belépés∆

Christmas in August (Palwolui Christmas) (1998)

Christmas in August (Palwolui Christmas) (1998) 
 
Sok helyen olvastam, hogy Hur Jin-ho első filmje igencsak nagy hatással volt a koreai melodráma ezredfordulós fejlődésére. A Christmas in Augustra amolyan útmutató alkotásként tekintenek, és előkelő helyen szerepel ilyen-olyan toplistákon, melyek az ilyen műfajú koreai filmek krémjének rangsorolását tűzték ki célul. Mivel a koreai fimek terén nem vagyok valami járatos, nem tudok sokat hozzátenni ehhez, inkább csak a figyelmet szeretném felhívni erre a remek filmre, amely különböző filmfesztiválokon rendre elnyerte a kritikusok megbecsülését, az átlagos mozinézőkről nem is beszélve. A férfi és nő közötti kapcsolat különböző helyzetekben, és ezzel együtt különböző évszakokban való bemutatását zászlójára tűző direktor debütáló filmje a méltóságteljes halálra való felkészülésről mesél, olyan szívmelengető módon, hogy Yakuza férfiszívének kőkemény kérgét is sikerült kicsit megrepesztenie.

 Christmas in August (Palwolui Christmas) (1998)

Jun-won (Han Suk-kyu) kisvárosi fényképészként éli átlagemberesen eseménytelen életét. A középkorú férfi üzletébe az egyik nap betéved egy csinos, fiatal parkolóőr, Da-rim (Shim Eun-ha), akinek hivatásából adódó látogatásai hamar Jun-won napi rutinjába ivódnak. Lassan közelednek egymás felé, szépen alakulgat a barátságuk, de semmi komoly dolog nem történik köztük, aminek megvan a maga oka, ugyanis a férfi hamarosan meg fog halni egy meg nem nevezett betegségben. A mindig mosolygós és kedves fickó már elfogadta a sorsát; korábbi hétköznapi életét nem feladva készül az elkerülhetetlenre. Tudja, hogy nem lenne fair a nővel szemben, ha elmélyülne a kapcsolatuk, ezért nem kezdeményez, a probléma csak az, hogy Da-rim egyre inkább kötődik hozzá. A dilemma tehát adott, a megoldásért viszont meg kell néznetek a filmet. Megéri.

 Christmas in August (Palwolui Christmas) (1998)

A Christmas in August, nagyon helyesen, tartózkodik a végletes érzelmek hatásvadász bemutatásától, kerüli a melodrámák „nagy pillanatait”, amelyektől minden jóérzésű ember cukros epét öklendez fel. Helyettük a mindennapok jelentéktelennek tűnő pillanatait emeli ki és emeli jelentőségteljessé. A film elején a fényképész szinte egydimenziós karakternek tűnik, mindenkire mosolyog (foglalkozási ártalom), mindenkivel végtelenül kedves és barátságos, ahogy viszont a film előrehaladtával betekintést nyerünk az életébe (hétvégi ivászat egy haverral, a távkapcsoló használatának megtanítása az öregének, családi vacsora stb.), úgy válik egyre inkább életszagúbb karakterré. Amikor pedig az elmúlásra való felkészülés feszültsége és a tehetetlenségből adódó elfojtott düh megrepesztik az addig szilárdan álló, „csakazértis” mosolyra húzott álarcot, a film elnyeri azokat a pillanatokat, amelyek klasszikus rangra emelik.

Han Suk-kyu (Green Fish, Shiri) alakítása a maga őszinte egyszerűségében lenyűgöző, partnere, a színészkedést egy ideje sajnos hanyagoló Shim Eun-ha (Art Museum by the Zoo, Tell Me Something) szintén lefegyverzően természetes a szerepében. A spoilerkedés elkerüléséért nem szeretnék utalni bizonyos dolgokra, de a film vége felé én sem bírtam tovább visszatartani a meghatottságom, a két karakter annyira belopta magát a szívembe. Az érzelmeimet szolid iramban megdolgozó film addig-addig rakosgatta a kis súlyokat, amíg végül elérte a célját, és tette ezt anélkül, hogy kiütésre kellett volna emelnie a kezét. Bravúros, ha ezt egy rendező el tudja érni, a Christmas in August pedig tökéletes példa erre.

Christmas in August (Palwolui Christmas) (1998)

A film vizuális téren is egyszerűséget, visszafogottságot áraszt magából, sok a statikus beállítás, a kameramozgások is igen szolidak. A zene a zongorára, akusztikus gitárra, a felemelő pillanatokban pedig a hegedűre támaszkodik: igazából pont olyan, mint amilyet az ilyen fékezett habzású melodrámák megkívánnak, szerencsére sosem billen át a ló túloldalára, és olyan nagyszerűen idomul a képekhez, hogy elválasztva tőlük, nem hiszem, hogy külön megállná a helyét. Ezt azonban nem negatívumként kell érteni.

A koreai filmek népszerűsége Japánban kitermelt egy hazai feldolgozást, amihez eddig nem volt szerencsém, de szerintem nem is lesz a közeli jövőben, ha rajtam múlik. Sorry, de egyszerűen nem hiszem, hogy ennél többet ki tudtak volna hozni a témából a szigetország filmesei, de tudom, hogy csak az én hozzáállásommal van a baj.

Christmas in August (Palwolui Christmas) (1998) 

A Christmas in Augustot csak ajánlani tudom, még azoknak is, akiknek alapból herótuk van a koreai romantikus drámáktól. (Nekem nincs.) Érzésem szerint ebbe a filmbe több dráma szorult, mint romantika, így talán könnyebben fogyasztható nekünk férfinépeknek is. Lehetőleg addig nézzétek meg, ameddig az amerikai remake-maelström be nem szippantja ezt a filmet is, igaz, attól még mindig ugyanolyan remek mozi marad. Mindegy. Lényeg, hogy megéri rászánni az időt, és ha már megnézitek és kedvet kaptatok a rendező többi munkájához, figyeljétek meg, hogy mindegyik filmjében megpucolnak egy almát. Ezt valami számomra is megmagyarázhatatlan okból fontosnak tartottam megemlíteni.

(imdb)

(A filmhez készült magyar felirat elérhető az oldalon.) 

 

Hozzászólások   

#2 Yakuza 2008-04-16 08:58
Ha regisztrálva vagy a fórumon, akkor nézz kicsit szét (BT). ;-)
#1 Guest 2008-04-15 16:44
Sziasztok!

Nagyon érdekelne a film..tudna valaki segíteni, hol tudom megszerezni? Én nem találom:/ Előre is köszi!

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Bottled Fools (Gusha no bindume) (2004)

The Bottled Fools (Gusha no bindume) (2004)

Sötét hangulatú, nyomasztó és meglehetősen beteg lelkű film a Bottled Fools, egy antiutópikus környezetbe helyezett, abszurdba oltott rémtörténet. Ismeretlen színészekkel és valószínűleg alacsony költségvetéssel forgatták, jó sok művészinek szánt jelenettel és effekttel (szűrők, torzítások, elmosások,...

Blues Harp (1998)

Blues Harp (1998)

 IMDbMiike ezzel a filmjével bizonyította be nekem, hogy a "normális" filmekhez is ért, nem kellenek neki fröcsögő vér, kiömlő belek és mindenféle testnedvek, hogy érdekessé tegye a filmjét. Rettentő jó rendezés és atmoszféra jellemzi a...

Princess Aurora (Orora gongju) (2005)

Princess Aurora (Orora gongju) (2005)

  (imdb) Nemrég áradoztam csak egy kitűnő koreai thrillerről (Memories of Murder), és a szerencse máris összehozott a következő, majdnem olyan remek darabbal! A Princess Aurora ereje nem a történetben rejlik, az ugyanis...

Into the Mirror (Geoul sokeuro) (2003)

Into the Mirror (Geoul sokeuro) (2003)

  IMDb Woo Yeong-min (Ji-tae Yu) egy balul elsült túszmentési akció után otthagyja a rendőrséget. Bácsikája megnyílni készülő bevásárlóközpontjában kap állást, mint biztonsági főnök. A megnyitás előtt furcsa gyilkosságsorozat veszi kezdetét az áruházban, és Woo Yeong-min-re...