belépés∆

The Crazy Family (Gyakufunsha kazoku) (1984)

The Crazy Family (Gyakufunsha kazoku) (1984)

iMDB 

 

Sogo Ishii Japán igazi punk rendezője, ezt több filmje is igazolja. A Burst City sötét jövőképének randalírozó, nihilista fiataljai vagy az Electric Dragon 80000 V magasfeszültséggel táplálkozó, magát gitártépéssel kúráló Sárkányszem Morrisonja teljesen egyértelművé teszi ezt. A Crazy Family első látásra talán nem illik a sorba, de azért nem esik messze az alma a fájától.

Egy teljesen hétköznapi japán család új házba költözik. A családfő főképp, de mind az anya és a gyerekek, egy fiú és egy lány, nagyon elégedettek új életükkel. Ám egy napon megjelenik a nagyapa, aki ugyan csak gratulálni jött, de gyorsan kiderül, hogy nem igen szándékszik tovább állni. Ez mind közvetlenül, mind közvetve sérti a családtagok érdekeit, ezért – ahogy nagypapa eltávolítási kísérleteik sorra kudarccal végződnek – szépen lassan elvesztik a fejüket.

The Crazy Family (Gyakufunsha kazoku) (1984)

A Crazy Family egy fekete komédia, de lehet egy erős gúnyrajznak is tekinteni. A szereplők teljesen hiteles japán emberek, akiknek nap, mint nap szembe kell néznie a társadalmuk által generált nyomással. Kevés a hely, sok az ember. Mikor végre új, nagy, tágas házba költöznek és úgy látszik megoldódik a problémájuk, egyből megjelenik valaki, aki miatt minden felborul. A gyerekeknek megint nincs saját szobája, a feleség pedig nem tud együtt aludni a férjével. Természetes, hogy kiborul a bili, és hiába minden önkontroll, a lavina megindult és nem lehet megállítani.

A film vígjáték, s bár remek, teljesen elborult poénok vannak benne, mégsem lehet rajta tiszta szívvel nevetni. Olyan kérdéseket boncolgat és próbál meg nevetségessé tenni, melyek igencsak valóságosak és nem túl szívderítőek. A magát a teljesítési kényszer miatt teljesen lehajtó apa, s pont ez okból szintén magát hülyére tanuló fia. A tini bálványokat utánzó, butácska kislány és a második világháborús élményeit feldolgozni képtelen nagypapa. Természetesen az anyának is megvannak a maga problémái, bár azok nem ennyire kiélezettek. Ők mind valós szereplői a mai japán életnek. Ám pont ez a valóságból kiinduló történet teszi naggyá a filmet és pont ez az, amiért nem süllyedt el a hasonló családi vígjátékok özönében. A film, vetítésének évében, 1984-ben nagy siker volt az egész világon, és sokan ma is Ishii legjobb filmjének tartják.

 

Hozzászólások   

#2 Guest 2006-10-09 16:06
igen, ez az!
#1 Guest 2006-10-09 02:33
Azt hiszem ez az a film, amit nagyon régen láttam a TV-ben a Magyar 1-en vagy 2-n (akkor még nem volt más).

SPOILER!

Ebben a filmben van az, hogy egy nagy gödör lesz a ház közepén, meg kikezdik a termeszek is?

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

13 Steps (13 Kaidan) (2003)

13 Steps (13 Kaidan) (2003)

13 Steps (13 階段) (2003)   iMDB  

Karen Mok Man-Wai

Karen Mok Man-Wai

Karen Mok Man-Wai (莫文蔚)Karen Mok 1970. június 2-án született Hongkongban. Eredeti neve Karen Joy Morris, ebből is látszik, hogy nem teljesen kínai származású, felmenői között anyai ágon perzsa, apai ágon német és walesi ősökkel is...

Bio Zombie (Sun faa sau si) (1998)

Bio Zombie (Sun faa sau si) (1998)

    Rendezte: Wilson YipEgy félresikerült vegyifegyver-eladás következményeként egy pláza teljes mértékben elzombisodik, és a néhány még embernek megmaradt túlélő igyekszik menteni magát, miközben hullanak, mint a legyek.Ezzel a filmmel nagyon belefutottam a jóba: borzalmas volt....