belépés∆

Abe Clan (Abe ichizoku) (1994)

Abe Clan

 
A The Hidden Blade, a Twilight Samurai, továbbá  When The Last Sword is Drawn mozik a szamuráj drámák új nemzedékét képviselik, magas szinten. A szájt olvasói már megismerkedhettek velük, remélhetőleg sokan látták őket. Örömmel írom le, ez az ismertető egy olyan filmről szól, ami méltán kerül velük egy sorba.

1642-ben járunk. Tadatoshi uraság a Hosokawa nemzetségből, aki az egyik utolsó tagja a polgárháborút megjárt, nagytekintélyű nemzedéknek, haldoklik. A szigorú háborús elvek már fellazulóban vannak, a békéhez szokott új, bürokrata hivatalnoki kaszt nem szívesen emlegeti az egykori kemény időszak követelményeit. A régi harcostársak, a nagyúr kegyeltjei még hajlandók a régi módi szerint élni, ezért követnék az urukat a halálba. Ám a szamuráj nem rendelkezik önmagával, még a halálhoz is engedély kell. Bár a haldokló nem járul hozzá a harakirikhez, sokan követik a sírba. A puhány utód és kegyencei számára ez nem a kegyeletet jelenti, hanem a parancsmegtagadást. Aggodalmasan nézik az eseményeket, féltik a tekintélyüket. A keményfejű, hagyományőrző klán tagok és a hivatalnokok között nő az ellentét. Az Abe klán ura a legrosszabb pillanatban dönt úgy, hogy követi az elhunyt urat a túlvilágra. Az utód, a tanácsadói sugallatára, úgy dönt, példát statuál…
 
Kezdődik a bajTragédia
 
Gyakorta megesett már, hogy a háborút megnyerő elvek elveszítették a békét. A szamuráji kaszt, melyet sok évszázadnyi küzdelem edzett keményre, a Tokugawák békeidőszakában feleslegessé vált. Elveiket, hagyományaikat próbálták őrizni, de eltűnt a lételemük. Ezt a váltást a valódi harcos klánok sosem tudták megemészteni, nem bírtak beilleszkedni az egyre inkább lezüllő, megvesztegethető, a hatalmat szerető, de a veszélyt vállalni már nem akaró hivatalnoki sorba. A szigorúan szabályozott társadalomban viszont az ellenszegülés a hűbérúrral egyenlő volt a halálos ítélettel.
 
A legjobb történeteket mindig az élet írja. Az Abe klán kálváriája valós történelmi alapokon nyugszik. Ez már az első pillanattól fogva átsugárzik a történeten. Életszagú párbeszédek folynak, mellbevágó helyzeteket láthatunk. Az igazi Bushido szellem feszül szembe a szófacsarással. A megalkuvást nem tűrő, igazát védő, - mi tagadás, kissé fafejű klán vezér - nekimegy a pojáca, presztízsét féltő ifjú uraságnak. Mindez patikamérlegre való finomságúan adagolt feszültségnöveléssel, pazar színészi játékkal, hideglelős zenével, (semmi spanyolgitár!) precíz rendezéssel tálalva elénk. A történet egyenesen kalauzol végig minket a véres befejezésig, ahol a harci jelenetek kedvelői sem fognak csalódni, mert egy szamuráj ház bevétele, ahogy mondani szokás, nem semmi.
 
Utoljára együttCsata után
 
Rég láttam ennyire összeszedett, mindent a tartalomnak alárendelő, igen míves alkotást. Megdöbbentő a realitása, a régebbi és újabb színésznemzedék találkozása az élet írta alapanyagban remekül összejött, tetszetős a tálalása, színészi-rendezői eszközei változatosak. Igazi telitalálat. Mindenkinek ajánlom, ez nem szimpla szamuráj történet.

Rendezte: Fukasaku Kinji
Szereplők: Sato Koichi; Sanada Hiroyuki; Kanie Keizo; Fuji Mariko
(1994, 94 perc)
imdb
 

Hozzászólások   

#3 oldfan 2016-02-15 08:09
@GÁbor:
A jogi problémák elkerülése érdekében semmiféle fájlmegosztó nevet vagy linket nem teszünk ki cikkek alá, pláne a főoldalra.
#2 GÁbor 2016-02-14 01:47
Üdv
Hol tudom megnézni ezt a filmet?!

Köszi
#1 oldmeesee 2009-12-18 18:00
A cikk szerzőjének minden sorával egyet értek! A mű, a legjobb szamuráj filmes hagyományokat követi, sőt számomra új elemmel is bővült, nevezetesen az átlagostól eltérő, kiemelkedő személy elleni áskálódással. A rosszindulatú pletykával, amellyel szemben, az egyenes jellemnek, nincs igazán megfelelő válasza.A történet akár mai időkben is játszódhatna. Nagyon, nagyon kitűnő film!
Köszönet a cikk írójának, és egyben a film magyar feliratának készítőjének, valamint YEZy-nek, hogy megtekinthettem ezt a remek művet.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Gods Must Be Crazy In China Too (Fei jau chiu yan) (1994)

The Gods Must Be Crazy In China Too (Fei jau chiu yan) (1994)

Azt szokták mondani, hogy felnőtt fejjel ne vásárolja meg senki sem a gyerekkori álomautóját, bármennyire rajongott is érte fiatalon, mert óriási csalódás fogja érni, hiszen a kor hangulata már nem jön vissza vele. Ez persze...

Nabbie szerelme (Nabbie no koi) (1999)

Nabbie szerelme (Nabbie no koi) (1999)

Nabbie szerelme (ナビーの恋) (1999)   iMDB  

We're No Bad Guys (Ai shang 100% ying xiong) (1997)

We're No Bad Guys (Ai shang 100% ying xiong) (1997)

We're No Bad Guys (Ai shang 100% ying xiong) (1997)iMDBEz a film egy minden ízében tipikus Wong Jing alkotás, amiben gyakorlatilag minden megtalálható, ami Wong filmjeit jellemzi. Már az eredeti kínai cím is jellegzetesen „Wong-os”,...

Bluffmaster (2005)

Bluffmaster (2005)

  Biztosan ismerős az érzés, amikor néha egy-egy kis költségvetésű, nem - vagy alig - reklámozott film után csak ül az ember kissé letaglózva, hogy: "Mégis hol volt eddig ez a jó film? Miért hallgatnak agyon...