belépés∆

The Insects Unlisted in the Encyclopedia (Zukan ni nottenai mushi) (2007)

The Insects Unlisted in the Encyclopedia (図鑑に載ってない虫) (2007)

The Insects Unlisted in the Encyclopedia (Zukan ni nottenai mushi) (2007)

iMDB

Már a cím is egy eléggé elborult filmet sejtet és ezen a téren a nézőnek nem is kell csalódnia Miki Satoshi filmjében. A rendező, aki az elmúlt pár évben olyan vígjátékokkal tette le a névjegyét, mint az In the Pool, a Turtles Swim Faster than Expected és a Damejin, ezúttal is igyekezett egy színvonalas, kicsit abszurd komédiát készíteni, a kifigurázandó műfajnak pedig a road movie-kat választotta.

The Insects Unlisted in the Encyclopedia (Zukan ni nottenai mushi) (2007)

A történet főhőse egy fiatal újságíró, akit a főnöknője arra utasít, hogy egy hónap alatt találjon meg egy legendás csodaszert, aminek segítségével vissza lehet térni a halálból. Főhősünknek gőze sincs arról, hogy hol is kezdjen neki a nyomozásnak, így először inkább fülön csípi tökkelütött kollégáját, Endou-t, majd elkezdik keresni harmadik társukat, a fotóst. Mint hamarosan kiderül, véletlenül a fotós is ezen legenda nyomozására indult, de már egy ideje nem ad életjeleket magáról. A két újságíró így együtt kezdi el a nyomozást, aminek során jópár furcsa alak is csatlakozik hozzájuk és természetesen nem járnak eredmény nélkül.

The Insects Unlisted in the Encyclopedia (Zukan ni nottenai mushi) (2007)

Egy vígjáték esetében nagyon fontos a humor színvonala, Miki Satoshi filmje pedig igencsak felemás ezen a téren. Sajnos belekerült jópár „alja” kategóriájú poén is, így nem menekülhet a néző a fingós, hányós, hanyattesős tipikus gegektől, ezek mellett viszont sok-sok remek ötlet is színesíti a sztorit. Tulajdonképpen a road movie rész is jól sikerült, csak bennem folyton felmerült több korábbi film is, amikben már láttam hasonlót. A piros kabrio sportkocsival repesztő nyomozó (nagyon) távolról Thomas Magnum-ra hajaz, a sok ütődött ember pedig, akikkel találkoznak, kicsit emlékeztet Kitano Kikujiro nyara című vígjátékára, de mindenképpen hozzá kell tennem, hogy abban sokkal jobban eltalált fura fazonok voltak.

The Insects Unlisted in the Encyclopedia (Zukan ni nottenai mushi) (2007)

Mindettől függetlenül azért a saját jogán válik nézhetővé a film, egyáltalán nem az volt a rendező szándéka, hogy a fentebb említett két filmre próbáljon hivatkozni. A legérdekesebb rész benne mindenképpen az, ahogyan a halál témáját igyekszik a maga komikus módján körüljárni a rendező. Még akár elgondolkodtatónak is lehet tartani. Mindemellett pedig a tökkelütött emberek is jópofák, akikkel összefutnak és akik segítik őket a nyomozás során. Egészen beteg módon űznek gúnyt például az öngyilkossági kísérletek nyomait a csuklóján viselő lány ezen „jellegzetességéből”, nagy arc a furán kiabáló, idősödő asszonyság is, nem is beszélve Endou-ról, a gyakorlatilag teljesen lökött hippiszerű figuráról.

The Insects Unlisted in the Encyclopedia (Zukan ni nottenai mushi) (2007)

Ennek a vígjátéknak tehát ott a helye az elborult japán filmek között, bár a színvonala azért hagy némi kívánnivalót maga után. Ha a gagyi altesti és hanyattesős poénokat kihagyták volna belőle és azok helyett is inkább az elvetemültebb dolgokra koncentrálnak, akkor jóval emlékezetesebb is lehetett volna. Így azonban csak közepes, de azok számára, akik szeretik az elvetemült vígjátékokat, jó szórakozást nyújthat.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Jab We Met (2007)

Jab We Met (2007)

Ezen sorok írásakor a film épp 8.0-án áll az imdb értékítélete szerint, ami valljuk be, bollywoodi darabtól szép teljesítmény. (Ne értsen félre a kedves olvasó, nem mondom én, hogy a fentebb nevezett oldal tévedhetetlen lenne,...

You Shoot I Shoot (2001)

You Shoot I Shoot (2001)

 A hong-kongi és koreai vígjátékok tapasztalatom szerint sokszor nagyon csapongóak, ötletszerűen kavargó cselekményűek szoktak lenni. Ezek valamennyire a You Shoot I Shoot-ra is igazak, ám jelen esetben ez nem válik hátrányára a filmnek, ugyanis tökéletesen...

A Gentle Breeze in the Village (Tennen Kokekko) (2007)

A Gentle Breeze in the Village (Tennen Kokekko) (2007)

Ez a film egy újabb bizonyítéka annak számomra, hogy az eredetileg lányok számára készült, úgynevezett shoujo mangákból sokkal jobb produkciókat lehet készíteni, mint a fiúk érdeklődésére számot tartóakból. Hogy ez miért van így, nehéz megmondani,...

Ninja, A Band of Assassins 5 - The Return of "Mist" Sai…

Ninja, A Band of Assassins 5 - The Return of "Mist" Saizo (Zoku kirigakure Saizo) (1964)

  Egy jó sorozat szerzői általában nem szimpla folytatásban szoktak gondolkodni. Így történt ez már 1964-ben is, amikor a Goemon karakterének helyébe lépő Saizo kalandjain törték a fejüket. Ezért aztán nem sok nyugalmat szántak a szuperhősnek.