belépés∆

Dog in a Sidecar (Saido ka ni inu) (2007)

Dog in a Sidecar (Saido ka ni inu) (2007)

A kisemberek hétköznapi történeteit bemutató drámák szinte végeláthatatlan sorokban kerültek ki a japán filmesek kezei közül már a filmtörténet kezdeteitől fogva. Ugyan az utóbbi néhány évben egyre több hazai blockbuster kerül a japán mozikba, szerencsére mindez nem jelenti automatikusan azt, hogy a „hagyományosabb” darabok készítését hanyagolnák. Erre remek példa Negishi Kichitarou 2007 nyarán bemutatott aranyos, hangulatos drámája, a Dog in a Sidecar.

Dog in a Sidecar (Saido ka ni inu) (2007)Dog in a Sidecar (Saido ka ni inu) (2007)

Mint a legtöbb dráma esetében, természetesen itt is egy regény szolgáltatta a forrást, nevezetesen Nagashima Yuu megegyező című könyve, ami 2001-ben jelent meg Japánban. A szerző ezzel a művel debütált és egyből meg is kapta a Bungakukai év felfedezettje irodalmi díjat, sőt, még Akutagawa díjra is jelölték. Egy ilyen színvonalú mű megfilmesítése pedig aránylag nem lehet nehéz, hiszen a jó sztori adott, szinte „csak” megfelelően kell visszaadni a hangulatát a vásznon. Ez pedig egy olyan képességű rendezőnek, mint Negishi Kichitarou, nem eshetett nehezére. Korábbi munkáival már rengeteg díjat és elismerést bezsebelt és olyan híres filmek szerepelnek a neve mellett, mint az 1983-as Tantei monogatari (főszerepben az akkori legnépszerűbb idol-lal, Yakushimaru Hiroko-val), az utóbbi időben pedig a Translucent Tree és a What the Snow Brings is sikeres filmje volt.

Dog in a Sidecar (Saido ka ni inu) (2007)Dog in a Sidecar (Saido ka ni inu) (2007)

A történet főhősnője Kaoru, egy 30 éves, egyedülálló nő, akinek egy kislánnyal való találkozása során előjönnek a gyerekkori emlékei Youko-ról, apja barátnőjéről, aki egy időre beköltözött hozzájuk, miután Kaoru anyja lelépett otthonról. A jókedélyű, kicsit szabadszájú Youko, akiből valósággal áradt a szeretet, amilyen hirtelen megjelent, persze olyan hirtelen el is tűnt, de Kaoru életére így is óriási hatást gyakorolt, akárcsak a címben is említett oldalkocsiban üldögélő kutya.

Dog in a Sidecar (Saido ka ni inu) (2007)Dog in a Sidecar (Saido ka ni inu) (2007)

A rendező nagyon ügyesen adta vissza a film során azt, ahogyan Kaoru visszaemlékezik akkori önmagára és életére. Az elejétől a végéig a film egy kicsit álomszerű és ami külön előnye, hogy a kislány nézőpontjából ismerhetjük meg az akkori történéseket, leszámítva néhány apróbb jelenetet, amivel a rendező úgymond „segíti” a nézőt abban, hogy átlássa, mi is zajlott a család berkein belül. Szintén remekül találták el a film hagulatát, amin ugyan érezni, hogy dráma, de a hasonló történeteket feldolgozó filmekhez képest jóval oldottabb és könnyedebb a hangvétele, ráadásul többször is jópofa és aranyos poénokkal tovább oldják a „feszültséget”.

Dog in a Sidecar (Saido ka ni inu) (2007)Dog in a Sidecar (Saido ka ni inu) (2007)

A színészeket is csak dicséret illetheti, valamennyien remekül alakították a szerepeket. A „misztikus” Youko megformálására valódi telitalálatként Takeuchi Yuuko-t szerződtették (Yomigaeri, Heaven’s Bookstore, Be With You), aki, akárcsak korábbi szerepeiben, ezúttal is szárnyal, nagyszerűen játszik és ő viszi a hátán az egész filmet. Kaoru gyerekkori önmagát Matsumoto Kana alakította, ő is jó, bár mint a gyerekszínészeknél általában, már az is nagy plusz a játékában, hogy nem idegesítő, sőt, kifejezetten aranyos.

Dog in a Sidecar (Saido ka ni inu) (2007)Dog in a Sidecar (Saido ka ni inu) (2007)

A film tehát jó, ami a rendezőt és a főszereplőt ismerve nem is igazán meglepő. A műfaj kedvelőinek én csak ajánlani tudom, de mindenki számára érdekes lehet, aki egy, a japán drámákhoz mérten könnyed, hangulatos másfél órát szeretne eltölteni egy aranyos, de azért kicsit talán elgondolkodtató film megtekintésével.

iMDB

eredeti cím: サイドカーに犬

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Death Row Woman (Onna keimushuu) (1960)

Death Row Woman (Onna keimushuu) (1960)

  Az 50-es évek második felétől a japán mozikat ellepő B-film hullám egyik jellegzetes alakja volt a horrorfilmjeivel óriási hírnevet magának kiharcolt Nakagawa Nobuo. Leghíresebb filmje minden bizonnyal a Hell (Jigoku), de jópár, elsősorban a japán...

b420 (2005)

b420 (2005)

iMDB A japán fiatalok életéről és problémáiról számtalan filmet forgattak már, de néha-néha kijöttek hasonló témájú filmek Hongkongban (Summer Breeze of Love) és Tajvanon is (Eternal Summer, Blue Gate Crossing). Tulajdonképpen pont ideje volt, hogy Macau...

Three Days of a Blind Girl (1993)

Three Days of a Blind Girl (1993)

  Sose hívd elő egy nő haragját! Ez Chan Wing-Chiu egyetlen rendezésének mottója, ám a miértjére csak szép fokozatosan vezeti rá a nézőt. Ha hozzátesszük, hogy mindez egy hamisítatlan exploitation thrillerből derül ki, aminek egyik főszereplője...

Welcome to Dongmakgol (2005)

Welcome to Dongmakgol (2005)

1950, Korea. Véres polgárháború zajlik az északi és déli oldal ellentétes eszméinek hívei között. Hála a demagóg propagandáknak, egyazon ország fiai mészárolják egymást vadállatok módjára, nem kímélve sem a civileket, sem a természetet. Ebből a...