belépés∆

Vampire vs. Vampire (Yi men dao ren) (1989)

Vampire vs. Vampire (Yi men dao ren) (1989)

Vampire vs. Vampire (Yi men dao ren) (1989)

iMDB

A nagy sikert aratott Mr. Vampire sorozatból többen is igyekeztek hasznot húzni, először még a „hivatalos” második rész előtt bemutatott New Mr. Vampire készítői, ám annál a filmnél jóval érdekesebb az eredeti sorozat zseniális főszereplőjének, Lam Ching-Ying-nek a rendezői bemutatkozásaként is felfogható (igaz,a későbbiek során mindössze egyetlen másik filmet rendezett csak) Vampire vs. Vampire, ami a jellemző One Eyebrow Priest néven is ismert.

Vampire vs. Vampire (Yi men dao ren) (1989)

Aki látta a korábbi Mr. Vampire filmeket, annak ez a film nem sok újat fog mondani, mert leginkább egyfajta remixként fogható fel. A főhős természetesen az One-Eyebrow Priest, akinek megvannak a tökkelütött segédei, valamint a második részből már ismerős vámpírfiú is, a fő bonyodalmat pedig ezúttal egy keresztény templomból előkerülő, vámpírrá vált egykori pap jelenti. Ennél többet felesleges is írni a sztoriról, egyrészt azért, mert túl sok más nincs is benne, másrészt meg, ha ennél többet írnék, már valószínű spoiler lenne.

Vampire vs. Vampire (Yi men dao ren) (1989)

Hogy miben más, illetve miben nyújt újat mégis a film, mint a korábbiak? Túl sokban nem, de azért néhány apróság feltétlenül említésre érdemes. A legelső ezek közül, hogy Lam Ching-Ying saját karakterét emberibbé tette azáltal, hogy olyan különféle humoros és kínos helyzetekbe kerül, amikben a figura korábbi mindent átható határozottsága elveszik (lásd az apácákkal való találkozóját a kertben). Szintén új ötlet, hogy a taoista-buddhista ellentétek kifigurázása helyett most a keresztény vallást és annak gyakorlóit illesztették bele a történetbe, néhány új gegre szert téve. A harmadik látványos újítás a számítógépes trükkök beemelése a technikák közé, ami az akkoriban Hongkongban használt, mai szemmel talán megmosolyogtató technikai háttér miatt inkább vicces, mint komolyan vehető, bár ez a sorozat komolyságát ismerve egyáltalán nem róható fel hibaként.

Vampire vs. Vampire (Yi men dao ren) (1989)

A fentieken kívül minden más maradt a régiben, azaz a bunyók szórakoztatóak, a félelmetesnek szánt túlvilági(?) lények röhejesek, a fekete máglyák bemutatása pedig a korábbiaknál is részletesebb. Természetesen Lam Ching-Ying továbbra is zseniális, a kínos jelenetekben pedig egy keveset a komikusi képességeiből is bemutat, bár érzésem szerint tőle kicsit idegen volt ez a szerep. A színészek közül rajta kívül az apácák vezetőjét alakító Maria Cordero-t érdemes megemlíteni, aki ugyan Macau szülötte, de ránézésre simán nézné az ember egy brooklyni származású gospelénekesnőnek is, továbbá a fiatalon örök mellékszereplőnek számító Sandra Ng Kwan-Yue-t, aki ezúttal egy annyira aranyra éhes hölgyet alakít, hogy még a hulláktól való irtózását is „félreteszi” emiatt.

Vampire vs. Vampire (Yi men dao ren) (1989)

Összességében tehát a film nem rossz, de olyan, mint a Picture of a Nymph a Chinese Ghost Story után, azaz mindennemű igazi eredetiséget nélkülöz, mindössze a már korábbról ismert receptet próbálták újabb poénokkal és szituációkkal felfrissíteni. Aki nagyon szerette a Mr. Vampire filmeket és még nem unja az ugráló vámpírokat, az azért ebben a történetben sem fog csalódni.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Graveyard of Honor - Fukasaku (1975); Miike (2002)

Graveyard of Honor - Fukasaku (1975); Miike (2002)

    iMDB    Rikio Ishikawa legendás egyénisége a yakuzatörténelemnek. Őt tartják minden idők legvadabb, legőrültebb yakuzájának, aki köré mostanra már egész legenda szövődött. Nem hiába, hogy a két legnagyobb yakuza film rendező, Kinji Fukasaku és Takashi Miike is...

The Chaser (Chugyeogja) (2008)

The Chaser (Chugyeogja) (2008)

  Elsőfilmes rendezőként, viszonylag tapasztalatlan forgatókönyvírókkal a hátunk mögött meglehetősen nagy falat lehet thrillert forgatni; a rutin hiánya miatt beletörhet az ember bicskája. Na Hong-jin mégis bátran vállalta ezt a feladatot és úgy tűnik, nem vallott...

The Human Vapor (Gasu ningen dai ichi gou) (1960)

The Human Vapor (Gasu ningen dai ichi gou) (1960)

Jó ötven évvel ezelőtt Tsuburaya Eiji és Honda Ishirou párosa hatalmas mennyiségben ontotta az érdekesebbnél érdekesebb, elvetemültnél elvetemültebb sci-fi/horror mozikat, természetesen a kaiju eposzok mellett.

Just One Look (Yat luk che) (2002)

Just One Look (Yat luk che) (2002)

  imdb  A hongkongi filmek legtöbbje általában könnyen emészthető, könnyedre vett szokott lenni, ennek következtében többnyire felejthető, 1x nézhető alkotások. Én ennek ellenére (vagy éppen ezért?) szeretem őket, nem utolsósorban azért, mert néha egész komoly alkotásokat is...