belépés∆

Dream (Bi-mong) (2008)

Dream (Bi-mong) (2008)

Nincs is annál hálátlanabb feladat, mint Kim Ki-Duk filmjeiről ajánlót, vagy kritikát írni. Ennek legfőbb oka, hogy annyira egyéni stílusa van, hogy igazándiból nem is lehet a többi rendező munkáihoz hasonlítgatni a műveit, ráadásul a sokszor eléggé elvont témaválasztásairól sem könnyű úgy írni, hogy ne lője le az óvatlan író a poénokat. Természetesen a legújabb Kim sztori, a Dream sem kivétel ezek alól, a méltatásához pedig elég annyit megjegyezni, hogy minden benne van, amit a rendező korábbi munkáiban már megszoktunk.

Dream (Bi-mong) (2008)

A történet kiindulópontja kissé misztikus. Egy japán fickó felriad az éjszaka közepén, majd autójával az álombeli helyszínre hajt, ahol pontosan az a kép fogadja, amit megálmodott. A rendőrök hamarosan letartóztatnak egy asszonyt, ám emberünk, Jin bűnösnek vallja magát helyette. Apró gond, hogy nem hisz neki senki sem, ami érthető, mert minden bizonyíték a nő ellen szól.

Dream (Bi-mong) (2008)

Kim a Dream-ben is ütősen startol, már a legelső pillanatoktól kezdve csúcsra járatja az érdeklődést a nézőben, majd egész elborult módon vezeti végig hőseit a másfél órán, akik egyébként relatíve hamar ráébrednek, hogy hogyan tudnak védekezni a mindkettejükre átokként vetülő problémán, ám a megoldás egyiküknek sincs ínyére. A történet lezárása pedig talán minden eddigi Kim film művészi jellegén túltesz, személy szerint kicsit giccsesnek is találtam, de a szárnyaló fantáziát felvonultató sztoriba bőven belefér.

Dream (Bi-mong) (2008)

Persze szép lassan azért a koreai film nemzetközileg talán legismertebb alakja is változik. Már a 2006-os Time-ban sem fukarkodott a szavakkal, a korábban szinte csak néma főszereplők alkalmazása helyett immáron Wong Kar-Wai-i magasságokba emelkedett és elkezdett játszani a nyelvekkel. Akárcsak a Breath-ben, úgy itt is külföldről importált szupersztárt a főszerepre, de amíg Chang Chen némaságra volt ítélve, úgy Odagiri Joe ékes japánsággal osztja ki a koreaiakat, akik lazán értik őt, ahogy a japán is őket. A nyelvi korlátok ledöntésével is hozzájárul ahhoz, hogy még inkább (rém)álomszerűvé váljon a történet.

Dream (Bi-mong) (2008)

Ez azonban csak egy része ennek a törekvésnek. A történet java éjszaka játszódik, de még a fényes nappal rögzített jelenetek sem túl világosak, inkább a félhomály jellemző rájuk. Az ébrenlét/alvás váltakozásainak megvalósítására sem lehet panasz, ugyan magától értetődő módon ábrázolja őket, de a megoldás ettől függetlenül ügyes. A régi Kim darabokkal ellentétben, ahol a rendező barátai játszották el a figurákat, immáron ez a trend is megváltozott, hiszen a szokás szerint magas színvonalon teljesítő Odagiri Joe mellett a koreai film ismert alakjai tűnnek fel a főbb szerepekben, köztük Lee Na-yeong, Kim Tae-hyeon, Jang Mi-hie és Kim állandó hősnője, Park Ji-a (ő játszotta a Breath női főszerepét).

Dream (Bi-mong) (2008)

Hogy a Dream befér-e Kim Ki-Duk legjobb filmjei közé, abban nem vagyok biztos, hiszen kevésbé durva, mint a Bad Guy és kevésbé szép, mint a Tavasz, Nyár, Ősz, Tél és Tavasz, ám a lassan, finoman megújuló, immáron kissé más koncepciót követő rendező újabbkeletű munkáival feltétlenül állja a versenyt. Véleményem szerint mind a Time-ot, mind a Breath-t felülmúlja, már  csak ezért is érdemes a figyelemre.

iMDB


Trailer

Hozzászólások   

#1 Guest 2009-01-14 22:54
Abszolút egyetértek, Breath-et meg Time-ot veri, de nem tenném a top 3-ba. Amúgy nagyon trükkös, hogy ki álmodik kit, mert nem mellékesen érti egymást a japán meg a koreai (ellentétben a Seducing Mr. Perfecttel), a pillangó központi szimbóluma pedig Csuang-ce egyik híres mondására utal (ő álmodta-e a pillangót vagy a pillangó álmodta magát Csunag-cénak).

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Down to Hell (1997)

Down to Hell (1997)

IMDb  Ryuhei Kitamura 2. filmje a Down to Hell, amit sokan emlegetnek VersuS 0-ként is. Nem véletelenül, mert jópár elemet újrafelhasznált a rendező. A történet egyszerű: van egy 4 tagból álló banda (a bandatagok közül...

Tokyo Boy (Toukyou Shounen) (2008)

Tokyo Boy (Toukyou Shounen) (2008)

 Néhány évvel ezelőtt készült egy több, különálló filmből álló sorozat, amely a Love Cinema összefoglaló néven futott. Minden egyes darabja rendhagyó, meghökkentő szerelmi történeteket mutatott be, amikre a kísérletező kedv és az alacsony költségvetés...

Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)

Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)

  EREDETI CÍM: Fong juk (放逐) RENDEZŐ: Johnnie ToFŐSZEREPLŐK: Anthony Wong, Francis Ng, Simon Yam, Lam Suet FORGALMAZÓ: Budapest Film (Vadkelet) KIADÁSI ÉV: 2008 BESOROLÁS: 16+   Pár hónappal ezelőtt örvendetes hír jutott tudomásunkra, nevezetesen az, hogy a Budapest Film kiadónak szándékában...

Drunken Angel (Yoidore Tenshi) (1948)

Drunken Angel (Yoidore Tenshi) (1948)

Drunken Angel (酔いどれ天使) (1948)iMDBEgy napon egy Matsunaga nevű gengszter érkezik Sanada doktor rendelőjébe, mert némi ápolásra szorul. Miközben az orvos ellátja a gengszter sérüléseit, a kivizsgálás során megállapítja róla, hogy TBC-s és megpróbálja rábeszélni, hogy...