belépés∆

Vampire vs. Vampire (Yi men dao ren) (1989)

Vampire vs. Vampire (Yi men dao ren) (1989)

Vampire vs. Vampire (Yi men dao ren) (1989)

iMDB

A nagy sikert aratott Mr. Vampire sorozatból többen is igyekeztek hasznot húzni, először még a „hivatalos” második rész előtt bemutatott New Mr. Vampire készítői, ám annál a filmnél jóval érdekesebb az eredeti sorozat zseniális főszereplőjének, Lam Ching-Ying-nek a rendezői bemutatkozásaként is felfogható (igaz,a későbbiek során mindössze egyetlen másik filmet rendezett csak) Vampire vs. Vampire, ami a jellemző One Eyebrow Priest néven is ismert.

Vampire vs. Vampire (Yi men dao ren) (1989)

Aki látta a korábbi Mr. Vampire filmeket, annak ez a film nem sok újat fog mondani, mert leginkább egyfajta remixként fogható fel. A főhős természetesen az One-Eyebrow Priest, akinek megvannak a tökkelütött segédei, valamint a második részből már ismerős vámpírfiú is, a fő bonyodalmat pedig ezúttal egy keresztény templomból előkerülő, vámpírrá vált egykori pap jelenti. Ennél többet felesleges is írni a sztoriról, egyrészt azért, mert túl sok más nincs is benne, másrészt meg, ha ennél többet írnék, már valószínű spoiler lenne.

Vampire vs. Vampire (Yi men dao ren) (1989)

Hogy miben más, illetve miben nyújt újat mégis a film, mint a korábbiak? Túl sokban nem, de azért néhány apróság feltétlenül említésre érdemes. A legelső ezek közül, hogy Lam Ching-Ying saját karakterét emberibbé tette azáltal, hogy olyan különféle humoros és kínos helyzetekbe kerül, amikben a figura korábbi mindent átható határozottsága elveszik (lásd az apácákkal való találkozóját a kertben). Szintén új ötlet, hogy a taoista-buddhista ellentétek kifigurázása helyett most a keresztény vallást és annak gyakorlóit illesztették bele a történetbe, néhány új gegre szert téve. A harmadik látványos újítás a számítógépes trükkök beemelése a technikák közé, ami az akkoriban Hongkongban használt, mai szemmel talán megmosolyogtató technikai háttér miatt inkább vicces, mint komolyan vehető, bár ez a sorozat komolyságát ismerve egyáltalán nem róható fel hibaként.

Vampire vs. Vampire (Yi men dao ren) (1989)

A fentieken kívül minden más maradt a régiben, azaz a bunyók szórakoztatóak, a félelmetesnek szánt túlvilági(?) lények röhejesek, a fekete máglyák bemutatása pedig a korábbiaknál is részletesebb. Természetesen Lam Ching-Ying továbbra is zseniális, a kínos jelenetekben pedig egy keveset a komikusi képességeiből is bemutat, bár érzésem szerint tőle kicsit idegen volt ez a szerep. A színészek közül rajta kívül az apácák vezetőjét alakító Maria Cordero-t érdemes megemlíteni, aki ugyan Macau szülötte, de ránézésre simán nézné az ember egy brooklyni származású gospelénekesnőnek is, továbbá a fiatalon örök mellékszereplőnek számító Sandra Ng Kwan-Yue-t, aki ezúttal egy annyira aranyra éhes hölgyet alakít, hogy még a hulláktól való irtózását is „félreteszi” emiatt.

Vampire vs. Vampire (Yi men dao ren) (1989)

Összességében tehát a film nem rossz, de olyan, mint a Picture of a Nymph a Chinese Ghost Story után, azaz mindennemű igazi eredetiséget nélkülöz, mindössze a már korábbról ismert receptet próbálták újabb poénokkal és szituációkkal felfrissíteni. Aki nagyon szerette a Mr. Vampire filmeket és még nem unja az ugráló vámpírokat, az azért ebben a történetben sem fog csalódni.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Last Princess (Kakushi toride no san akunin) (2008)

The Last Princess (Kakushi toride no san akunin) (2008)

Szegény Kurosawa Akira mukásságából mostanában elég sokan akarnak meggazdagodni. A sort egy 26 részes anime sorozat nyitotta 2004-ben, majd az egyébként korrekt munkákkal jelentkező Morita Yoshimitsu kiábrándító Tsubaki Sanjuro remake-je folytatta három évvel később. A...

Electric Dragon 80.000 V (2001)

Electric Dragon 80.000 V (2001)

Remekműről van szó. Ez még abban az esetben is igaz, hogy azt a sajátos és egyedi technikát használja, mint a Tetsuo: fekete-fehér, iszonyatosan pörgő film, kevés szöveg, szinte nulla sztori, viszont iszonyat feeling. Ez a...

Nothing is impossible (Ching yee kuen kuen) (2006)

Nothing is impossible (Ching yee kuen kuen) (2006)

Nothing is impossible (Ching yee kuen kuen) (2006)iMDBVivian élete tökéletesen rendben van, látszólag nem is mehetne jobban. Az egyetemi vizsgákon maximális pontszámmal, nyolc darab A osztályzattal ment át és tanárként dolgozik egy gimnáziumban. Ráadásul közeledik...

Three times (Zui hao de shi guang) (2005)

Three times (Zui hao de shi guang) (2005)

Three times (Zui hao de shi guang) (2005)   IMDb