belépés∆

No Mercy for the Rude (2006)

No Mercy for the Rude (2006)

Elég furcsa karriert futott be eddig Cheol-hie Park (Face) új filmje, a No Mercy for the Rude (Tahóknak nincs kegyelem). Az augusztusi első vetítések csúfos kudarccal zárultak, s már azt lehetett hinni, hogy a film bukni fog, de nem így lett. Egyre több ember ment be a mozikba megnézni, és a fesztiválok is programjukra tűzték – pótlólag.

No Mercy for the Rude (2006)No Mercy for the Rude (2006)

Killa egy belül és kívül nagyon cool, ám néha kicsit ügyefogyott végrehajtó, aki mellékesen néma. Munkáját gyakorlatilag azért űzi, hogy pénzt gyűjtsön össze műtétjére. Emellett szereti a bikaviadalokat és csak késsel öl.

She egy rámenős lányka, aki szépen ráakaszkodik hősünkre, ki ettől annyira nincs elragadtatva. Melléjük szegődik még egy árva gyerek, aki szintén némi kényszerrel szeretné bérgyilkosunkat apjává tenni, és így kész is a család.

Persze, ahogy azt mindnyájan tudjuk, mindig van némi probléma az utolsó klienssel.

No Mercy for the Rude (2006)No Mercy for the Rude (2006)

Mint ahogy az mostanában lenni szokott a koreai filmeknél, itt is erős ráhatásokat fedezhetünk fel korábbi, sikeres alkotások felől. A hűvös, magányos és csöndes bérgyilkos figurája egyértelműen a Bittersweet Life-ra hajaz, de említhetném akár a szintén ez évben megjelent A Dirty Carnival-t is. Emellett valahogy néha a Sympathy for Lady Vengeance jutott eszembe, miközben néztem, egy-egy momentum erejéig. És itt van a kutya elásva, amiért nagyon mérges tudok lenni a koreai filmekre. A nyilvánvaló hasonlóságok ellenére ez a film mégsem lopás, nem egyszerűen és gyorsan akarnak lehúzni még egy bőrt ugyanarról a témáról. Az ipari gépezet látszik mögötte, de az igényes munkára törekvés is. És ez az agyamra megy. Nem lehet egyszerűen lehúzni a filmet, mert hiába láttam már azt a karaktert, csak a sablon ugyanaz, a tartalom teljesen más, és ez az új tartalom igenis jó. Ugyanez van a külsőségekkel. A lány kabátja, az utca az egyik jelenetben, a keringő, ami a film alatt megy, mind elég erősen Chan-wook Park-os, de megint nem annyira erősen, hogy bántó legyen. Végeredményben nem lehet, hogy a felébredt, de nem túl nagy hagyományokkal rendelkező koreai mozi csak olyan stílusokat akar kreálni, mint Hongkong, vagy Japán?

No Mercy for the Rude (2006)No Mercy for the Rude (2006)

De nem ezektől lett a No Mercy… sikeres. Számomra a film nagy erénye az a keserédes hangulat, ami a drámai részek és a fekete humor kapcsolatából ered. Néhol bohóckodás az egész, máshol pedig bizony zsebkendő után nyúl az érzékenyebb ember, és ez azért nagy fegyvertény, mert egyik sem megy a másik rovására. Minden poén ül.

Végül pedig, ha megnézzük azokat a bizonyos „tahókat”, azaz Killa áldozatait, akkor bizony nagyon kedves, kis elrejtett kritikát kapunk világunkról és társadalmunkról.

imdb

Előzetes:

Hozzászólások   

#6 Guest 2007-06-22 19:01
asiafan: ha ez segít a döntésben, akkor elárulom, hogy a City of Violence-nél mérföldekkel jobb. :D
#5 asiafan 2007-06-22 17:40
a zenéje elég jó, pedig még nem láttam, most nem is tudom, mi legyen, mert már alig jövöget.. a beszámolók egészen addig meggyőztek, amig nem olvastam Ramiztol az utalást a Lady Veng.-re, ami viszont egy bűnrossz ócskaság :/
#4 Ramiz 2007-03-21 13:56
Hibátlan alkotás. Számomra nem az egy film fő erénye, hogy mennyire eredeti, mert a szó legszigorúbb értelmében szerintem gyakorlatilag már lehetetlen eredeti filmet csinálni (olyat, amiben semmilyen "ráhatás" nem fedezhető fel), de nem is kell, érdekes az, hogy hogyan épülnek egymásra a filmek, hogyan változik például az operatőri munka vagy a filmzene a filmek történetében. A lényeg az, hogy egy film a saját maga által létrehozott világ keretein belül jól működjön, és a No Mercy... tökéletesen működik. Stílusos, laza, de nem fél a groteszk fekete humortól sem, akciódús, de sosem unalmas, végül pedig drámai, de nem erőlteti túl azt sem (bár erről esetleg lehet vitázni, de nálam ezen a téren is pont addig ment el a film, amíg kellett). Bizonyos szempontból a Lady Vengeance-t is felülmúlja a film: kevesebbet markol, de azt biztosabban fogja meg. 10/10 és az általam eleddig látott 2006-os filmek közül a tuti befutó. Remélem sok ilyen színvonalú művet látok még a rendezőtől és a főszereplőtől (akit külön nagyon bírtam).
#3 Guest 2007-02-17 23:35
Engem viszont meg tudott hatni a vége, meg is könnyeztem, dehát én lány vagyok... Huh, szóval most néztem végig, és nagyon tetszett, szerintem is illik rá az a szó, hogy: cool. Ja, és a poénos részek meg kellettek, hiszen ilyen az élet is, egyszer fent, egyszer lent... :-)
#2 Guest 2006-11-16 00:03
Bár elég lájtos poénok voltak benne, és az se sok, de ahoz elég volt, hogy a drámai részek már ne hassanak. Szómiszó a vége szép lett, de mégse tudott meghatni. Ettől független szerintem is jó film.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Longest Nite (Um fa) (1998)

The Longest Nite (Um fa) (1998)

iMDB  Tony Leung Chiu Wai némileg füllentett a Confession of Pain reklámhadjáratában, mikor azt mondta, azért vállalja a szerepet, mert végre rosszfiút alakíthat. Bár nem hazudott teljes egészében, ez a kijelentése mégsem fedte teljesen...

In Memoriam Kurosawa Akira: Stray Dog (Nora inu) (1949)

In Memoriam Kurosawa Akira: Stray Dog (Nora inu) (1949)

Egy Murakami nevű fiatal rendőr pisztolyát ellopják a tömött buszon, miközben hazafelé igyekszik.  

Peony Pavilion (Youyuan jingmeng) (2001)

Peony Pavilion (Youyuan jingmeng) (2001)

Peony Pavilion (Youyuan jingmeng) (2001)iMDBA Peony Pavilion a kínai Kun opera talán legismertebb darabja, amit egy, a Ming dinasztia korában élt szerző, bizonyos Tang Xianzu írt meg és talán úgy aposztrofálható, mint a szerelem szimbóluma....

Godzilla - Tokyo S.O.S. (2003)

Godzilla - Tokyo S.O.S. (2003)

 IMDbSokak szerint az egyik legjobb Godzilla film, és egyértelműen jobb, mint a Final Wars. Hát én ezzel nem értek egyet, mivel szerintem átvezetőnek szánták a Godzilla against Mechagodzilla és a Final Wars közé, csak Kitamura...