belépés∆

Happy Birthday (Sun yat fai lok) (2007)

Happy Birthday (Sun yat fai lok) (2007)

Happy Birthday (Sun yat fai lok) (2007)

iMDB

A hongkongi film egyik ismert, romantikus filmeket készítő rendezője, Jingle Ma újkeletű drámája az élet kihagyott, elmulasztott lehetőségeiről és azok következményeiről szól. Önmagában ez még nem lenne indok arra, hogy felkeltse az érdeklődésemet, azonban a forgatókönyv elkészítésében az utóbbi időben jópár remek ötlettel előálló Sylvia Chang is részt vett, míg az egész sztori alapötletét a női főszerepet alakító Rene Liu találta ki. Így már mindjárt érdekesebb.

Happy Birthday (Sun yat fai lok) (2007)

A történet főszereplője egy fiatal, tehetséges zongorista lány, aki azonban elég nagy önbizalomhiányban szenved és nem igazán tudja eldönteni, hogy mit akar. Ezzel eleinte csak kisebb problémákat okoz az őt meghódítani kívánó férfiúnak, akiről az a hír járja, hogy körülrajongják a hölgyek. Telnek a hónapok és az évek, van, hogy egy fél világ választja el őket egymástól, van, hogy semmi, de csak egy valami állandó kettejük között, hogy a férfi minden évben felköszönti a lányt a születésnapján. De vajon mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy kiteljesedjen a kapcsolatuk?

Happy Birthday (Sun yat fai lok) (2007)

Igen hamar feltűnik a film megtekintése közben, hogy a tempó nagyon lassú és helyenként kifejezetten vontatott. Maga a történet sem köti le a film teljes hosszában a nézőt, főleg a történet közepe táján kifejezetten unalmasnak találtam, csak a vége felé kezdett beindulni, köszönhetően egy jól eltalált (bár annak, aki már sok ázsiai filmet látott, talán sablonosnak ható) fordulatnak. Kár érte, mert a kidolgozás, a hangulat és a mondanivaló egyértelműen a hétköznapi emberek történetei terén etalonnak számító japán drámákra emlékeztet. Persze az is lehet, hogy csak az én ízlésemhez képest volt túlzottan is vontatott a történet, elvégre a forgatókönyvet díjra jelölték a HKFA-n. Érdekesen mutatják be a modernkori emberi kapcsolatokat, illetőleg azt, ahogyan a két főszereplő attól tartva, hogy ha megnyílik a másik előtt, azzal bajt hoz a saját fejére, gyakorlatilag falakat emel egymás előtt (mondjuk ebben elsősorban a női karakter jeleskedik), illetőleg a legkülönfélébb kifogásokkal odázza el a fontos döntéseket.

Happy Birthday (Sun yat fai lok) (2007)

A színészi játék is átlag feletti, elsősorban Rene Liu esetében, aki valóban meggyőzően alakítja a felelősségtől menekülő, határozni képtelen karaktert, valamint a zongorista lány szerepében felvillanthatta klasszikus zenei tudását is (az alakításáért jelölték is a HKFA-n a legjobb színésznő díjra). Louis Koo már nem annyira kiemelkedő, inkább csak a tőle megszokott színvonalat hozza és úgy látszik, már-már védjegyévé válik, hogy az összes romantikus filmjében bántó hamissággal énekel. Személy szerint mindkettejüket idősnek találtam a főiskolás szerepre, bár azért ez annyira nem zavaró. Jó volt látni a régi Jackie Chan filmekből ismerős Richard Ng-t egy komoly szerepben, ezúttal a lány apját játszotta, valamint szokás szerint Lam Suet is feltűnik néhány pillanatra egy cameo szerepben.

Happy Birthday (Sun yat fai lok) (2007)

A jó alapötletek és az elgondolkodtató történet ellenére is a film számomra csalódást okozott, ugyanis a 100 percnél is hosszabb játékidő a lassú tempónak köszönhetően jóval hosszabbnak tűnik, kifejezetten fárasztó volt végigülni a filmet. Aki azonban „vevő” a komolyabb hangvételű és az élet dolgaival kapcsolatos gondolatokra sarkalló történetekre, annak akár kellemes szórakozást is nyújthat.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Chocolate (2008)

Chocolate (2008)

    Néhány évvel ezelőtt Tony Jaa-nak sikerült új színt vinnie az amúgy elég vegyes képet mutató ázsiai akciófilmek világába. Míg Jackie Chan kissé bohóckodós, Jet Li pedig kifinomultabb kung-fut használ előszeretettel, addig thaiföldi barátunk főleg a...

Graveyard of Honor - Fukasaku (1975); Miike (2002)

Graveyard of Honor - Fukasaku (1975); Miike (2002)

    iMDB    Rikio Ishikawa legendás egyénisége a yakuzatörténelemnek. Őt tartják minden idők legvadabb, legőrültebb yakuzájának, aki köré mostanra már egész legenda szövődött. Nem hiába, hogy a két legnagyobb yakuza film rendező, Kinji Fukasaku és Takashi Miike is...

Yakuza's Law - Lynching (Yakuza keibatsu-shi: Rinchi - shikei!) (…

Yakuza's Law - Lynching (Yakuza keibatsu-shi: Rinchi - shikei!) (1969)

Ishii Teruo, a japán Zs kategória egyik királya, az 1960-as években sokat tett a meglehetősen szigorú filmes cenzúra határainak kitágításáért, elmenvén a kifejezetten extrém vonalig.