmet, annak mindenképp meg fogja nyerni a tetszését ez a 2005-ben készült koreai mozi.

Egy kicsiny szigeten, melynek lakossága papírgyártásból él, szerencsétlen tűzeset történik - leég az indulásra kész, s adónak szánt papírral teli hajó. Természetesen a király egyből kiküldi egyik emberét az ügy kivizsgálására, ám annak sokkal több dolga akad, mivel érkezésével egyidőben titokzatos, és megrázó gyilkosság-sorozat veszi kezdetét.

Blood Rain (Hyeol-ui nu) (2005)Blood Rain (Hyeol-ui nu) (2005)

Több okból hasonítottam az említett könyvhöz a bevezetőben e filmet. Egyrészt olyan nyomozásról van szó, melyben egymásnak ellenszegül a józan ész és a misztikum. Vajon egy szellem gyilkol, vagy egy élő ember van az esetek hátterében? Míg a falubeliek az egyik, addig a nyomozást vezető nagyúr a másik oldalon állnak. Másrészről egy zárt kis közösségben, egy szigeten játszódik a történet, ahol az embereknek megvannak a saját íratlan normáik, törvényeik. Ebbe a helyzetbe kerül egy a kor színvonalához képest mindenképp felvilágosult gondolkodású nagyúr.

Blood Rain (Hyeol-ui nu) (2005)Blood Rain (Hyeol-ui nu) (2005)

A hasonlóságok ezzel ki is merültek, de a párhuzam áll a két mű között. Sőt még inkább igaz ez, ha figyelembe vesszük azt is, hogy hasonlóan jól sikerült alkotásról van szó. A nem túl egyszerű történet szépen építkezik, egyre több és több dolog kerül napvilágra, melyek nem kevés meglepetést okoznak. Az emberben együtt nő a feszültség a szigetlakókkal, akik egyre nehezebben viselik a napról-napra egyre jobban rájuk nehezedő nyomást, félelmet. Ebben a szuggesztív jellegben nagy szerepe van a kiváló színészi játéknak, a rendezésnek és a nagyszerű zene összhangjának. Bár talán nem annyira sötét, mint a Rózsa neve, hiszen már képi világban is mást nyújtanak a színes koreai hagyományos viseletek, mint a sötét kolostorokban élő szerzetesek szürke csuhái, mégis kellően félelmetes és borzongató érzés keríti hatalmába az embert. Hál’ Istennek a film egyébként kerüli a koreai filmekre annyira jellemző kliséket, tehát nem szándékszik sem túlzottan megnevettetni, sem megríkatni a nézőt.

Blood Rain (Hyeol-ui nu) (2005)

Annyi mondanivalóval nem rendelkezik ugyan, mint nyugati társa, de igen szórakoztató, a manapság egyre több koreai történelmi film között pedig mindenképp kiemelkedő alkotás.

imdb

Hozzászólások   

#1 Lutter Edina 2008-04-18 03:19
8) Huh, hát én most estem túl a filmen.
Nem semmi! Nagyon nem semmi! 8)
Szerintem nem utóljára néztem meg, nagyon jó, nagyon szép, nagyon félelmetes, nagyon izgalmas.
Gyönyörűen épült fel a történet, nem volt benne semmi fölösleges sallang, mindenkinek szerepe volt, senki sem volt a sztoriból kilógó vagy fölösleges karakter.
Én meg voltam róla győződve, hogy más a gyilkos - a tragikus hős szépfiú, aki bosszút áll :roll: - tehát a vége elég nagyot ütött is nekem.
A helyszínek, diszletek, kosztümök gyönyörűek voltak. A színészek alakítása hiteles, egyszóval őszintén, csak ajánlani tudom mindenkinek!

Az ismertetőhöz gratulálok.

Callidus

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Twins - Our Love 6th Anniversary (2007)

Twins - Our Love 6th Anniversary (2007)

Twins – Our Love 6th Anniversary (我們相愛6年) (2007)YesAsiaKorábban már több Twins film kapcsán is megemlítettük, hogy az adott film részben azért is készülhetett el, hogy az egyébként elsődlegesen popsztárként ismert lányokat, valamint az éppen aktuális...

Iron Angels (1987)

Iron Angels (1987)

Iron Angels  (天使行動) (1987)iMDB Az évek során a hongkongi film számtalan, csak Hongkongra jellemző műfajt termelt ki önmagából, amik közül ugyan jópárat próbáltak máshol is meghonosítani, azonban a legtöbbjük nem lett kiemelkedő. A kungfu és...

Kisaragi (2007)

Kisaragi (2007)

Napjaink filmgyártásának egyik legfontosabb eleme a látványvilág kialakítása. A soha nem látott környezet és minden addiginál lenyűgözőbb képek megvalósítása azonban rengeteg pénzbe kerül és bizony sokszor már nem elég a „valóság”, hanem igénybe veszik a...

The hidden fortress (Kakushi-toride no san-akunin) (1958)

The hidden fortress (Kakushi-toride no san-akunin) (1958)

The hidden fortress (隠し砦の三悪人) (1958)iMDBKét egykori paraszt, Tahei és Matakishi mára piti tolvajjá vált és sodródik a korabeli Japán eseményeiben, egyetlen dolog élteti őket, mégpedig mindkettejük óriási aranyéhsége. Nem sokkal azután, hogy hírét veszik, hogy...