belépés∆

When the Last Sword is Drawn (2003)

 

When the Last Sword is Drawn (2003)

 

 

A chambaránál jellegzetesebb műfajt nehéz találni a japán filmművészetben. Ez a történelmi akciófilm szinte a kezdetektől végig követi a japán film történetét, s távoli, nyugati rokonától, a westerntől eltérően a mai napig sem veszetett népszerűségéből. Az egyik legfrissebb e stílusba tartozó alkotás a When the Last Sword is Drawn.

A Tokugawa korszak záró epizódját követi végig a film, mikor a sógunátus rendszere megszűnt, és a császárság restaurációja megkezdődött. E szenvedéssel teli, változó korszakot a Tokugawa sógun utolsó hű klánja történetén keresztül figyelhetjük meg. E klánba nyer felvételt egy nap a főszereplő, aki igen különös személyiségjegyekkel bír. Bár tisztában van a kemény szabályokkal, melyek egy szamuráj életét befolyásolják, mégis van egy tulajdonsága, mellyel mindenkit zavarba hoz, ez pedig a pénzéhség. Azonban fura módon ez senkiből sem vált ki ellenszenvet, hiszen annyira naívan és kedvesen adja elő, hogy mindenkit megnevettet vele. Persze a néző nagyon jól tudja, hogy ez csak a felszín, a háttérben ott áll hátrahagyott családja, akiket etetnie, ruháznia kell. Elhivatottságának köszönhetően hősünk egyre több érdemet szerez magának, s élete is egyenesbe kerül, mikor jön a mindent megváltozató fordulat: a császár sereget indít az utolsó Tokugawa sógun csapatai ellen.

When the Last Sword is Drawn (2003)

Nagyszabású film, ez már az első képsorokon látszik. Rengeteg pénzbe kerülhetett, így olyannak kellett lennie, amit sokan megnéznek. Szerencsére olyan stílus, ami hagyományosan népszerű Japánban, így csak a kötelező elemekre kellett vigyázni, tehát legyen benne sok kardharc, és legyen benne dráma. Az előbbi tekintetében egyáltalán nem panaszkodhatunk, gyönyörűen koreografált és kivitelezett, igazán archaikus és stílusos japán küzdelmeknek lehetünk tanúi. Nincs ugra-bugra, nincsenek szuperképességek, csak a nagyon fejlett és kifinomult harcművészet, ahol minden mozdulat számít. Tényleg kifogástalan és ez adja a film legfőbb pozitívumát. Ami azonban a másik kritériumot, a drámát illeti, hát ott sajnos túllőttek a célon egy kicsit az alkotók. A film ¾-ed részéig még csak-csak viselhető, de a végére bekerült egy-két olyan izzadságszagú monológ, ami inkább felbőszített, mint megríkatott volna. Kifejezetten dühít, amikor ilyen ál-érzelgős, „amerikás” drámát látok.

When the Last Sword is Drawn (2003)

Minden tekintetben nagyon jól megcsinált film, de az említett hiba miatt azt kell mondjam, nálam bukott. Pedig látványos, szép jelmezekkel, jó színészekkel, és kellemes zenével. Igazán maradandó film lehetett volna belőle, de sajnos ott van a Hidden Blade, vagy a Twilight Samurai – hogy csak egy-két időben közelebb eső filmet említsek - melyek messzemenőkig jobban sikerültek, mint e sikerhajhász társuk.

Hozzászólások   

#3 Boros69 2007-04-02 20:31
UI:

A végén azért Manunak abban iagaza van, hogy az monológ hosszú lett...
#2 Guest 2007-04-02 18:46
Egyetértek Oldfannal, szerintem sem sikerhajhász.
Miután nem túl sok ilyen filmhez volt szerencsém, kijelenthetem, hogy az eddigiek közül ez fogott meg a legjobban.
Az egyén önfeláldozása, saját belső értékeinek ilyen mértékű elnyomása mások (a család) érdekében, és a végén a kötelesség-tuda t feltörése lenyűgözött. A film telejsen magával ragadott, annyira hogy meg kell ismételnem nemsokára mert nem is igazán tudtam figyelni a részletekre.
#1 Guest 2006-11-14 16:37
Azt hiszem,túl szigorú vagy ehhez a filmhez. A japán karakternek része az érzelmek erősebb kifejezése. (Sokan meglepődnének,h ogy a marcona harcosok milyen érzelgősek is tudtak lenni.Ha a halál napi közelségben van az ember alaposan árértékeli,mi is fontos neki...)A kabuki színjátszás hagyományai miatt mi,európaiak gyakran érezzük "túljátszott"-n ak az alakításukat,de ezt be kell számítani,ha távolkeleti mozit nézünk. Mindenesetre ez a film sokkal intelligensebbe n közelíti meg a szamurájok végnapjait, mint a Tom Cruise verzió.(Bár,sok akkal ellentétben azt nem is találtam annyira rossznak.Az első Cruise film volt,amit egyhuzamban végig bírtam nézni.) Persze azért inkább a japán színészek miatt,akik viszont elsőrangúan teljesítetek.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Like a Dragon (Ryuu ga gotoku: gekijou ban) (2007)

Like a Dragon (Ryuu ga gotoku: gekijou ban) (2007)

Like a Dragon (龍が如く劇場版) (2007) Számítógépes játékból filmet készíteni sosem hálás feladat. Az adott játékot általában csak egy szűk, ám igen fanatikus rajongótábor ismeri, akik általában mindenben hibát keresve szokták vizslatni a filmes adaptációkat. Egyrészt az...

The Matsugane Potshot Affair (2007)

The Matsugane Potshot Affair (2007)

IMDb  „A történet, ami hamarosan elkezdődik, a kilencvenes évek közepén játszódik. Habár a dramatizálás szakmai ártalom, és nem lehet rajta segíteni, de tájékoztatjuk Önöket, hogy a sztori valós alapokon nyugszik, melyeknek mi is tanúi...

Lovers of 6 Years (6 nyeon-jjae yeonae-jung) (2008)

Lovers of 6 Years (6 nyeon-jjae yeonae-jung) (2008)

Az utóbbi 1-2 évben szinte teljesen leszoktam a koreai filmekről, ami elsősorban annak „köszönhető”, hogy a hatalmas tömegben érkező újabb és újabb alkotásaik már a poszterüket tekintve sem tűntek izgalmasnak. Ezt csak tetézi, hogy nem...

Don't Play with Fire aka Dangerous Encounters: 1st Kind (Dai yat …

Don't Play with Fire aka Dangerous Encounters: 1st Kind (Dai yat lui ying aau him) (1980)

Tsui Hark nevét főképp a 90-es években készült munkái miatt ismerjük (Once Upon a Time in China sorozat, Green Snake, The Blade), de akarva-akaratlanul már jóval hamarabb is magára vonta a figyelmet karrierje során. Nem...