belépés∆

Hooked on You (Mui dong bin wan si) (2007)

Hooked on You (Mui dong bin wan si) (2007)

Hooked on You (Mui dong bin wan si) (2007)

iMDB

Johnnie To filmes cége, a Milky Way Image Company is elkészítette az aktuális, évenként egyszeri romantikus filmjét. A tavalyi próbálkozásuk nem is sikerült rosszul, hiszen a 2 Become 1 szórakoztatva elgondolkodtató módon a rákbetegséggel kapcsolatos problémákra és tévhitekre igyekezett felhívni a figyelmet, ráadásul a korábbiakban To segédrendezőjeként ténykedő Law Wing-Cheong-ot a legjobb elsőfilmes rendező kategóriában díjra is jelölték érte a HKFA-n. A Milky Way-nél a sikeres csapaton ne változtass elvét követték, így a 2007-es romantikus filmjük elkészítésével ismét Law-t bízták meg, a női főszerepre újfent Miriam Yeung-ot szerződtették, a produceri teendőket pedig maga To vállalta magára.

Hooked on You (Mui dong bin wan si) (2007)

A sztori ezúttal egy fiatal, ám lassan a 30-as éveibe érkező, piacon halat áruló hölgy kalandjain keresztül próbál rámutatni a mai modern nők életének problémáira. A halárus hölgy, Miu ugyanis éjjel-nappal dolgozik és próbál mindenből pénzt szerezni, hogy kifizesse apja adósságát és otthagyhassa az egész piacosdit, megkezdve saját önálló karrierjét. Álmait (amik tulajdonképpen nem különlegesek) egy kis füzetecskébe írogatja bele, ám a megvalósításukkal nincs ideje foglalkozni. Pedig a cél egyértelmű: megtalálni az ideális férjet és a halszagú piac helyett egy normális, karrierlehetőséggel kecsegtető állást vállallni. A kérdés azonban az, hogy vajon mennyi ideig érdemes az álmokat hajszolni ahelyett, hogy megbarátkoznánk a valósággal?

Hooked on You (Mui dong bin wan si) (2007)

A film mondanivalója sok tekintetben egybecseng a szintén viszonylag frissnek számító Happy Birthday című alkotással, ám annál jóval könnyedebb, szórakoztatóbb és emészthetőbb módon próbálja gondolkozásra késztetni a nézőt, továbbá véleményem szerint a végkifejlet is életszerűbb. Law igyekezett a 2 Become 1 nyomvonalán haladni, igazán egetrengetően újat így nem adott hozzá a történethez, minden egyes pillanatban már „megszokott” dolgokat nyújt a nézőnek. Ahogy az lenni szokott, a két főszereplő eleinte ki nem állhatja egymást, majd szép fokozatosan kezdenek egymásra találni, de mivel két külön világban élnek (vagy legalábbis szeretnének), így előkerülnek a közéjük „épült” falak is. A humor is ismerős lehet már annak, aki sok hongkongi filmet látott. A mindig előtérben levő helyzetkomikum mellett ezúttal is a hétköznapi dolgok másképp bemutatásával próbálnak vidám perceket okozni. Ezekből két főbb jelenet van, az egyik az, amikor a piacot megpróbálják úgy üzemeltetni, mint egy szupermarketet, a másik pedig a görögdinnye bowling. Mindkettő aranyos, jópofa ötlet, bár már sok hasonlót láthattunk.

Hooked on You (Mui dong bin wan si) (2007)

A technikai kidolgozás a megszokott Milky Way minőséget hozza, szép a kinematográfusi munka és néhány egészen látványos snitt is szinesíti az összképet. Nagyon tetszett például az a rövid jelenet, ahogyan egy év elmúlását úgy fejezik ki, hogy végigkövetik a Nap útját a piac felett reggeltől estig. Mivel a történet szép hosszú időszakot ível át, így a főszereplők kalandjai mellett egy röpke hongkongi történelemórát is vehet a néző a kínai kézre kerüléstől kezdve a madárinfluenza megjelenéséig. Mindez persze nem véletlen, hiszen ezt a filmet is az 1997-es Kínához csatolás 10. évfordulója körül mutatták be és úgy látszik, szinte kötelező jelleggel került bele a történelmi áttekintés egy csomó filmbe.

Hooked on You (Mui dong bin wan si) (2007)

A színészi játék nem igazán kiemelkedő. A női főszerepet Miriam Yeung játsza, aki színészi képességei alapján egyáltalán nem tartozik Hongkong legjobbjai közé, de egy ilyen könnyed filmnél nem zavaróak az apróbb botlásai. Gyaníthatóan inkább a külleme és az énekesnőként szerzett hírneve miatt osztották rá a szerepet. Hasonlóakat lehet elmondani a férfi főszerepet alakító Eason Chan-ről is, akinek általában a csendes, visszafogott figurák életre keltése az erőssége (lásd Crazy’n the City , Funeral March), egy ilyen faragatlan, nagyhangú karakter szerepében nagyon idegenül mozog.

Hooked on You (Mui dong bin wan si) (2007)

Összességében tehát a Hooked on You egy korrektül összerakott, technikailag szinte tökéletes munka, különösebb eredetiség nélkül. A történet közepes, könnyed és hamar felejthető. Aki szereti a műfajt, annak kellemes másfél órát fog nyújtani, de megtekintés után néhány nappal már szinte biztos, hogy nem fog rá emlékezni senki sem.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Highway Star (2007)

Highway Star (2007)

iMDB   Nyilván nem én vagyok az egyetlen, akinek a „trot” nevű zenei stílus nem mond semmit, legalábbis ebben a hitben életem eddig. A Highway Star c. film kellett hozzá, hogy rádöbbenjek,...

The Ghost Cat of Otama Pond (Kaibyô Otama-ga-ike) (1960)

The Ghost Cat of Otama Pond (Kaibyô Otama-ga-ike) (1960)

  Bársonyos szőr, hosszú szempilla, osonó járás, szó szerint igéző tekintet jellemzi őket. Számos film kihagyhatatlan szereplői. Náluk viszont nincs epillált hónaalj, hosszú körmök helyett karmaik vannak, a férfiaknak sajnos sokba kerülnek, mert tőlük pusztulnak, nem...

Love on Sunday (Koi suru nichiyoubi) (2006)

Love on Sunday (Koi suru nichiyoubi) (2006)

  iMDB Minél több filmjét látom, annál inkább nem tudom hová tenni Hiroki Ryuuichi filmrendezőt. Filmjei rendszeres szereplői a különféle filmfesztiváloknak világszerte, nevéhez pedig olyan, nemzetközileg is elismert alkotások fűződnek, mint a Vibrator, vagy éppen a sok...

Save The Green Planet (Jigureul jikyeora) (2003)

Save The Green Planet (Jigureul jikyeora) (2003)

   iMDB  Lee Byeong-gu (Ha-kyun Shin) a barátnője, Soo-ni (Jeong-min Hwang) segítségével elrabolja egy gyógyszergyár vezérigazgatóját, bizonyos Kang Man-shik (Yun-shik Baek) nevű urat, mert azt feltételezi róla, hogy az Andromédáról érkezett földönkívüli. Lee nyilvánvalóan őrült, bár...