belépés∆

The Witch of the West is Dead (Nishi no majo ga shinda) (2008)

The Witch of the West is Dead (Nishi no majo ga shinda) (2008)

Következzék egy újabb példa arra, hogy a japán ifjúsági irodalom mekkora hatással van a helyi filmiparra. Nashiki Kaho, az idén 50. életévét betöltő írónő, aki mindmáig élénk emlékeket táplál Angliában cserediákként eltöltött idejéről, 1994-ben jelentette meg The Witch of the West is Dead című regényét, ami elnyerte a Japán Ifjúsági Írók Egyesületének nagydíját, a fiatalon elhunyt legendás Niimi Nankichi-ről elnevezett díjat, valamint a Shougakukan ifjúsági kiadó elismerését is. Mindebből lazán kitalálható, mire számíthatunk a majd 2 órás történet megfilmesítése során, aki tehát nem rajong túlzottan az ifjúsági filmekért, akár ugorhat is a következő cikkre.

The Witch of the West is Dead (Nishi no majo ga shinda) (2008)

A történet főszereplője Mai, egy kislány, aki az iskolai problémák hatására (elszigetelődött társaitól) afféle terápia gyanánt egy időre a nagymamájához kerül. Az Angliából Japánba került egykori angoltanárnő gyakorlatilag paradicsomi körülmények között éldegél egy erdei tanyán, ahol a nagyvárosi lány feltöltődhet. Azonban még ezen a helyen sem minden tökéletes, az izgalmas boszorkánnyá válás közepette is lehet a csupa szeretet nagyival haragba kerülni...

The Witch of the West is Dead (Nishi no majo ga shinda) (2008)

A moziváltozatot a már több jól eltalált alkotással (Heart Beating in the Dark, Christmas in August, Black Belt) jelentkező Nagasaki Shunichi készítette el, a produkciót pedig felkarolta a helyi Oktatásügyi és az Egészségügyi Minisztérium, amiknek ifjúsággal foglalkozó bizottságai beemelték az ajánlott filmek közé. A színhelyül szolgáló, Yamanashi prefektúra Kiyosato felföldjén található házat és kertet pedig idén januártól kezdve megnyitották a közönség előtt, hogy a gyerekek végigjárhassák Mai útját.

The Witch of the West is Dead (Nishi no majo ga shinda) (2008)

Amit ennyire igyekeznek promotálni, az valahol mindig gyanús, bár a szándék nemes és érthető, hiszen igyekeztek a célközönség figyelmét minden lehetséges módon felhívni a filmre. Minden benne van, ami a 12 év körüli korosztály számára érdekes lehet, a hétköznapi dolgok boszorkányságként való előadása jópofa ötlet, továbbá a felnőtt fejjel sem unalmas, az élet értelméről való filozofálások sem rosszak, bár tény és való, hogy túl sok újat nem mondanak. Igazándiból pont a koncepció lényege miatt nehéz európai fejjel értékelni a történetet, hiszen amíg itt a keleti emberek számítanak misztikusnak és különlegesnek, addig Japánban mi más lehetne rejtélyesebb, mint egy brit öregasszony, aki boszorkánynak tartja magát? Az ily módon elvesző misztikum helyett marad a „szokásos” családi filmes hangulat, ami inkább a gyerek nézők számára nyújthatna kellemes szórakozást, de mutasson nekem valaki egy magyar gyereket, aki angol feliratos filmeket néz.

The Witch of the West is Dead (Nishi no majo ga shinda) (2008)

A szereplők terén a rendező dolga Mai esetében volt könnyebb, hiszen tonnaszámra találhatóak a reménybeli sztárok a különféle „sztárgyárakban”. A választás végül a Splash nevezetű formáció egyik tagjára, Takahashi Mayu-ra esett, aki nem is okozott csalódást, bár túl nehéz dolga nem volt, elvégre csak egy hozzá hasonló, korabeli lányt kellett eljátszania. A brit nagyi felkutatása már nehezebb dió volt, de végül az amerikai Sachi Parker személyében sikerült több, mint megfelelő alanyt találni rá. A hölgy szülei imádták Japánt, ezért adták neki a Sachiko (áldott gyerek) nevet, ráadásul általános iskolai éveit Tokyo-ban töltötte, így a nyelvvel sem akadtak problémái, aranyos akcentusa hitelesebbé tette a figuráját, színészként pedig a 80-as 90-es évek amerikai tévésorozataiból volt tapasztalata.

The Witch of the West is Dead (Nishi no majo ga shinda) (2008)

A film legerősebb eleme a hangulata, amit azonban a felnőtt fejjel nézve sablonos sztori és a japán blockbusterekre mostanság egyre inkább jellemző megríkatási szándék lehúz. Aki kinőtt már az általános iskolából, annak csak abban az esetben ajánlott, ha szereti a megható, kedves történeteket, valamint érez némi késztetést arra, hogy valahol, valamikor egy már-már paradicsomi, eseménytelen helyen lakjon.

eredeti cím: 西の魔女が死んだ
iMDB


Trailer

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Twins (Charlene Choi Cheuk-Yin & Gillian Chung Yan-Tung)

Twins (Charlene Choi Cheuk-Yin & Gillian Chung Yan-Tung)

    A Twins egy 2001-ben létrehozott cantopop duó, aminek létrejötte egy bizonyos Albert Yeung cégének, az Emperor Entertainment Groupnak köszönhető. A duó két tagja Charlene Choi Cheuk-Yin (a fenti képen balról) és Gillian Chung Yan-Tung.

4 Horror Tales - Dark Forest (2006)

4 Horror Tales - Dark Forest (2006)

  IMDbEgy négyrészes koreai mini sorozat egyik tagja ez, melynek epizódjait alacsony költségvetés, és ismeretlen színészek, rendezők első szárnypróbálgatásai jellemzik. Ennek ellenére (vagy éppen ezért) akad köztük hatásos darab is. Jeong-min Kim filmje nem tartozik ezek...

Red Shadow (Akakage) (2001)

Red Shadow (Akakage) (2001)

Rendezte: Hiroyuki NakanoIMDbAkakage (Masanobu Ando), Asuka (Kumiko Asu), és Aokage (Jun Murakami) ninják, különböző küldetéseket teljesítenek uruk parancsára. Egyik bevetésük során Asuka, Akakage szerelme meghal. A trió így felbomlik, és míg Akakage hű marad a...

The Matrimony (Xin zhong you gui) (2007)

The Matrimony (Xin zhong you gui) (2007)

The Matrimony (Xin zhong you gui) (2007)iMDBHorrorelemekkel dúsan tűzdelt thriller kínai nyelvterületről, szellemlánnyal az egyik főszerepben 2007-ben? Sülhet-e ki ebből bármi jó is? Tudnak-e még bármi újat kitalálni ebben a témában? Az első két kérdésre...