belépés∆

Poker King (Pou hark wong) (2009)

Poker King

Kedvenc fetisiszta rendezőnk, a melltartók nagy rajongója, Chan Hing-Ka idén is Wong Jing elsőszámú kihívójának jelentkezett. Miközben felmarkolt némi honoráriumot az oroszoktól, akik leforgatták a Breaking News helyi adaptációját, felmérte, hogy mivel ütheti ki Wong-ot a helyéről. Tavaly a La Lingerie-ben az egy produkcióban szerepeltetett szexi sztárok mennyiségével próbálkozott, de elbukott. Ezúttal ezt a kritériumot alapnak tekintette és a mostanáig Wong privilégiumának számító gambling movie-k műfajába lépett be, ám a hagyományos kínai szerencsejátékok helyett a cél a God of Gamblers pókerjátszmáinak túlszárnyalása volt.

 

Chan persze nem bízott semmit a véletlenre, egyrészt szinte 100%-ban a korábban már bevált csapatát alkalmazta most is, a társrendező Janet Chun-tól kezdve az állandó aktorokig bezárólag, másrészt a manapság óriási népszerűségnek örvendő Texas Hold’em játszmákat helyezte a középpontba. Az operatőrnek megnyert rutinos Wong Wing-Hung munkájának köszönhetően a látványra nem lehet semmi panasz, a képi világ és a felvonultatott luxus az etalonnak tekinthető hollywoodi produkciókat idézi, ráadásul a CG betétek sem lettek rosszak.
A körítés tehát nyugodtan nevezhető tökéletesnek, ami a forgatókönyvről már korántsem mondható el. A sztori főhőse Jack Chang, aki az egyik legmenőbb macaui kaszinópápa örököse, ám némi családi perpatvar következtében Kanadában tengeti életét online pókerjátszmákból összeszedett nyereményekből. Uno Cheuk, aki a papa megbízásából vezeti a kaszinót, hazahozatja a lurkót, akiről hamarosan kiderül, hogy élőben nem megy neki a póker, ráadásul egy eléggé gyermeteg lélek. Jack újfent menekülni kényszerül, de Cheuk továbbra sem hagyja békén, így elkerülhetetlen lesz a végső összecsapás, természetesen egy pókerbajnokságon.
Nem túl eredeti, igaz? Hozzá kell tenni azonban, hogy abszolút nem a sztorin van a hangsúly, hanem a pókerjátszmákon, amiket egész ügyesen megvalósítottak. Sokszor úgy látjuk az eseményeket, mint a tévés közvetítéseken, még a sanszok százalékos arányát sem felejtették ki, továbbá, ami jóval fontosabb, szép lassan avatnak be a játék nehezebben tanulható elemeibe, azaz a blöffölés és a pókerarc felvételének tudományába. Az már csak hab a tortán, hogy néhány pillanat erejéig megidézik a legendás God of Gamblers-t és Saint of Gamblers-t, extra húzónévként pedig a sokszoros pókervilágbajnok, Johnny Chan is feltűnik saját magát alakítva egy röpke cameo szerepben.
A játékot leszámítva egy tipikus HK-style romantikus vígjátékot kapunk egyébként, annak is a kommerszebb, kissé ütődöttebb válfajából. Jack az online világból megismert, kihívóan erotikus Season és a hétköznapi jókislány, Smiley között vergődik, a két rivális kaszinótulajdonos, Cheuk és Ms. Fong kapcsolata is kitalálható, ráadásul a háromszög sem marad ki belőle. Chan tökéletesen érzi ezt a műfajt, rutinos iparos módjára, semmi extrát nem nyújtva, helyenként mégis szórakoztatóan csavargatja ezeket a szálakat. Ez az a szál, ami leginkább csalódást okoz, ha már Wong Jing-et utánozzák, akkor az ő sokszor obszcén humorából sem ártana egy keveset lekopírozni.
A fenti bekezdésből kiindulva borítékolható, hogy nem ez az a produkció, ami a lenyűgöző színészi játékról fog elhíresülni. A felvonultatott sztárok, akárcsak Chan korábbi munkáiban, bohóckodnak egy jót, minden pillanatukon érződik, hogy nem a hitelesség, hanem a szórakoztatás volt a fő cél. Mind Louis Koo, mind Lau Ching-Wan, mind Josie Ho, mind a rövidke, ám emlékezetes jelenetben látható Lam Suet tökéletesen megfelel ennek a célnak. A mellettük felvonultatott fiatal sztárok a saját imázsukat igyekeznek ezúttal is erősíteni, Wong You-Nam a srác a szomszédból, Stephy Tang és Law Kama a jókislányos stílust, míg Jolene Kuk és Cherrie Ying elsősorban az eye candy faktort erősíti, nem is akárhogyan.
Chan tehát ismét feladta a leckét Wong Jing-nek, sokmindenben felülmúlta a gambling movie-k nagymesterének legutóbbi My Wife is a Gambling Maestro-ját, ám valahogy hiányzik belőle az az elvetemültség, ami Wong filmjeinek sava-borsát adja. A válasz nem fog elmaradni, ebben biztosak lehetünk, Chan viszont legközelebb visszatérhetne a melltartókhoz, elvégre az az ő igazi szakterülete, ráadásul úgy ismét többet láthatnánk Stephy Tang-ból is.

iMDB

Előzetes

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Az elnök utolsó durranása - The President's Last Bang (2005)

Az elnök utolsó durranása - The President's Last Bang (2005)

A forgatókönyv-író és rendező Im Sang-Soo (A Good Lawyer's Wife) sorban negyedik filmje, 2005-ben került bemutatásra első alkalommal a New Yorki Filmfesztiválon, ahol meglepő sikert aratott, majd nemzetközi szinten is igen nagy elismeréssel övezték. Ez...

Shrill Cries of Summer (Higurashi no naku goro ni) (2008)

Shrill Cries of Summer (Higurashi no naku goro ni) (2008)

 Számítógépes játékból sokak számára élvezhető filmet forgatni nem könnyű vállalkozás. Egyrészt ott vannak a játék rajongói, akik mindent rettentő szigorúsággal figyelnek és a legapróbb eltéréseket is szóváteszik, másrészt ott vannak a laikusok, akik gyakorlatilag...

Edison Chen Koon-Hei

Edison Chen Koon-Hei

Edison Chen Koon-Hei (陳冠希) Chen Xing Hua 1980. október 7-én született Vancouverben, Kanadában. Eleinte egy Richmondand nevű városka iskolájában tanult, majd a Hongkong International School-ban folytatta tanulmányait, azonban a 11. évfolyamot nem fejezte be, mert...

Frugal Game (Haan chin ga chuk) (2002)

Frugal Game (Haan chin ga chuk) (2002)

Frugal Game (Haan chin ga chuk) (2002) iMDB A „hongkongi gagyi” filmek világába tett látogatásunk második szereplője az új évezred elején Hongkongot is elárasztó valóságsókat kifigurázó Frugal Game. A téma már másokat is megihletett, többek között a...