belépés∆

Dog in a Sidecar (Saido ka ni inu) (2007)

Dog in a Sidecar (Saido ka ni inu) (2007)

A kisemberek hétköznapi történeteit bemutató drámák szinte végeláthatatlan sorokban kerültek ki a japán filmesek kezei közül már a filmtörténet kezdeteitől fogva. Ugyan az utóbbi néhány évben egyre több hazai blockbuster kerül a japán mozikba, szerencsére mindez nem jelenti automatikusan azt, hogy a „hagyományosabb” darabok készítését hanyagolnák. Erre remek példa Negishi Kichitarou 2007 nyarán bemutatott aranyos, hangulatos drámája, a Dog in a Sidecar.

Dog in a Sidecar (Saido ka ni inu) (2007)Dog in a Sidecar (Saido ka ni inu) (2007)

Mint a legtöbb dráma esetében, természetesen itt is egy regény szolgáltatta a forrást, nevezetesen Nagashima Yuu megegyező című könyve, ami 2001-ben jelent meg Japánban. A szerző ezzel a művel debütált és egyből meg is kapta a Bungakukai év felfedezettje irodalmi díjat, sőt, még Akutagawa díjra is jelölték. Egy ilyen színvonalú mű megfilmesítése pedig aránylag nem lehet nehéz, hiszen a jó sztori adott, szinte „csak” megfelelően kell visszaadni a hangulatát a vásznon. Ez pedig egy olyan képességű rendezőnek, mint Negishi Kichitarou, nem eshetett nehezére. Korábbi munkáival már rengeteg díjat és elismerést bezsebelt és olyan híres filmek szerepelnek a neve mellett, mint az 1983-as Tantei monogatari (főszerepben az akkori legnépszerűbb idol-lal, Yakushimaru Hiroko-val), az utóbbi időben pedig a Translucent Tree és a What the Snow Brings is sikeres filmje volt.

Dog in a Sidecar (Saido ka ni inu) (2007)Dog in a Sidecar (Saido ka ni inu) (2007)

A történet főhősnője Kaoru, egy 30 éves, egyedülálló nő, akinek egy kislánnyal való találkozása során előjönnek a gyerekkori emlékei Youko-ról, apja barátnőjéről, aki egy időre beköltözött hozzájuk, miután Kaoru anyja lelépett otthonról. A jókedélyű, kicsit szabadszájú Youko, akiből valósággal áradt a szeretet, amilyen hirtelen megjelent, persze olyan hirtelen el is tűnt, de Kaoru életére így is óriási hatást gyakorolt, akárcsak a címben is említett oldalkocsiban üldögélő kutya.

Dog in a Sidecar (Saido ka ni inu) (2007)Dog in a Sidecar (Saido ka ni inu) (2007)

A rendező nagyon ügyesen adta vissza a film során azt, ahogyan Kaoru visszaemlékezik akkori önmagára és életére. Az elejétől a végéig a film egy kicsit álomszerű és ami külön előnye, hogy a kislány nézőpontjából ismerhetjük meg az akkori történéseket, leszámítva néhány apróbb jelenetet, amivel a rendező úgymond „segíti” a nézőt abban, hogy átlássa, mi is zajlott a család berkein belül. Szintén remekül találták el a film hagulatát, amin ugyan érezni, hogy dráma, de a hasonló történeteket feldolgozó filmekhez képest jóval oldottabb és könnyedebb a hangvétele, ráadásul többször is jópofa és aranyos poénokkal tovább oldják a „feszültséget”.

Dog in a Sidecar (Saido ka ni inu) (2007)Dog in a Sidecar (Saido ka ni inu) (2007)

A színészeket is csak dicséret illetheti, valamennyien remekül alakították a szerepeket. A „misztikus” Youko megformálására valódi telitalálatként Takeuchi Yuuko-t szerződtették (Yomigaeri, Heaven’s Bookstore, Be With You), aki, akárcsak korábbi szerepeiben, ezúttal is szárnyal, nagyszerűen játszik és ő viszi a hátán az egész filmet. Kaoru gyerekkori önmagát Matsumoto Kana alakította, ő is jó, bár mint a gyerekszínészeknél általában, már az is nagy plusz a játékában, hogy nem idegesítő, sőt, kifejezetten aranyos.

Dog in a Sidecar (Saido ka ni inu) (2007)Dog in a Sidecar (Saido ka ni inu) (2007)

A film tehát jó, ami a rendezőt és a főszereplőt ismerve nem is igazán meglepő. A műfaj kedvelőinek én csak ajánlani tudom, de mindenki számára érdekes lehet, aki egy, a japán drámákhoz mérten könnyed, hangulatos másfél órát szeretne eltölteni egy aranyos, de azért kicsit talán elgondolkodtató film megtekintésével.

iMDB

eredeti cím: サイドカーに犬

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Truck Drivers No One Can Stop Me (Torakku yarou Goiken muyou) (19…

Truck Drivers No One Can Stop Me (Torakku yarou Goiken muyou) (1975)

1975 környékén a Toei könnyedre hangolt akciófilmjei szinte futószalagon kerültek ki a filmstúdiók mélyéről. A pink filmek hullámának lecsengésével az azzal a műfajjal befutott alkotóknak is meg kellett újulniuk és ez talán Suzuki Norifumi-nak sikerült...

Chocolate (2008)

Chocolate (2008)

    Néhány évvel ezelőtt Tony Jaa-nak sikerült új színt vinnie az amúgy elég vegyes képet mutató ázsiai akciófilmek világába. Míg Jackie Chan kissé bohóckodós, Jet Li pedig kifinomultabb kung-fut használ előszeretettel, addig thaiföldi barátunk főleg a...

The Haunted School (Hau mo chu) (2007)

The Haunted School (Hau mo chu) (2007)

The Haunted School (Hau mo chu) (2007)iMDBA horrorfilmek a hongkongi filmgyártásban mindig is háttérbe szorultak és ez mind a mai napig így is van. Míg Koreában és Japánban tucatszámra készülnek a (többségében ugyan egy kaptafára...

Dragon Squad (2005)

Dragon Squad (2005)

Dragon squad (Maan lone)  IMDb