belépés∆

Always - Sunset on Third Street 2 (Always zoku san-chome no yuhi) (2007)

Always - Sunset on Third Street 2 (Always zoku san-chome no yuhi) (2007)

A 2005-ös év egyik legnagyobb durranása volt Japánban Yamazaki Takashi filmje, az Always, ami az 50-es évek végének Tokyo-ját igyekezett bemutatni egy kis utca lakóinak mindennapjain keresztül. A történet hitelességét ugyan sok kritika érte, elsősorban a túlzottan is tévésorozatosra vett, előre kiszámíthatóan érkező megható jelenetek miatt, ám a nézőket és a filmfesztiválok díjait odaítélőket sem nagyon zavarta mindez, hiszen a film rengeteg elismerésben részesült. Nem volt tehát meglepő, amikor az első hírek megjelentek arról, hogy készül a folytatás, gyakorlatilag változatlan stábbal. Az első rész ugyan úgy lett lezárva, hogy az összes szál el lett varrva, de ez túlságosan sok problémát nem okozott, hiszen egyrészt a hétköznapokból bármikor lehet ihletet meríteni, másrészt vélhetően a forrásul szolgáló manga is tartogatott még megfilmesíteni valót.

Always - Sunset on Third Street 2 (Always zoku san-chome no yuhi) (2007)

A stáb láthatóan arra törekedett, hogy a lehető legtöbbet megőrizze az első rész hangulatából és látványvilágából. Ez úgy nagyjából sikerült is, de helyenként sikerült túlzásba vinni a könnyfakasztást és néhány logikátlan elem is belekerült, de ezekről majd később. A sztori gyakorlatilag ott folytatódik, ahol az előző befejeződött, bár az évszám változott, hiszen 1959-ben játszódik. Ezúttal elsősorban Chagawa és fogadott fia körül bonyolódik a történet, ugyanis a fiút továbbra is igyekszik megszerezni a gazdag Kawabuchi. Az írónak pénzt kell szereznie, amihez a legjobb eszköznek egy új, Akutagawa díjra is esélyes regény ígérkezik. Mindeközben Suzukiéknál egy új lakó, egy kislány, valamint Roku ismerőse okoz jókora bonyodalmakat.

Always - Sunset on Third Street 2 (Always zoku san-chome no yuhi) (2007)

Aki szerette az első részt, annak nagy valószínűséggel a folytatás is tetszeni fog, de az ő véleményükben is ott lesz a de szócska. Hiába törekedtek ugyanis a színvonal fenntartására a készítők, ez nem mindenhol sikerült. Elsősorban a történet lett kissé erőltetettebb, azon belül is leginkább a Junnosuke körüli hercehurca, aminek a lezárása finoman fogalmazva is tündérmesébe illő, a valósághoz a világon semmi köze. Hasonlóan zavaró volt Suzuki úr katonatalálkozójának a bemutatása is, az ott alkalmazott „nézőt átverő” technika nem illett bele ebbe a műfajba. Az új szereplők kicsit sablonosak (a nyafka kislány természetesen változni kezd, a vidéki fiú rossz társaságba keveredik, stb.), de mindent egybevetve a sztori a helyenkénti nyeklés-nyaklás ellenére is működik.

Always - Sunset on Third Street 2 (Always zoku san-chome no yuhi) (2007)

Ami kiemelkedőnek mondható, az a CG használata. A sztori legelején látható fiktív kis szösszenetnél ugyan látszik a technika általam nem kedvelt része is (a mozgó tárgyak és élőlények nem teljesen a fizika törvényei szerint mozognak), de a korabeli Tokyo megvalósítása, a mára már megváltozott terek és helyszínek bemutatása hihetetlen látványosra sikeredett. Japán film esetében nagyon meglepő, de tulajdonképpen nem is a sztori, hanem leginkább a látvány miatt érdemes rászánni a két és fél órát erre a filmre.

Always - Sunset on Third Street 2 (Always zoku san-chome no yuhi) (2007)

A főbb szerepeket alakító színészek nagyjából hozzák ugyanazt a teljesítményt, amit az első részben is láthattunk tőlük. Egyikükre sem lehet panasz, akiket érdemes kiemelni közülük, azok a különféle díjakat is elnyert aktorok, a Chagawa-t alakító Yoshioka Hidetaka és Dr. Takuma megformálója, Miura Tomokazu. A gyerekszereplők továbbra is nagyon aranyosak, különösen az Ippei-kunt játszó Koshimizu Kazuki, de Suga Kenta és Koike Ayame (az új kislány) is szerethető figura. Tsutsumi Shinichi továbbra is remek a robbanékony természetű Suzuki úr szerepében és a női szereplők, azaz Yakushimaru Hiroko és Horikita Maki is hozzák magukat.

Always - Sunset on Third Street 2 (Always zoku san-chome no yuhi) (2007)

Az Always 2 tehát egyáltalán nem nevezhető rossz filmnek, azonban hiányzik belőle az a frissesség és újszerűség, ami az eredetit jellemezte. A készítők gyakorlatilag lehúztak egy újabb bőrt egy már bevált és sikeres alkotásról, ami törvényszerűen nem érhette el az eredeti színvonalát. Ennek ellenére érdemes rászánnia az időt mindazoknak (és csak azoknak!), akik szerették az első részt és szívesen tennének még egy utazást a címbeli harmadik utcában.

iMDB
eredeti cím: 続三丁目の夕日


Előzetes

Hozzászólások   

#3 fea 2008-07-15 10:03
...viszont ellensúlyozza mindezt. Nekem pont a főszereplő, Chagawa karaktere lett hiteltelen, de mindent összevetve, folytatáshoz mérten, ügyesen összehozták. Nálam 4/5.
#2 fea 2008-07-15 09:59
Nem tartozom az első részt éltetők táborához, a nagy siker miatt sokkal többet/mást vártam tőle anno, mint amit kaptam. Így jóval kisebb elvárásokkal űltem le ez elé, nyílván ezért jobban is tetszett. Most nem bosszantott fel az a színpadiasság, ami annak idején - a díszletek és a karakterek, mnitha csak egy színházi darabból lettek volna kölcsönözve. Ez a fajta tündérmese - ahogy Yezy írta - abszolút nem jellemző a japán filmre, inkább felhígítja azt, de a remek színészek (Shinichi jó messze eljutott Sabu no budget filmjei óta), a nagyszerű, rengeteg szereplővel operáló cselekmény viszont...
#1 GaboJa 2008-07-09 23:39
Azt azért én hozzá tenném, hogy az elsőrészt érdemes megnézni és utána magától kikivánkozik az emberből hogy megnézze a második részt is.
Van benne igazság, amit a Yezy írt, de nekem akkor is tetszett annak ellenére hogy kicsit erőltetett néhol. Engem magával ragadt a környezet, hogy újra látom a szereplőket a kis utcát a minden napokat. Így nagyon nem is vettem rossz néven az említett tündér mesés, hercehurcás néhol eröltetettnek vett jelenet sorokat, inkább csak élveztem a filmet könnyed két és fél órás kikapcsolódást.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Casshern (2004)

Casshern (2004)

Túlburjánzó, elaljasuló jövőbeli világunk a végét járja: fertőzések, háborúk és etnikai tisztogatások tömegét burkolják idealizált eszmerendszerbe, meghatározva ezzel azt, hogy mi a jó, mi a szép és miben kell hinni. Ebben a világban él Tetsuya...

Welcome to Dongmakgol (2005)

Welcome to Dongmakgol (2005)

1950, Korea. Véres polgárháború zajlik az északi és déli oldal ellentétes eszméinek hívei között. Hála a demagóg propagandáknak, egyazon ország fiai mészárolják egymást vadállatok módjára, nem kímélve sem a civileket, sem a természetet. Ebből a...

Wet Hot Sake (Nurunuru kakan kakan) (1996)

Wet Hot Sake (Nurunuru kakan kakan) (1996)

Wet Hot Sake (ぬるぬる火間火間) (1996)iMDBA közismert sztereotipia szerint a férfiak legtöbbjét három dolog érdekli igazán az életben. A nők, az alkohol és a foci. Japánban ez utóbbit minden valószínűség szerint a baseball helyettesíti, de esetünkben...

Riding the Metro (2006)

Riding the Metro (2006)

iMDB  Tetsuo Shinohara (Heaven’s Bookstore , Yokubo, Female) filmje egy regényből készült, mely – mondanom sem kell – nagyon nagy népszerűségnek örvendett a maga idején Japánban, tehát muszáj volt belőle filmadaptációt készíteni. Egy 40-es...