belépés∆

Ike Reiko

Ike Reiko

Ike Reiko 1953 május 25-én született Tokyo-ban. Még diák volt, amikor 1971-ben egy bárban „felfedezte” őt a Toei egyik producere, valamint Suzuki Norifumi filmrendező (más források szerint modellként szúrt szemet nekik). Hamarosan már első filmes szerepében tündökölt, mégpedig a Toei híres-hírhedt Hot Springs Geisha sorozatának negyedik filmjében, a Hot Springs Mimizu Geisha-ban (ugyanez a film volt egyébként a filmjeiben (és a való életben is) szinte állandó ellenfele, Sugimoto Miki bemutatkozása is). A film ellen a bemutatása után valóságos médiahadjárat indult, ugyanis Ike azt állította, hogy idősebbnek hazudta magát, hogy megkaphassa a szerepet és valójában mindössze 16 éves volt akkor, amikor ezt a szoftpornó filmet leforgatták (hogy 1971 és 1953 esetében hogy jön ki a 16 év, az most lényegtelen). A botrány azonban leginkább a filmnek segített, hiszen a Toei 70-es években forgatott egyik legsikeresebb alkotása lett.

Ike Reiko Ike Reiko

Tovább növelte a kontrasztot, hogy saját bevallása szerint nem igazán rajongott azért, hogy meztelenül kellett játszania ezekben a sokszor kompromittáló, megalázó jeleneteket tartalmazó filmekben. A családja sem volt túl boldog, amikor meghallották, hogy a Toei további ilyen szerepeket kínált fel Reiko számára, azonban már nem volt visszaút. Még ugyanebben az évben forgatták le az első Delinquent Girl Boss (Queen Bee’s Counterattack) filmet, amit 1974-ig további 6 folytatás követett és a hét részből ötnek Ike volt a főszereplője. Nem sokkal később elkészült a harmadik filmje is, amit szokás szerint Suzuki Norifumi rendezett, ez volt a Inherited Sex Mania, amiben egy francia szoftpornósztárral, Sandra Julien-nel szerepelt közösen. A filmet azonban csak úgy engedték vetíteni a mozikban, hogy a pornográf jeleneteket erősen megvágták. Ike a film után úgy döntött, hogy több pornójelenetet nem vállal és inkább a sexploitation filmek „yakuzás” válfaja felé orientálódik. Egyébként 1971-ben debütált énekesnőként is, albuma hasonlóképpen provokatív volt, mint a filmek, amikben játszott, már a címe is (Koukutsu no sekai, magyarul kb. az Orgazmus világa) ezt sugallta.

Ike Reiko
A Koukotsu no sekai album borítója

1972-ben két újabb részt forgatott le a Girl Boss sorozatból, a Queen Bee’s Challenge-t és a Girl Boss Guerrilla-t, valamint egy új sorozatba is belefogott, ami a Terrifying Girl’s High-School nevet viselte, az első rész pedig Women’s Violent Classroom volt.

Ike ReikoIke Reiko

1973-ban is további hasonló filmekben volt látható, a Girl Boss Sukeban-ban, a Terrifying Girls’ High School újabb három részében (Lynch Law Classroom, Delinquent Convulsion Group és Animal Courage), két film erejéig Inoshika Ocho szerepét is felöltötte, aki a 20. század elejének Japánjában tett rendet a yakuzák között (Sex & Fury és Female Yakuza Tale), valamint az év vége felé Mihori Atsushi egyetlen filmjében is ő volt a főszereplő, ez volt a Criminal Woman: Killing Melody . Első nem sexploitation filmjét is ebben az évben forgatta, Fukasaku Kinji legendás The yakuza papers sorozatának harmadik részében játszott.

Ike Reiko Ike Reiko

1974 volt a sexploitation filmek aranykorának a vége, de ebben az évben még jópár ilyen jellegű filmet forgatott. Ezek közül az első az ötödik, egyben utolsó Ike nevével fémjelzett Girl Boss film volt, a Diamond Showdown. Ezt követte a Bohachi, a Female Prisoner Yakuza, a Female Black Panther M (ez a Nikkatsu szado-mazo filmjeinek egyike volt), az év vége felé pedig a The Street Fighter’s Last Revenge-ben Sonny Chiba partnere volt, Ouwada Aya szerepét játszotta benne. Szintén ebben az évben játszott a Yakuza Papers negyedik részében is, továbbá első és egyetlen külföldi filmjét, a hongkongi Golden Harvest filmstúdió The Bedevilled-jét is ebben az évben készítette. Ez utóbbi filmet 1975 január elsején mutatták be Hongkongban.

Ike Reiko Ike Reiko

1975-ben is igen aktív volt a filmvásznon, Fukasaku Kinji Graveyard of Honor-jával indított, majd két újabb Toei (ekkor már inkább véres, mint sexploitation) filmben játszott, ezek közül az első a Kenkei tai Soshiki Bouryoku volt, amit a Tokudashi Himo Tengoku című vígjáték követett. Ezután évekre eltűnt a film világából, leginkább csak akkor lehetett hallani felőle, amikor összetűzésbe keveredett a törvénnyel (egyszer drogot találtak nála, egyszer pedig illegális szerencsejátékért tartóztatták le).

Ike Reiko Ike Reiko

1979-ben két film erejéig visszatért, az egyik a The Golden Dog volt, a másik pedig a nem túl ismert Souchou no kubi. Ezután még két tévésorozatban tűnt fel, az NTV által 1980-ban vetített Detective Story egyik epizódjában, valamint a Rascal Hunting-ban. Ez utóbbi záró epizódjai már 1981-ben kerültek a képernyőre és ez volt Ike Reiko hattyúdala is. Amilyen hirtelen került a filmvászonra és lett híres, olyan hirtelen is tűnt el. A sexploitation filmek egyik legnagyobb alakjaként azonban így is bekerült a neve a filmtörténelembe.

Ike Reiko

Források:

WikiPedia
Pinky Violence.com
iMDB
Japanese WikiPedia


Pinky Violence Collection trailer


Sex & Fury opening

Hozzászólások   

#2 Ramiz 2008-04-05 14:03
Az orgazmushangokk al aláfestett albumot gyakran meghallgatom, már csak a családtagjaim zavarba hozása miatt is. :D :D
#1 YEZy 2008-02-04 23:15
Kicsit feltuningoltam ezt az életrajzot, remélem tetszeni fog mindenkinek. 8)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Dog in a Sidecar (Saido ka ni inu) (2007)

Dog in a Sidecar (Saido ka ni inu) (2007)

A kisemberek hétköznapi történeteit bemutató drámák szinte végeláthatatlan sorokban kerültek ki a japán filmesek kezei közül már a filmtörténet kezdeteitől fogva. Ugyan az utóbbi néhány évben egyre több hazai blockbuster kerül a japán mozikba, szerencsére...

Vampire vs. Vampire (Yi men dao ren) (1989)

Vampire vs. Vampire (Yi men dao ren) (1989)

Vampire vs. Vampire (Yi men dao ren) (1989)iMDBA nagy sikert aratott Mr. Vampire sorozatból többen is igyekeztek hasznot húzni, először még a „hivatalos” második rész előtt bemutatott New Mr. Vampire készítői, ám annál a...

Red Room (Akai misshitsu (heya): Kindan no ôsama geemu) (1999)

Red Room (Akai misshitsu (heya): Kindan no ôsama geemu) (1999)

 Hogyan is nyerhetünk 10 millió yen-t egyetlen nap alatt? Filmünk főszereplői egy négyfős körmérkőzés formájában próbálják meg elérni, egy olyan játékban, ahol a veszteseknek nem sok babér terem, és ahol minden csak a szerencsén, na...

Tanaka Rena

Tanaka Rena

Tanaka Rena (田中麗奈)Tanaka Rena 1980 május 22-én született a Fukuoka prefektúrában található Kurume városában. Már öt éves korától kezdve színésznői álmokat dédelgetett, majd az általános iskola 6. évfolyamától kezdve szülővárosában rendszeresen járt különféle tehetségkutatókra és...