belépés∆

Lovers of 6 Years (6 nyeon-jjae yeonae-jung) (2008)

Lovers of 6 Years (6 nyeon-jjae yeonae-jung) (2008)


Az utóbbi 1-2 évben szinte teljesen leszoktam a koreai filmekről, ami elsősorban annak „köszönhető”, hogy a hatalmas tömegben érkező újabb és újabb alkotásaik már a poszterüket tekintve sem tűntek izgalmasnak. Ezt csak tetézi, hogy nem ismerem a színészeiket sem, akik neveit alapból is nehéz megjegyezni. Valószínűleg így járt volna a Lovers of 6 years is, amennyiben nem veszem észre, hogy kevés koreai kedvencem egyike, Kim Ha-Neul a női főszereplő. A hölgy néhány évvel korábban, amikor a mainál jóval magasabb színvonalú alkotások kerültek ki a koreai stúdiókból, több jópofa vígjáték főszereplője volt, így kiváncsi voltam, mit nyújt most, 2008-ban egy jóval komolyabb hangvételű darabban.

Lovers of 6 Years (6 nyeon-jjae yeonae-jung) (2008)


Az elsőfilmes Park Hyeon-jin romantikus drámája ott startol, ahol a műfaj kliséi szerint már réges régen véget kellett volna érnie. A legtöbb melodráma ugyanis a két, általában magányos főhős lassú és előre látható egymásra találását helyezi középpontba, Park azonban a címből is kitalálhatóan egy olyan pár mindennapi problémáit mutatja be, akik immáron 6 éve együtt vannak. Ekkorra bizony a kezdeti romantikus hevület már a régmúlt homályába veszett, egyre nehezebben tolerálják egymás hibáit, sőt, új kalandok is képbe kerülnek. De vajon élhet-e a páros egymás nélkül? Együtt át tudják-e vészelni a kapcsolatuk nehézségeit? Más irányból megközelítve a dolgot, ki mernek-e lépni a 6 éve megszokott életük kerékvágásából?

Lovers of 6 Years (6 nyeon-jjae yeonae-jung) (2008)


Mindebből következően ez tehát egy vérbeli lélektani dráma, sokkal inkább „népnevelő” célzattal, mintsem szirupos romantikával. A párocska szép fokozatosan szembesül azzal, hogy eddigi életük sehova sem vezet, azonban ahogy az lenni szokott, képtelenek nyíltan beszélgetni egymással, a legkisebb apróságokon is felidegesítik magukat, továbbá a mindkettejük életében feltűnő újdonság miatt a könnyebbik utat választják. Vagy mégsem? Ezt a vívódást mutatja be a rendező meglehetősen mélyrehatóan, hosszasan és talán egy kicsit túlságosan is bő lére eresztve.

Lovers of 6 Years (6 nyeon-jjae yeonae-jung) (2008)


Talán az a film legnagyobb erénye, hogy realista marad az elejétől a végéig, a történtek úgy vannak egymásra építve, ahogyan a valóságban is előfordulhatnak. Teljességgel hiányoznak a szentimentális, a nézőt hatásvadász módon megríkatni kívánó pillanatok éppúgy, mint a meghatónak szánt, sziruposan rózsaszín összeborulások. Mindkét főszereplő karakter tökéletesen emberi, a maguk gyengeségeivel és hibáival, valamint büszkeségével együtt. Ugyanígy jól eltaláltak a mellékszereplők, akik szintén nincsenek kisarkítva (pl. a legjobb barát is ad rossz tanácsot, vagy éppen csak tovább húzza az amúgy is feszült hangulatot).

Lovers of 6 Years (6 nyeon-jjae yeonae-jung) (2008)


A színészi játék elsőosztályú, mindkét főszereplő sokat ad hozzá a történet átélhetőségéhez. A My Tutor Friend-ben és a Too Beautiful To Lie-ban bolondozó Kim Ha-Neul bizonyítja, hogy remek színésznővé érett, komoly szerepben is megállja a helyét, ráadásul 30 évesen sem vesztett semmit korábbi, kicsit kislányos imázsából. Nagy kár, hogy ritkán foglalkoztatják! A viszonylag tapasztalatlan Yun Gye-Sang is jól játszik, akárcsak a többi, gyakorlatilag ismeretlen színész.

Lovers of 6 Years (6 nyeon-jjae yeonae-jung) (2008)


Mindezekkel együtt is ez bizony egy igazi rétegfilm, amit csak a melodrámák és a párkapcsolatok problémáit boncolgató alkotások rajongói fognak tudni csak értékelni. A komótos, ráérős történetmesélés, a hatásvadászatot kerülő, realista nézőpont és a visszafogott színészi alakítások miatt a sztori kicsit unalmasnak hathat, ám a hitelesség bőségesen ellensúlyozza mindezt. Aki szereti a műfajt, annak mindenképpen érdemes rászánnia az időt!

iMDB


Előzetes

Hozzászólások   

#5 halas 2008-08-19 21:44
szerintem ez a mai koreai filmfelhozatalb an jól sikerult. es szamomra inkabb vicces volt mint dramai.
a masik jol sikerult film a tale of the legendary libido, bar ez jobban tetszett.
talan elindul valami fejlodes :-)
#4 YEZy 2008-08-18 20:57
Koreában biztos gyorsabban telik az idő... 8)
#3 Guest 2008-08-18 20:38
Biztos szökőév volt. :P
#2 fea 2008-08-18 19:53
Én úgy tudom, hogy a párkapcsolatokb an 7 évente következnek be krízisek. Hol van itt a hitelesség?? :-)
#1 Guest 2008-08-18 18:04
Kellemes meglepetés volt számomra, nekem is tetszett a visszafogott, életszerű megközelítés, de valóban túl hosszú.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Nemuri Kyoshiro 1 - The Adventures of Nemuri Kyoshiro (Nemuri Kyo…

Nemuri Kyoshiro 1 - The Adventures of Nemuri Kyoshiro (Nemuri Kyoshiro Sappocho) (1963)

     IMDb  Egyes forgalmazóknál: Nemuri Kyoshiro - The Chinese Jade Főszereplők: Ichikawa Raizo; Nakamura Tamao; Wakayama Tomisaburo Rendező: Tanaka Tokuzo (1963, 82 perc) A 60-as évek elején a japán filmstúdiók válságot éltek át. A közönségnek elege lett a lovagias, daliás, jótevő,...

Negadon - The Monster from Mars (2005)

Negadon - The Monster from Mars (2005)

    iMDB Ez a 2005-ös, 3d animációs független alkotás igazán kellemes meglepetés lehet mind a japán kaiju- (óriás szörny), a mecha-, de általában a sci-fi rajongóknak is. 2025-öt írunk, a Föld energia-, és nyersanyagtartalékai kimerültek....

A Chinese tall story (Ching din dai sing) (2005)

A Chinese tall story (Ching din dai sing) (2005)

A Chinese tall story (Ching din dai sing) (2005) iMDB