belépés∆

Kim Ha-neul

Kim Ha-Neul (김하늘)

Kim Ha-neul

Kim Ha-Neul 1978 február 21-én született Szöulban egy négytagú család idősebbik gyermekeként, az akkor még háromtagú familia a későbbiek során egy öccsel is gazdagodott. Ha-Neul (nevének jelentése magyarul „ég”) a koreai diákok szokásos életét élte, tanulmányait a Yong Gok általános iskolában kezdte, majd a Yang Kang középiskolában, valamint a Keung Ok lánygimnáziumban folytatta. Az érettségi után 1997-ben a Szöul Művészeti Intézményt látogatta, mégpedig film szakon.

Kim Ha-neul

Ugyancsak 1997-ben debütált a filmvásznon is, mégpedig egy szinte ismeretlen filmben, aminek az angol címe Seventeen Seventeen volt, Ha-Neul pedig minden valószínűség szerint egy diáklányt alakított benne. Egy évvel később a Bye June következett, amiben már a női főszerepet is ráosztották, illetve a Doctor K, aminek a bemutatása átcsúszott 1999 januárjára. Ez utóbbi film egy orvosos fantasy volt, amit a Fantasporto filmfesztiválon jelöltek is az év legjobb fantasy filmje díjára.

Kim Ha-neul

További filmek helyett azonban egy ideig a tévésorozatok világába tett néhány kirándulást. Ezek közül az első a Happy Together címet viselte és már a címről is ordít, hogy egy igazi, jellegzetes koreai romantikus melodráma volt, amiben olyan híres színészekkel játszott együtt, mint Lee Byung-hunCha Tae-hyun, Song Seung-hun, illetőleg a későbbiek során gyakorlatilag a vetélytársának kikiáltott Jun Ji-hyun. Ezt a sorozatot egy másik hasonló témájú melodráma, az Into the Sunlight követte, amiben szintén Cha Tae-hyunnal játszott együtt, majd az évet a Ghost című sorozattal zárta, amiről sajnos nem áll rendelkezésre érdemleges információ. A sorozatoknak köszönhetően arca egycsapásra ismertté vált, ebből kifolyóan pedig keresetté is, a reklámfilmek készítői előszeretettel kezdték szerződtetni, csak 1999-ben az LG és a Motorola is mobiltelefont reklámozott vele, valamint a Max coffee-t is ő reklámozta. Természetesen a reklámfelkérésekből mind a mai napig kedvére válogathat, az alábbi linkeken egy LG és egy Rosehill reklám tekinthető meg.

Kim Ha-neul

A fiatal színésznő az ezredforduló évében forgatta első ismert filmjét, ami a Doctor K-hez hasonlóan ismét némi fantasy és sci-fi beütéseket hordozott magán, azonban természetesen mindezek mellett jókora hangsúlyt fektetett a melodrámára is. Ez volt a Ditto, amiben Ha-Neul egy 1979-ben élő lányt alakított, aki egy rádió segítségével képes kapcsolatot teremteni egy 2000-ben élő férfival. Amellett, hogy a film maga is elég jó kritikákat kapott, Kim színészi képességeit is csillogtathatta benne, így tovább növelhette elismertségét.

Kim Ha-neul

Persze a nézők java része továbbra is elsősorban a tévésorozatokból ismerte, amikben szívesen vállalt szerepet. 2001-ben a The Sky Love (erről sincs túl sok információ) után a 18 részes Secret következett, természetesen a szokásos melodráma műfajban. Egy évvel később újabb két sorozat főszerepét vállalta el, a Piano a korábbi sorozatokhoz hasonló hangulatú volt, a beszédes című Romance viszont egy hamisítatlan romantikus komédia sorozat, ami megalapozta Ha-neul későbbi komikai hírnevét, ráadásul pedig a 2002-es MBC Drama Awards legjobb színésznő díját is bezsebelhette érte.

Kim Ha-neul

Miután a sorozatban felfedezték remek komikai képességét, előre borítékolható volt, hogy hamarosan a romantikus filmeket futószalagon készítő Korea mozivásznain is fel fog tűnni egy hasonló figurát alakítva. Erre 2003-ig kellett várni, amikor is bemutatásra került a My Tutor Friend, amiben Ha-neul egy házi tanítót játszott, akinek egy gazdag és nagyon „menő” többszörösen bukott diákot kellett rábírnia a tanulásra. Egy évvel később egy újabb hasonló szerepet vállalt el, ezúttal egy remek képességű hazudozót formált meg a Too Beautiful to Lie című filmben, aki a kezdeti ártatlannak tűnő lódítások miatt kerül egyre lehetetlenebb helyzetekbe. Az alakítása olyan jól sikerült, hogy a Baeksang Arts Awards legjobb színésznője díját ítélték oda neki érte. Akárcsak a My Tutor Friendet, ezt a filmet is előszeretettel hasonlították össze a My Sassy Girllel és szinte mindenhol meg is jegyezték, hogy egyik Ha-neul film sem veszi fel vele a versenyt. Mindettől függetlenül azonban mind a két romantikus komédia így is a stílus legjobb koreai darabjai közé sorolható.

Kim Ha-neul

Igyekezett azonban menekülni a komikai szerepbe való beskatulyázástól, hiszen a Stained Glass című sorozatban ismét visszatért a melodrámák világába, míg a másik két 2004-es filmjében egyrészt a kalandfilmek, másrészt a horror műfajában is kipróbálta magát. Az első ezek közül a nagy reményekkel és nagy költségvetésből javarészt a kanadai Sziklás-hegységben leforgatott Ice Rain volt, azonban a kalandfilm és a melodráma ötvözete, illetőleg a túlságosan is sablonos történet nem nyerte el a nézők tetszését. Némileg hasonló véleményekkel illették a kritikusok és a nézők is a Dead Friendet, ami a Tale of Two Sisters által beindított horrornak látszó lélektani drámák hullámát igyekezett meglovagolni, ám a korábbi hasonló alkotásokhoz képest nem sikerült a készítőknek túl sok újat felmutatni benne, leszámítva Ha-neul-t, aki ebben a szerepben is jól játszott.

Kim Ha-neul

A 2005-ös év meglehetősen csendesen telt számára, még az is lehet, hogy egy kis szünetet akart tartani a karrierjében és előnyben részesítette a hobbijait, azaz az utazást és a zenehallgatást. 2006-ban azonban újult erővel tért vissza és leforgatta egyrészt az Almost Love című filmet, amiben ismét együtt játszott a My Tutor Friendbeli partnerével, Kwon Sang-wooval, valamint egy 16 részes romantikus tévésorozat, a 90 Days of Love női főszerepét is ő játszotta.

Kim Ha-neul

2007-ben eddig egy újabb filmjéről lehetett hallani, mégpedig a Six Years in Loveról, illetőleg 2008 februárjában fogják vetíteni legújabb tévésorozatát On Air címmel, amiben a tévésorozatok forgatásának hátterébe nyerhet majd bepillantást a néző, Ha-neul pedig egy feltörekvő sztárt fog alakítani benne.

Kim Ha-neul

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Last Princess (Kakushi toride no san akunin) (2008)

The Last Princess (Kakushi toride no san akunin) (2008)

Szegény Kurosawa Akira mukásságából mostanában elég sokan akarnak meggazdagodni. A sort egy 26 részes anime sorozat nyitotta 2004-ben, majd az egyébként korrekt munkákkal jelentkező Morita Yoshimitsu kiábrándító Tsubaki Sanjuro remake-je folytatta három évvel később. A...

Kisaragi (2007)

Kisaragi (2007)

Napjaink filmgyártásának egyik legfontosabb eleme a látványvilág kialakítása. A soha nem látott környezet és minden addiginál lenyűgözőbb képek megvalósítása azonban rengeteg pénzbe kerül és bizony sokszor már nem elég a „valóság”, hanem igénybe veszik a...

Out of Justice - This is Law (Igeoshi beobida) (2001)

Out of Justice - This is Law (Igeoshi beobida) (2001)

Out of Justice/This is Law (Igeoshi beobida) (2001)iMDBEbben a filmben egy csapat rendőr életébe és munkájába nyerhet a néző betekintést, akik éppen egy sorozatgyilkos elfogásában mesterkednek. A gyilkos mindegyik tett helyszínén otthagyja névjegyét, egy tarotkártyát,...

Guns & Talks (Killerdeului suda) (2001)

Guns & Talks (Killerdeului suda) (2001)

Négy fiatal utazik egy autóban. "Bérgyilkosok vagyunk", mondja a narrátor, a legfiatalabb közülük. "Ha ezt elmondom embereknek, tízből kilenc kinevet, egy pedig őrültnek nevez és dühös lesz. De mit is mondhatnék? Mi tényleg bérgyilkosok vagyunk."