belépés∆

Race (2008)

Race (2008)

A film rendezője egy bizonyos Abbas-Mastan, akit Indiában csak úgy neveznek: a thriller filmek királya. Több nagyszerű alkotást is készített már (36 China Town, Humraaz). A Humrazz a 2003-mas díjátadáson jelölést kapott a legjobb rendező címre, végül nem ő nyerte meg a díjat, hanem Sanjay Leela Bhansali a Devdas című filmért. A zenei felelős (indiai film lévén a rendező mellett a helye) Pritam Chakraborty, többek között ő volt a zeneszerzője a Dhoom, Dhoom 2 filmnek is.

A film fantasztikusan kezdett az indiai mozikban, az első héten egyből az első helyen. Ez volt minden idők második legjobb startja, csak az Om Shanti Om kezdett jobban bevétel és nézőszám tekintetében. A zenei cd-eladások szintén az egekben vannak Indiában, ott is toronymagasan vezet a Race OST-je. Nem nehéz megtippelni, hogy a film könnyedén vissza fogja hozni az árát.

A filmben igazi sztárkavaláddal találkozik az ember. Saif Ali Khan (Ranvir Singh) 12 díj nyertese, többször elnyerte a legjobb színésznek járó díjat, de aki ezt a filmet megnézi, meg fogja érteni, hogy miért.

Race (2008)

Megjegyezném, hogy Saif Ali Khan-t a 6. legjobban eladható színészként tartják számon Indiában és egyes források szerint eme film után bekerülhet a top 5-be, ami ott igen nagy elismerésnek számít. Ő alakítja a fimben a testvérpárból az idősebbiket. A másik igazán nagy csillag kétségtelenül Anil Kapoor (Robert D’ Costa), szintén számos díj nyertese. Ő alakítja a nyomozót, vele csak a film közepétől találkozunk, de már itt meg kell jegyeznem, hogy nekem az egész filmben az ő alakítása tetszett a legjobban. Mellesleg a harmadik színész, Akshaye Khanna (Rajeev Singh) is nyert már díjakat. Ő alakítja az öccs szerepét, azaz elmondhatjuk, hogy férfi oldalról igazán nagy sztárparádét vonultat fel a film, nem lennék meglepve egy-két jelöléstől és díjtól sem, amit majd a film be fog zsebelni a következő díjátadókon. Női oldalról is erős a vonal: Katrina Kaif (Sophia, a titkárnő szerepét játsza), Bipasha Basu (Sonia), a filmben is modellt alakít akibe mindkét testvér szerelmes lesz.

Race (2008)

Topmodellből lett színésznő, akit Ázsia legszexisebb nőjének szavaztak meg (Forrás: Gianni) és Sameera Reddy (Mimi).

Race (2008)

Samerra Reddyvel kapcsolatban megjegyezném, eredetileg nem ő, hanem Mallika Sherawat lett volna a filmben, csakhogy a színésznő nem írta alá a szerződést és így beugróként került a képbe Samerra kisasszony. Ő alakítja a már említett nyomozó a titkárnőjét.

Saif Ali Khan és Akshaye Khanna játszottak már együtt korábban, méghozzá a Dil Chahta Hai-ban, ami tarolt a díjátadókon is, többek között a legjobb színészeknek járó díjakkal. Azt hiszem, ilyen háttérinformációk után az indiai film szerelmesei már előre dörzsölik a tenyerüket, hogy egy nagyon jó mozit fognak végigizgulni közel 2 órában. A film egy részét Dél-Afrikában forgatták le és azt kell mondanom, a helyszínek csodásak, nem hagynak kivetnivalót maguk után; Cape Town, Durban, Mumbai, hogy pár várost említsek.

Lássuk, mit kapunk ebből. A film alaptörténete szerint a két testvér a lóversenyzésből él és ebből van a vagyonuk is. A nyitó képsorokban a rendező ügyelt rá, hogy röviden bemutassa a fontosabb szereplőket, tájékoztassa a nézőt, hogy ki mivel foglalatoskodik. Majd a következő jelenetben egy autós baleset tanúi lehetünk. A későbbiek folyamán teljesen nyilvánvalóvá válik az emberben, hogy ez most mi volt és minden részletet meg is fogunk érteni. Erre a filmben nagyon is figyeltek, hogy mindent szépen megmagyarázzanak pár képkocka erejéig.

A cím kétértelmű: egyrészt a lóversenyt jelöli, ám létezik egy másodlagos jelentés is. A versenyzés valójában a két testvér között zajlik a vagyonért.

Race (2008)

Tehát a két testvér ellentétes érzelmeket táplál egymás iránt: a báty nagyon szereti öccsét, a tűztől is óvná és mindenre képes érte. Az öccs pont ennek a fordítottja, nem szereti testvérét, tudja, hogy milyen a bátyja és ezt kihasználva meg akarja ölni minden áron. Két női főszereplőnek is nagyon fontos szerepe van a filmben Sophia (Katrina Kaif) titkárnője nagyon szerelmes Ranvir Singh-ba (Saif Ali Khan), csakhogy ő inkább a szépséges modellbe Sonia-ba szerelmes (Bipasha Basu). Bejön a képbe még az öccs is Rajeev Singh (Akshaye Khanna), aki szintén szerelmes lesz Soniaba, így kialakul egy eléggé kusza szerelmi négyszög. Ebből látzsik, hogy elég csavaros a történet, s kicsit Brazil szappanoperára emlékeztett a sok fordulattal. A néző az elején csak ide-oda kapkodja a fejét.

Érdemes pár szót ejteni a táncbetétekről is, s indiai filmről lévén szó, ezek az elemek elengedhetetlenek. Korán kiderül, hogy igazán modern, hip-hop zenékkel állunk szemben. Minden betét teljesen klipp-szerű, az MTV-n is megállnák a helyüket. Látszik, hogy komoly hagyományai vannak már az ilyen jeleneteknek Indiában és nennek megfelelően agyon jól megkomponáltak. Figyeltek minden kis részletre, és természetesen ott a szélgép, hogy a lány haját jól fújja a szél.

Pozitívum a filmben, hogy a rendező a női szereplőket gyakran használta, és ügyelt arra, hogy a lehető legtöbbször szerepeltesse őket. Néhol úgy tűnt nekem, mintha díszletként tekintene rájuk. A szép nők látványa kellemes képet fest a képernyőre és az ember szívesen nézi őket - régi, jól bevállt fogás. Melléjük remekül asszisztál a csavaros történet és a humor.

Hibák. Néhány jelenetben azt vettem észre, hogy a rendező mindig egy-egy kamerabeállítást ismételgetett többször, mint amikor a kisgyerek kap egy játékot és azzal játszik egész nap - egyszerűen unalmas. Némely jelenet elég giccses, a romantikus jelenetek egy-két helyen talán túl lettek ragozva, valamint egy-két akciójelenetnél igazán lehetett érezni, hogy ez nagyon mű.

Véleményem szerint a túl sok csavartól eltekintve jó kis film ez. Akit az ilyen dolgok viszont nem zavarnak, annak mindenképpen ajánlom a filmet, Bollywood szerelmeseinek pedig kötelező darab.

(imdb)

Hozzászólások   

#3 katka50 2013-10-03 11:01
És, ahogy az mostanában Bollywoodban is gyakori, elkészült a Race2. És nyomába sem ér az elsőnek- ahogy az Bollywoodban is gyakori. Pedig az alkotók frissítettek is a 'felhozatalon'. De hiába van a bájos Deepika Padukone, a gyönyörű Jacqueline Fernandez és a sikeres Ameesha Patel, meg a szívdöglesztő John Abraham a régiek mellett/ellen/h elyett, szerintem még az Allah Du Hai is hamisabban csengett.
És nem biztos, hogy csak a nosztalgia okán.
#2 GaboJa 2008-09-20 10:37
Köszi a korrekciót:-) látszik én nem vagyok akkora indiai film rajongó. a hibáért elnézést kérek. ja ha trailer nem megy akkor
www.bolly2.extra.hu/site/racetrailer.mov
nézzétek meg itt
#1 Gianni 2008-09-19 22:01
Annyit tennék hozzá, hogy "Abbas-Mastan" nem egyetlen ember, nem egy db rendező, hanem egy testvérpár - Abbas és Mustan Burmawalla. Tehát ők együtt a "thriller királyai" Bollywoodban. :-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

My Wife Is a Gambling Maestro (Ngor lo paw hai dou sing) (2008)

My Wife Is a Gambling Maestro (Ngor lo paw hai dou sing) (2008)

  Nem lehet úgy Wong Jing filmről írni, hogy magyarázatként rögtön a cikk elején ne hozzuk fel a kis kövér ember, a producer-rendező-színész filmmágnás nevét. Jelen esetben a rémesnek tűnő filmcím feloldásaként is kénytelen vagyok egyből...

Twins Mission (Seung chi sun tau) (2007)

Twins Mission (Seung chi sun tau) (2007)

Twins Mission (Seung chi sun tau) (2007)iMDBEz a film valahogy úgy készülhetett, hogy a népszerű cantopop duót, a Twins-t menedzselő Emperor Entertainment Group-nál valakinek kipattant a fejéből az ötlet, hogy ha már úgyis éppen most...

A war named desire (Oi yue shing) (2000)

A war named desire (Oi yue shing) (2000)

A war named desire (Oi yue shing) (2000)iMDBEgy fiatal hongkongi férfi, Jones Fong a barátnőjével együtt elindul Thaiföldre, a kambodzsai határ mellé, hogy felkeresse bátyját, akiről annyi emléke van, hogy 15 évvel ezelőtt elvett a...

Tange Sazen: Secret of the Urn (1966)

Tange Sazen: Secret of the Urn (1966)

   IMDb   Eredeti cím: Tange Sazen-Hien Iagiri Rendező: Gosha Hideo Főszereplő: Nakamura Kinnosuke (színes, 1966)   AZ ISMERTETŐ SPOILEREKET TARTALMAZHAT! (manu)