belépés∆

Vicki Zhao Wei

Vicki Zhao Wei (赵薇)

Vicki Zhao Wei

Zhao Wei 1976. március 12-én született a Kína Anhui tartományában található Wuhu-ban. Apja mérnökként dolgozott, anyja tanítónő volt. Általános iskolai tanulmányait a Teachers’ College Elementary School-ban folytatta, majd a Teachers’ College High School-ban érettségizett és anyjához hasonlóan ő is tanítónőnek készült. Azonban 1993-ban egy filmes stáb érkezett Wuhu-ba és a Hua hun (Soul of a painter) című filmhez kerestek statisztákat. Vicki is jelentkezett és annyira megtetszett neki a filmes világ, hogy elhatározta, ő is színésznő lesz. Hamarosan rá is talált Xie Jin filmrendező újonnan nyílt filmművészeti iskolájára, majd a Pekingi Filmakadémia Előadói szakára került, ahol 2000-ben végzett.

Első filmes szerepe, immár nem statisztaként, Xie Jin Penitentiary Angels (Nu er gu) című filmjében volt, egy börtönben raboskodó 7 elítélt egyikét alakította. Vicki nem érezte kielégítőnek a saját alakítását benne, de hasznos tapasztalatnak tartotta, valamint nagy lehetőségnek, hogy egy híres rendező filmjében debütálhat. Ezután kisebb szerepeket kapott különféle tv sorozatokban, majd 1998-ban a Sisters in Beijing című sorozat főszereplőjeként kivívta a sorozat alapjául szolgáló regény írójának, Chiung Yao-nak az elismerését, aki tehetségesnek és kicsit kövérnek tartotta. Zhao hamarosan lefogyott és szerepet kapott az író következő művének tv sorozat változatában, a Princess Pearl-ben. A sorozat meglepően sikeres lett, aminek következtében Vicki népszerűsége is sokat emelkedett. Ő lett a legfiatalabb színésznő, aki megkapta a legjobb színésznőnek járó Golden Eagle Award-ot (ez a kontinentális Kína Emmy díja). Ez után is szerepelt még néhány tv sorozatban, de egyre inkább úgy érezte, hogy mindent elért, amit a tv-nél el lehet és a mozik világába szeretett volna továbblépni.

Vicki Zhao Wei

Első hongkongi filmszerepe Andrew Lau The Duel című filmjében volt, ahol talán a Princess Pearl-nek köszönhetően szintén egy hercegnőt, Phoenix-et alakította. Azonban a figyelmet inkább Stephen Chow Shaolin Soccer-ében kapott szerepe kapta, ahol az eddig megszokott aranyos lánykák helyett egy csúnya „gőzölt kenyér” árust alakított. Ő maga is „gusztustalannak” tartotta magát a filmben. Nem sokkal ezután forgatta le Qi Shu és Karen Mok társaságában a Virtuális hajnal című akciófilmet, ami szintén sikeres lett. Még 2001-ben leforgatott egy újabb Chiung Yao nevével fémjelzett tv sorozatot, a Romance in the rain-t, aztán hosszú időre a filmezésre összpontosított. 2003-ban négy filmben kapott főszerepet, mind a négyet méltatták a kritikusok is. A My Dream Girl-ben Ekin Cheng oldalán látható, a három mandarin nyelvű alkotás pedig a Warriors of heaven and earth című kalandfilm, a Green Tea című romantikus dráma és a Goddess of mercy című dráma volt. Ez utóbbiban a kínai határon állomásozó rendőrök és a drogdílerek közötti harcot mutatták be (a lényeget persze nem írom itt le), Vicki partnere ebben a filmben Nicholas Tse volt. A Warriors of heaven & earth-ben nyújtott produkciójáért kapott egy „legjobb színésznő” díjat is, azzal együtt is, hogy mindössze 25 soros párbeszéde volt az egész filmben. 2005 szintén egy igen sikeres éve volt, az A Time To Love című filmjéért több díjat is kapott, valamint 4 év után ismét szerepet vállalt egy tv sorozatban, a Moment of Peking-ben. A Pekingi Filmakadémián pedig mindeközben levizsgázott rendezői szakon is, majd tovább folytatta rendezői tanulmányait.


Vicki Zhao Wei

„Rendes” kínai színészhez méltóan ő is kipróbálta magát a zenei életben. Első albumát, a Swallow-t 1999-ben adta ki, ezen még sok szám szerepelt a Princess Pearl tv sorozatból. Még ugyanebben az évben adta ki a Magic of Love-t, majd 2001-ben a The Last Separation-t. Ez a három album ugyan Kína szerte jól fogyott, a kritikusok azonban igencsak lehúzták. Szintén 2001-ben a Romance in the Rain OST-jén is énekelt, hiszen a karakter, akit a sorozatban alakított, sűrűn dalra fakadt. Azt már talán mondani sem kell, hogy a dalokat Chiung Yao szerezte. Ezután három év szünet következett, a negyedik album csak 2004-ben jelent meg Piao címmel. Zhao többek között azért is készítette el ezt az albumot, hogy az időközben róla terjedni kezdő pletykák helyett (vagy legalább mellett) erről beszéljenek. Mind a rajongók, mind a kritikusok egyetértettek abban, hogy az új albumon már egy sokkal profibb énekesnő hallható. Az albumból 10 nap alatt 300000 fogyott. A legújabb albuma 2005-ben jelent meg Double címmel, rajta a Moment of Peking betétdalával. Zenei karrierje elismeréseként több díjat is kapott, többek között a 2006 legnépszerűbb énekesnője és legnépszerűbb videoklipje díjakat.

Vicki Zhao Wei

A zenéjéhez személyes véleményként annyit, hogy az első két album valóban kicsit gyengécske, sok gyerekes zenével, lityi-lötyi house csodákkal, meg régi európai diszkózenék feldolgozásaival (pl. Saturday Night, Dr. Jones). A Piao viszont tényleg jó lett.

 

Vicki Zhao Wei

 

A hírnevének köszönhetően Vicki a pletykalapok állandó szereplője lett. 2001-ben egy Zou Xue nevű hölgy közzé tett egy képet egy magazinban, amin Zhao a második világháborús japán zászlóra emlékeztető ruhában pózol. A kép hatalmas botrányt kavart, a kínaiak érzéseik megsértéseként értelmezték, néhányan igencsak szélsőségesen reagáltak. Egy koncerten az egyik munkás fellökte Zhao-t és ürülékkel kente be az arcát. Tettét azzal indokolta, hogy a nagyszüleit a japánok ölték meg a második világháborúban. 2004-ben Zou Xue újfent hallatott magáról, ezúttal az újságoknak azt állította, hogy Zhao felbérelte a sofőrjét, hogy üsse el őt, valamint azt is, hogy az általuk közösen alapított Z1 klubban Zhao rendszeresen drogozik a barátaival. Arrafelé is zajlik az élet rendesen, úgy látszik…  Hogy Zou Xue vádjai igazak-e, vagy sem, az innen nézve nem érdekes, a lényeg az, hogy Vicki Zhao Wei jelenleg Taiwan legjobb színésznője.

 

Források:

iMDB
WikiPedia

Hozzászólások   

#1 Guest 2006-12-30 16:55
:eek: gyönyörű ez a nő

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Ditto (Donggam) (2000)

Ditto (Donggam) (2000)

  So-Eun (Kim Ha-Neul, akit a Dead Friend és a My Tutor Friend című filmekből ismerhetünk) diáklány egy iskolában, éppen összejövőben Dong-Hee-vel (Yong-woo Park, őt a Musa és a Shiri című filmekben láthattuk) és az első...

The Quiet Family (Choyonghan kajok) (1998)

The Quiet Family (Choyonghan kajok) (1998)

  (imdb)   Tae-gu, a Kang család feje úgy dönt, elég a nagyvárosi életből, és kedves családjával vidékre költözik. Hogy legyen miből élniük, jutányos áron megvesz egy fogadót, amit közösen újítanak fel és várják...

The Underdog Knight (Ying han) (2008)

The Underdog Knight (Ying han) (2008)

Ahogy számítani lehetett, a korábban élesen elkülönülő kínai és hongkongi filmipar szépen olvad egybe. A folyamat egyre gyorsabban zajlik, idén már nagyon látványos volt, hiszen nagyítóval kell keresgélni a színtiszta hongkongi produkciókat. Az összefonódásnak nem...

Assassins of Honour (Shinsengumi) (1969)

Assassins of Honour (Shinsengumi) (1969)

Ennek a híres-hírhedt csoportnak a története elválaszthatatlan az újkori Japán kialakulásának folyamatától. Tevékenységüknek a megítélése máig sem egyértelmű. A szigetország filmesei viszont csak nagy hálával gondolhatnak rájuk, mert kifogyhatatlan témát biztosítanak számukra. Létezik egy felfogás,...