belépés∆

20th Century Boys (20 seiki shounen) (2008)

20th Century Boys (20 seiki shounen) (2008)

 
Az utóbbi időben, de főleg az elmúlt 2-3 év során egyre látványosabban fejlődik a japán filmipar. A helyi filmesek végre rájöttek arra, hogy a legtöbb nézőt leginkább csak a látványra hangolt „blockbuster” kategóriába tartozó alkotásokkal lehet becsábítani a moziba, hiszen az óriási mennyiségben érkező amerikai produkciók mellett a rivális távol-keleti országok filmjei közül is jópár tarolt Japánban. Ennek a törekvésnek az eredménye lett például az Always, a The Sinking of Japan, a Tokyo Tower, vagy éppen a Cyborg Girl, azonban a megalománia legfőbb bizonyítékát Tsutsumi Yukihiko tette le az asztalra a 20th Century Boys-szal.

20th Century Boys (20 seiki shounen) (2008)

Hogy mit takar a megalománia? Nos, először is 6 milliárd yenes, azaz mintegy 65 millió dolláros költségvetést, ami nagyjából annyi, mint a Curse of the Golden Flower-é volt (igaz, ez az összeg a 3 részesre tervezett sorozat egészének az elkészítését takarja). Mintegy 300 színészt a szereplők között, akiknek soraiban több nagy sztár is helyet kapott, rengeteg számítógépes trükköt és effektet (amik egy ilyen stílusú sztorihoz illenek legjobban) és még sorolhatnánk. Mindez azonban csak a talmi csillogáshoz lenne elegendő, ha nem lenne mögötte egy jól megírt sztori.
 
20th Century Boys (20 seiki shounen) (2008)

A legtöbb szuperprodukció általában ez utóbbi téren szokott elbukni, hiszen ki ne tapasztalta volna már meg azt, hogy rendkívül látványos keretek között ugyan, de érdektelen hősök unalmas senyvedésein ásítozik? Szerencsére ezúttal minderről szó sincsen, hiszen az alapot Urasawa Naoki többszörösen díjnyertes, megegyező című mangája szolgáltatta. A képregény 2001-ben startolt és egészen 2007-ig futott, mintegy 2 és fél millió példányban kelt el és angol nyelven is fellelhető. Ami még fontos információ lehet, hogy az úgynevezett seinen mangák közé tartozik, azaz közönségnek nem a gyerekek, hanem a felnőttek lettek megcélozva.
 
20th Century Boys (20 seiki shounen) (2008)

Következzék néhány mondatban a sztori. Főhősünk egy bizonyos Kenji, egykori lázadó gyermek, aki rockénekesként funkcionált egy időben, de miután a húga, kislányát hátrahagyva lelépett otthonról, visszavonult és anyjának segít a vegyesboltban. Hivatalos az osztálytalálkozójára, ahol alig ismer meg ugyan valakit, de egy szóbeszéd terjeng, hogy a világban nem sokkal korábban lezajlott katasztrófák és tragédiák egy Kenji és barátai által gyerekként megálmodott fantáziaszüleménynek megfelelően történtek meg. A férfi eleinte hitetlenkedik, de minden jel arra mutat, hogy van valami a szóbeszédben és a Barát nevű szektafőnököt valóban csak ő és a barátai állíthatják meg.
 
20th Century Boys (20 seiki shounen) (2008)

Mivel a film valójában egy trilógia bevezető darabja, így a lényegre még nem igazán derül fény belőle. A két órás játékidőt tekintve viszont a stábnak bőségesen adódott ideje arra, hogy amennyire lehet, bemutassa, miről is van szó valójában, valamint bőségesen adagolja a még ki nem fejtett szálakat, hogy fenntartsa a nézőben az érdeklődést a folytatásokhoz. A történetvezetés legnagyobb erénye a mangához kötődik, azaz végig érezhető rajta egy olyan fokú elvetemültség és fantázia, ami csak és kizárólag a japán filmek sajátja. Aki látta mondjuk a szintén Tsutsumi által rendezett 2LDK-t és a Sword of Alexander-t, valamint a Karaoke Terror-t, vagy éppen a Godzilla Final Wars-t, az biztos érti, mi is ez. Látszólag hétköznapi történéseket látunk, legalábbis eleinte, aztán az egész szép lassan vált át egy egyre abszurdabb és elborultabb cselekménybe. Egyébként ez a „szép lassan” jelző lehet az, ami leginkább zavaró lehet sokak számára, hiszen a tempó meglehetősen komótos, bár számomra egy pillanatig sem volt unalmas, így több idő maradt szórakozni az egyes jelenetek elvetemültebb pillanatain.
 
20th Century Boys (20 seiki shounen) (2008)

A látvány terén sincs oka a produkciónak szégyenkezni. A videoklipek világából érkezett látványművész, Tsutsumi Yukihiko remek kameraszögekkel dobja fel a kissé „tévésorozatos” hatású beltéri világot, amikkel szemben a finálé különösen látványosra sikeredett és a számítógépes trükkök is kellőképpen valósághűek. Egyetlen apró gond velük talán az, hogy kicsit az érződik rajtuk, hogy nagyon igyekezett a rendező a Függetlenség napjában látható szétrobbanó épületekre hajazó effekteket használni. A japán sci-fikből kihagyhatatlan óriás robot megvalósítása viszont elsőosztályú!
 
20th Century Boys (20 seiki shounen) (2008)

A színészi gárda jópár ismert nevet felvonultat, apróbb szerepekben többek között Endo Kenichi, Ikewaki Chizuru, Ishibashi Renji, Kohinata Fumiyo, Takenaka Naoto és Bengal is feltűnik. A főszereplő Kenji-t megformáló Karasawa Toshiaki kicsit kilóg a sorból, bár pár ismertebb szerepe neki is van korábbról (pl. Casshern, Uchoten Hotel). A tipikus lúzer antihős alakításával testhezálló szerepet kapott, így a vártnál jobban teljesít. A fő attrakciót azonban mégsem ő, hanem a zseniális Toyokawa Etsushi nyújtja, aki mindig megbízhatóan hozza az aktuális figuráját, ezúttal Kenji hosszúhajú, keménykötésű, Thaiföldön megedződött, Rambo szerű barátját. Az eye candy karakter japán legszebb színésznőjének, Tokiwa Takako-nak jutott, kár, hogy relatíve kevés időt tölt csak a vásznon.
 
20th Century Boys (20 seiki shounen) (2008)

A 20th Century Boys tehát minden ízében tipikus, látványos japán blockbuster, remek hangulattal és kellőképpen elborult sztorival, ami nem mellékesen jópofán karikírozza ki a különféle szektákat, valamint azt, hogy milyen veszélyesek is lehetnek az ártatlan gyerekkori fantáziálgatások. A magam részéről már nagyon várom a második részt, ami a mangabeli 2014-es év eseményeit fogja feldolgozni, valamint a Zászlónk címet viselő, feltehetően óriási finálét felvonultató harmadikat.

eredeti cím: 20世紀少年
iMDB


Trailer
 

Hozzászólások   

#2 GaboJa 2009-05-31 13:55
Megnéztem a filmet tényleg nagyon szuper
tetszett az egész. Nagyon különös atmoszférája van az egész dolognak és gyakran nem is tudja az ember hogy ez most komoly vagy nem?
mindenképpen érdemes megnézni.
Kösz Yezy az ismertetőért ismét egy olyan filmet láthattam neked köszönhetően amit nem szabad kihagyni. :)
amugy nem 2015 ben játszódik a 2 vagy az a 3 lesz majd.
Csak azért kérdem mert az utolsó dátum amire emlékszem a végén az 2015 volt és akkor futott a kis csaj a zsaruk elől.
#1 GaboJa 2009-05-24 12:56
tervezem megnézni ezt a filmet
japánban már megy a második rész is.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Demoniac Flash (2005)

Demoniac Flash (2005)

Hongkongi horror(?) film a rémálmokról. Érdekesen indul, egy Mo nevű embert mutat (Anthony Wong), aki miközben látja, hogy a fiát elüti egy autó, a sokk hatására lebénul a lábára és onnantól kezdve tolókocsiba kényszerül.

Pistol Opera (Pisutoru opera) (2001)

Pistol Opera (Pisutoru opera) (2001)

   Seijun Suzuki mindig is szokatlan, meglepő módon tudott egyszerű történeteket és témákat használva is emlékezetes és formabontó filmeket készíteni. A Branded To Kill és a Tokyo Drifter, talán a legismertebb és leghíresebb filmjei, régóta...

Female Prisoner Scorpion Beast Stable (Joshuu sasori: Kemono beya…

Female Prisoner Scorpion Beast Stable (Joshuu sasori: Kemono beya) (1973)

Female Prisoner Scorpion Beast Stable (女囚さそり: けもの部屋) (1973)iMDBMatsushima Nami kalandjainak harmadik részében ezúttal a börtönélet helyett (amiből nagyon kevés van ebben a részben) inkább a “kinti”, menekültként töltött napjait ismerhetjük meg. A film legeleje izgalmas...

Drift Racers (Initial D [HK]; F & F: Tokyo Drift [USA]; Drift…

Manapság igen nagy divat lett a driftelésről filmet forgatni. Egy biztos: ez a Japánból eredő illegális utcai sport igen látványos és nem kevés dög van benne, tehát kiváló filmes alapanyag. Másfelől viszont az is érdekes,...