belépés∆

Happy Birthday (Sun yat fai lok) (2007)

Happy Birthday (Sun yat fai lok) (2007)

Happy Birthday (Sun yat fai lok) (2007)

iMDB

A hongkongi film egyik ismert, romantikus filmeket készítő rendezője, Jingle Ma újkeletű drámája az élet kihagyott, elmulasztott lehetőségeiről és azok következményeiről szól. Önmagában ez még nem lenne indok arra, hogy felkeltse az érdeklődésemet, azonban a forgatókönyv elkészítésében az utóbbi időben jópár remek ötlettel előálló Sylvia Chang is részt vett, míg az egész sztori alapötletét a női főszerepet alakító Rene Liu találta ki. Így már mindjárt érdekesebb.

Happy Birthday (Sun yat fai lok) (2007)

A történet főszereplője egy fiatal, tehetséges zongorista lány, aki azonban elég nagy önbizalomhiányban szenved és nem igazán tudja eldönteni, hogy mit akar. Ezzel eleinte csak kisebb problémákat okoz az őt meghódítani kívánó férfiúnak, akiről az a hír járja, hogy körülrajongják a hölgyek. Telnek a hónapok és az évek, van, hogy egy fél világ választja el őket egymástól, van, hogy semmi, de csak egy valami állandó kettejük között, hogy a férfi minden évben felköszönti a lányt a születésnapján. De vajon mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy kiteljesedjen a kapcsolatuk?

Happy Birthday (Sun yat fai lok) (2007)

Igen hamar feltűnik a film megtekintése közben, hogy a tempó nagyon lassú és helyenként kifejezetten vontatott. Maga a történet sem köti le a film teljes hosszában a nézőt, főleg a történet közepe táján kifejezetten unalmasnak találtam, csak a vége felé kezdett beindulni, köszönhetően egy jól eltalált (bár annak, aki már sok ázsiai filmet látott, talán sablonosnak ható) fordulatnak. Kár érte, mert a kidolgozás, a hangulat és a mondanivaló egyértelműen a hétköznapi emberek történetei terén etalonnak számító japán drámákra emlékeztet. Persze az is lehet, hogy csak az én ízlésemhez képest volt túlzottan is vontatott a történet, elvégre a forgatókönyvet díjra jelölték a HKFA-n. Érdekesen mutatják be a modernkori emberi kapcsolatokat, illetőleg azt, ahogyan a két főszereplő attól tartva, hogy ha megnyílik a másik előtt, azzal bajt hoz a saját fejére, gyakorlatilag falakat emel egymás előtt (mondjuk ebben elsősorban a női karakter jeleskedik), illetőleg a legkülönfélébb kifogásokkal odázza el a fontos döntéseket.

Happy Birthday (Sun yat fai lok) (2007)

A színészi játék is átlag feletti, elsősorban Rene Liu esetében, aki valóban meggyőzően alakítja a felelősségtől menekülő, határozni képtelen karaktert, valamint a zongorista lány szerepében felvillanthatta klasszikus zenei tudását is (az alakításáért jelölték is a HKFA-n a legjobb színésznő díjra). Louis Koo már nem annyira kiemelkedő, inkább csak a tőle megszokott színvonalat hozza és úgy látszik, már-már védjegyévé válik, hogy az összes romantikus filmjében bántó hamissággal énekel. Személy szerint mindkettejüket idősnek találtam a főiskolás szerepre, bár azért ez annyira nem zavaró. Jó volt látni a régi Jackie Chan filmekből ismerős Richard Ng-t egy komoly szerepben, ezúttal a lány apját játszotta, valamint szokás szerint Lam Suet is feltűnik néhány pillanatra egy cameo szerepben.

Happy Birthday (Sun yat fai lok) (2007)

A jó alapötletek és az elgondolkodtató történet ellenére is a film számomra csalódást okozott, ugyanis a 100 percnél is hosszabb játékidő a lassú tempónak köszönhetően jóval hosszabbnak tűnik, kifejezetten fárasztó volt végigülni a filmet. Aki azonban „vevő” a komolyabb hangvételű és az élet dolgaival kapcsolatos gondolatokra sarkalló történetekre, annak akár kellemes szórakozást is nyújthat.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Majo no takkyűbin (Kiki kézbesítő szolgálata) (1989)

Majo no takkyűbin (Kiki kézbesítő szolgálata) (1989)

 IMDb  Főhősünk egy fiatal (13 éves) kislány, aki történetesen boszorkány a megfelelő kellékekkel felszerelve: seprű, fekete macska(Jiji). A történet elején Kiki betöltötte a boszorkányok felnőtté válásának idejét, így ideje a saját lábára állnia. Nagy izgalommal hallgatja...

CJ7 (2008)

CJ7 (2008)

 Nem is bonyolítanám túl a bevezetőt: négy év várakozás után végre megjelent az új Stephen Chow film, a CJ7!

The hidden fortress (Kakushi-toride no san-akunin) (1958)

The hidden fortress (Kakushi-toride no san-akunin) (1958)

The hidden fortress (隠し砦の三悪人) (1958)iMDBKét egykori paraszt, Tahei és Matakishi mára piti tolvajjá vált és sodródik a korabeli Japán eseményeiben, egyetlen dolog élteti őket, mégpedig mindkettejük óriási aranyéhsége. Nem sokkal azután, hogy hírét veszik, hogy...

Don't Tell My Partner (Tau ching nam nui) (1997)

Don't Tell My Partner (Tau ching nam nui) (1997)

Ez a „szabványunalmas”, ám category III filmtől talán szokatlanul korrekten kivitelezett erotikus film is a „műfaj” azon alkotásai közé tartozik, amiket egy mondatos ajánlóval el lehet intézni. Vagyis bőven elég lenne róla annyit írni, hogy...