belépés∆

Mulan (Hua Mulan) (2009)

Mulan (Hua Mulan) (2009)

Az apja helyett férfiruhában a hadsereghez csatlakozó, majd hatalmas hőssé váló lány története az egyik legismertebb és leghíresebb kínai legenda, ami egy 1998-as rajzfilmnek köszönhetően a világ nyugati felén sem számít ismeretlennek. Az utóbbi időben ismét divatba jöttek a látványos, kosztümös hőstörténetek, így nem meglepetés a legfrissebb adaptáció sem, amit a tavaly a Butterfly Lovers-szel már a műfajba belekóstoló Jingle Ma forgatott le.

Mulan életéről valójában nagyon keveset lehet tudni, még az sem tisztázott, hogy valóban élő személy volt-e, avagy csak a legendában létezett-e. A történések idejét sem lehet pontosan tudni, hogy mikor zajlottak, a különféle változatok valamikor a IV-VII. század környékére teszik. Jó ezer évvel később született csak belőle regény, valamint addigra ugyanolyan közkedvelt népmesévé vált, mint a fentebb már említett Butterfly Lovers.
Egy ilyen népszerű sztori természetesen már korábban sem kerülhette el a megfilmesítést. Már az 1920-as években készült két változat, amiket 1939-ben nem akármilyen körülmények között követett a nacionalista felhangokkal feltöltött verzió, amiben nyílt utalások voltak az éppen zajló második kínai-japán háborúra. Gyakorlatilag nyílt katonai toborzóként működött, amiben a gyenge kínai hadvezetés az ország megszállására, a barbárok pedig a japán hadseregre utaltak. Mondani sem kell, hogy teltházas vetítések, hatalmas siker, valamint a főszereplő Chen Yunchang sztárrá válása követte a premiert.
Viszonylag hosszabb szünet után 1964-ben a Shaw Brothers stúdió készített egy kínai opera musical átiratot Lady General Hua Mulan címmel, majd 1998-ban egy 48 részes monstre tévésorozat is született belőle, amiben az egykori szépségkirálynő, Anita Yuen alakította a hősnőt. A két részből álló Disney rajzfilm első, ismertebb darabja is ekkor került a mozikba (illetve csak ez került a mozikba), Mulan alakja pedig bekerült, egyetlen ázsiai karakterként egyelőre a Disney Hercegnők közé.
Ennyit a történelemről, következzen akkor végre Jingle Ma rendezése. A sztorit a fentiek alapján valószínűleg nem kell sokat magyarázni. A kissé makacs Mulan betegeskedő apja helyett egy hirtelen ötlettől vezérelve férfinek öltözve csatlakozik a hadsereghez. Mindössze két bizalmasa, Tiger és Wentai tudja róla, hogy nő. Tiger gyerekkori barátjaként segíti, Wentai pedig a romantikus szálat biztosítja. Az események 12 évet ölelnek fel, ami alatt a Wei és Rouran seregek háborújában Mulan egyszerű harcosból hadvezérré tornázza fel magát.
Azonban vigyázat, egy pillanatig sem szabad arra számítani, hogy olyasmi hősi eposzt kapunk, mint a Hero, vagy akár a The Warlords volt, hiszen az elsősorban kommersz romantikus vígjátékairól és könnyed akciófilmjeiről elhíresült Jingle Ma nevéhez fűződik. Természetesen Mulan története sem nélkülözi a harci jeleneteket, ám ezek többsége rövidke, illetőleg szuperközeliből lett felvéve, elsősorban a drámaiságot igyekeztek kiemelni, nem pedig a lenyűgöző taktikákat. Néhány látványosabb, hosszasabb jelenet azért szerencsére került bele, de alapvetően a harc helyett a lélektant és ami legalább olyan fontos, a romantikus szálat igyekeztek előtérbe helyezni.
Ennek a törekvésnek pedig néhány furcsa, eltékozolt lehetőségeken alapuló eredménye lett. Talán a leglátványosabb ezek közül, hogy a film legelején Mulan-t kislányként láthatjuk, külön kiemelve, hogy nagyszerű kungfu képességei vannak. Felnőttként azonban már semmit sem alkalmaz ebből a tudásából, csak a szokásos harci jelenetekben látható. Valószínűleg ennek oka a főszereplő, Vicki Zhao személyében keresendő, aki ugyan játszott már jó kis kungfu szösszenetben (So Close), ezúttal azonban a karaktere igencsak emlékeztet a Kelly Chen által megformált hősnőére az An Empress and the Warriors-ból. Ugyancsak ebből a filmből lehetnek ismerősek a kiképzés fáradalmai (bár Mulan-t nagyon nem kell képezni), valamint a félrevonulós, páncélban lefolytatott beszélgetések. További hiányosság, hogy nagyon kevés teret szentelnek annak, hogy milyen trükkökkel kerüli el a lány a lebukást. A sztori elején még látunk ezekből néhányat, a későbbiek során viszont ezt a szálat is elfelejtik tovább szőni.
A produkciót alapvetően két színész vitte a hátán. Egyikük természetesen Vicki Zhao, akinek nem lehetett túl nehéz eljátszania ezt a karaktert, hiszen nemrég a Red Cliff-ben már alakított egy hasonló figurát. Azon kívül, hogy túlságosan nőies a karakter megformáláshoz (a Coweb-ben feltűnt, tankszerű Jiang Lu-xia alkatát tekintve hitelesebb választás lett volna), csak a fentebb már említett akciók hiányát lehetne felróni neki, de ez lehet annak is a következménye, hogy a stáb „óvni” szerette volna a rázósabb jelenetektől. Rajta kívül a kissé sablonos gonoszt megformáló Hu Jun-t érdemes kiemelni, aki kellőképpen ellenszenves, érdekes volt újra látni a The Robbers után. A többiek elsősorban a nevüket adták a produkcióhoz, Jaycee Chan a szokásos jófiú szerepben (azért az ügyetlen harcjelenetei élvezetesek voltak), Chen Kun pedig eleve a háttérbe húzódott, hiszen ez a történet nem róla szólt.
Mulan legújabb feldolgozása tehát tulajdonképpen nem rossz, de akárcsak a fentebb már említett An Empress and the Warriors, nem az, mint aminek látszik. Ugyan sokkal jobb, grandiózusabb és szebb lett, mint Ma tavalyi próbálkozása, de egy igazi háborús eposzhoz még kevés. Mindenesetre kínai legenda van még bőven, Ma mester, várjuk a következőt!

iMDB


Előzetes

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Tigris és Sárkány (Crouching Tiger, Hidden Dragon) (2000)

Tigris és Sárkány (Crouching Tiger, Hidden Dragon) (2000)

 IMDb Nehéz egy olyan filmről írni, ami talán az egyik első mérföldkő volt, ami az ázsiai filmek felé fordította a a világ figyelmét, hogy aztán azok manapság tapasztalható diadalútjához vezessen. Ebben az évben a rendező, Ang...

Shinsengumi Chronicles (1963)

Shinsengumi Chronicles (1963)

  iMDBEredeti cím: Shinsengumi ShimatsukiRENDEZŐ: Kenji MisumiFőszereplők: Ichikawa Raizo; Wakayama Tomisaburo(1963; színes; 93 perc)SZAMURÁJKÉNT AKAROK MEGHALNI! Ezzel a feltett szándékkal csatlakozik az ifjú Yamazaki a Shinsen csoporthoz. Ettől nem térítheti el sem a szerelem, sem számos...

Poker King (Pou hark wong) (2009)

Poker King (Pou hark wong) (2009)

Kedvenc fetisiszta rendezőnk, a melltartók nagy rajongója, Chan Hing-Ka idén is Wong Jing elsőszámú kihívójának jelentkezett. Miközben felmarkolt némi honoráriumot az oroszoktól, akik leforgatták a Breaking News helyi adaptációját, felmérte, hogy mivel ütheti ki Wong-ot...

The Storm Warriors (Fung wan II) (2009)

The Storm Warriors (Fung wan II) (2009)

Vajon ilyenek lesznek a jövő wuxia filmjei? Reméljük, nem!