belépés∆

Vicki Zhao Wei

Vicki Zhao Wei (赵薇)

Vicki Zhao Wei

Zhao Wei 1976. március 12-én született a Kína Anhui tartományában található Wuhu-ban. Apja mérnökként dolgozott, anyja tanítónő volt. Általános iskolai tanulmányait a Teachers’ College Elementary School-ban folytatta, majd a Teachers’ College High School-ban érettségizett és anyjához hasonlóan ő is tanítónőnek készült. Azonban 1993-ban egy filmes stáb érkezett Wuhu-ba és a Hua hun (Soul of a painter) című filmhez kerestek statisztákat. Vicki is jelentkezett és annyira megtetszett neki a filmes világ, hogy elhatározta, ő is színésznő lesz. Hamarosan rá is talált Xie Jin filmrendező újonnan nyílt filmművészeti iskolájára, majd a Pekingi Filmakadémia Előadói szakára került, ahol 2000-ben végzett.

Első filmes szerepe, immár nem statisztaként, Xie Jin Penitentiary Angels (Nu er gu) című filmjében volt, egy börtönben raboskodó 7 elítélt egyikét alakította. Vicki nem érezte kielégítőnek a saját alakítását benne, de hasznos tapasztalatnak tartotta, valamint nagy lehetőségnek, hogy egy híres rendező filmjében debütálhat. Ezután kisebb szerepeket kapott különféle tv sorozatokban, majd 1998-ban a Sisters in Beijing című sorozat főszereplőjeként kivívta a sorozat alapjául szolgáló regény írójának, Chiung Yao-nak az elismerését, aki tehetségesnek és kicsit kövérnek tartotta. Zhao hamarosan lefogyott és szerepet kapott az író következő művének tv sorozat változatában, a Princess Pearl-ben. A sorozat meglepően sikeres lett, aminek következtében Vicki népszerűsége is sokat emelkedett. Ő lett a legfiatalabb színésznő, aki megkapta a legjobb színésznőnek járó Golden Eagle Award-ot (ez a kontinentális Kína Emmy díja). Ez után is szerepelt még néhány tv sorozatban, de egyre inkább úgy érezte, hogy mindent elért, amit a tv-nél el lehet és a mozik világába szeretett volna továbblépni.

Vicki Zhao Wei

Első hongkongi filmszerepe Andrew Lau The Duel című filmjében volt, ahol talán a Princess Pearl-nek köszönhetően szintén egy hercegnőt, Phoenix-et alakította. Azonban a figyelmet inkább Stephen Chow Shaolin Soccer-ében kapott szerepe kapta, ahol az eddig megszokott aranyos lánykák helyett egy csúnya „gőzölt kenyér” árust alakított. Ő maga is „gusztustalannak” tartotta magát a filmben. Nem sokkal ezután forgatta le Qi Shu és Karen Mok társaságában a Virtuális hajnal című akciófilmet, ami szintén sikeres lett. Még 2001-ben leforgatott egy újabb Chiung Yao nevével fémjelzett tv sorozatot, a Romance in the rain-t, aztán hosszú időre a filmezésre összpontosított. 2003-ban négy filmben kapott főszerepet, mind a négyet méltatták a kritikusok is. A My Dream Girl-ben Ekin Cheng oldalán látható, a három mandarin nyelvű alkotás pedig a Warriors of heaven and earth című kalandfilm, a Green Tea című romantikus dráma és a Goddess of mercy című dráma volt. Ez utóbbiban a kínai határon állomásozó rendőrök és a drogdílerek közötti harcot mutatták be (a lényeget persze nem írom itt le), Vicki partnere ebben a filmben Nicholas Tse volt. A Warriors of heaven & earth-ben nyújtott produkciójáért kapott egy „legjobb színésznő” díjat is, azzal együtt is, hogy mindössze 25 soros párbeszéde volt az egész filmben. 2005 szintén egy igen sikeres éve volt, az A Time To Love című filmjéért több díjat is kapott, valamint 4 év után ismét szerepet vállalt egy tv sorozatban, a Moment of Peking-ben. A Pekingi Filmakadémián pedig mindeközben levizsgázott rendezői szakon is, majd tovább folytatta rendezői tanulmányait.


Vicki Zhao Wei

„Rendes” kínai színészhez méltóan ő is kipróbálta magát a zenei életben. Első albumát, a Swallow-t 1999-ben adta ki, ezen még sok szám szerepelt a Princess Pearl tv sorozatból. Még ugyanebben az évben adta ki a Magic of Love-t, majd 2001-ben a The Last Separation-t. Ez a három album ugyan Kína szerte jól fogyott, a kritikusok azonban igencsak lehúzták. Szintén 2001-ben a Romance in the Rain OST-jén is énekelt, hiszen a karakter, akit a sorozatban alakított, sűrűn dalra fakadt. Azt már talán mondani sem kell, hogy a dalokat Chiung Yao szerezte. Ezután három év szünet következett, a negyedik album csak 2004-ben jelent meg Piao címmel. Zhao többek között azért is készítette el ezt az albumot, hogy az időközben róla terjedni kezdő pletykák helyett (vagy legalább mellett) erről beszéljenek. Mind a rajongók, mind a kritikusok egyetértettek abban, hogy az új albumon már egy sokkal profibb énekesnő hallható. Az albumból 10 nap alatt 300000 fogyott. A legújabb albuma 2005-ben jelent meg Double címmel, rajta a Moment of Peking betétdalával. Zenei karrierje elismeréseként több díjat is kapott, többek között a 2006 legnépszerűbb énekesnője és legnépszerűbb videoklipje díjakat.

Vicki Zhao Wei

A zenéjéhez személyes véleményként annyit, hogy az első két album valóban kicsit gyengécske, sok gyerekes zenével, lityi-lötyi house csodákkal, meg régi európai diszkózenék feldolgozásaival (pl. Saturday Night, Dr. Jones). A Piao viszont tényleg jó lett.

 

Vicki Zhao Wei

 

A hírnevének köszönhetően Vicki a pletykalapok állandó szereplője lett. 2001-ben egy Zou Xue nevű hölgy közzé tett egy képet egy magazinban, amin Zhao a második világháborús japán zászlóra emlékeztető ruhában pózol. A kép hatalmas botrányt kavart, a kínaiak érzéseik megsértéseként értelmezték, néhányan igencsak szélsőségesen reagáltak. Egy koncerten az egyik munkás fellökte Zhao-t és ürülékkel kente be az arcát. Tettét azzal indokolta, hogy a nagyszüleit a japánok ölték meg a második világháborúban. 2004-ben Zou Xue újfent hallatott magáról, ezúttal az újságoknak azt állította, hogy Zhao felbérelte a sofőrjét, hogy üsse el őt, valamint azt is, hogy az általuk közösen alapított Z1 klubban Zhao rendszeresen drogozik a barátaival. Arrafelé is zajlik az élet rendesen, úgy látszik…  Hogy Zou Xue vádjai igazak-e, vagy sem, az innen nézve nem érdekes, a lényeg az, hogy Vicki Zhao Wei jelenleg Taiwan legjobb színésznője.

 

Források:

iMDB
WikiPedia

Hozzászólások   

#1 Guest 2006-12-30 16:55
:eek: gyönyörű ez a nő

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Spring in a Small Town (Xiao cheng zhi chun) (1948)

Spring in a Small Town (Xiao cheng zhi chun) (1948)

Ez a 60 éves, fekete-fehér dráma is azon alkotások egyike, amik esetében a figyelem felkeltéséhez bőven elég volna egy mindössze egymondatos ajánló, így kezdjük is ezzel a cikket. A Spring in a Small Town-t 2002-ben...

Antarctica (1983)

Antarctica (1983)

  Két kutya igaztörténetét dolgozza fel ez az azóta már klasszikussá vált, 1983-ban készült mozi.

Mercenaries From Hong Kong (Lie mo zhe) (1982)

Mercenaries From Hong Kong (Lie mo zhe) (1982)

Ez a mozi egyike volt azon kísérleteknek, amivel az 1980-as években a Shaw Brothers stúdió menteni próbálta a menthetőt. Akkorra már erősen érződött a válság szele. A közönség ráunt a régi típusú jótevő wuxia hősökre,...

Nang Nak (1999)

Nang Nak (1999)

  A nagyvilágban az a hírük a thai moziknak, hogy ha küzdősportosak, akkor vadul ütős- vágós- rúgósak, ha történelmiek, akkor véres kardozósak, horrorként szellemlányosak. Ha az utóbbi a téma, akkor jó kis hentelés következik, egy jó...