belépés∆

The Silver Season (Giniro no season) (2008)

The Silver Season (Giniro no season) (2008)

Egyszerre örömteli és sajnálatos, hogy a japán filmipar egyre több bevételt és egyre drágább filmeket produkál. A látvány és a kivitelezés terén (ami korábban is magas színvonalú volt egyébként) egyértelműen látszik az elsősorban technikai fejlődés, viszont akárcsak az óceán túlpartján, a nagy befektetéseket csak biztos bevételt hozó sztorikkal lehet nyereségessé tenni, így az egyre drágább alkotások egyre silányabb tartalommal párosulnak. A The Silver Season, aminek a forgatása két telet vett igénybe, remek példa minderre, bár üzletileg mindenképpen sikeresnek tekinthető, hiszen nagyjából 1 milliárd 40 millió yenes bevételt produkált az év elején.

The Silver Season (Giniro no season) (2008)

Vannak olyan filmes műfajok, amikben nagyon nehéz újat és sikereset alkotni, mivel a felépítésük olyan, hogy szinte a történet kezdetekor már kitalálható, hogy mi is lesz a befejezés. Az egyik ilyen stílus a sportfilmek világa, amik általában azokat a nehézségeket mutatják be, amiken egy sportolónak keresztül kell mennie a célja eléréséhez (amit természetesen el is ér), a másik pedig a romantikus vígjáték, ahol szintén hamar megismeri a néző a két, általában gyökeresen eltérő jellemű főhőst, akik a film végére egymásra találnak. Hasumi Eiichiro, aki a Sea Monkey két részével már tett némi kirándulást a blockbusterek világába, nagy fába vágta tehát a fejszéjét, hiszen pont ezt a két műfajt gyúrta össze.

The Silver Season (Giniro no season) (2008)

A történet egy festői japán hegyi falucskában, a Nagano prefektúrában található Hakuba-ban játszódik, aminek egyetlen bevételi forrása a sípálya, ami telente jól is megy, leszámítva azt, hogy a környék három réme időnként ijesztgeti a síelőket és megpróbálja a pénzüket kisajtolni belőlük. A település elöljárói egy új vállalkozásba fognak, mégpedig rendhagyó, abszolút romantikus téli esküvőket szeretnének bevezetni, ám már az első alkalom számos bonyodalomba ütközik, kezdve azzal, hogy a leendő menyasszony egyedül érkezik meg. Ráadásul síelni sem tud. Az eleinte habkönnyű komédiának induló történet aztán drámai fordulatokat vesz, a lezárása is talán eltér egy kicsit a megszokottól, de még így sem nyújt túl sok meglepetést.

The Silver Season (Giniro no season) (2008)

Az egész film legjobb része az eleje, amikor gyönyörűen fényképezett, remek ritmusú, látványos, klipszerű betétekkel mutatják be a települést, a sípályát és a három jómadarat. Ez a tökéletesen eltalált, fiatalos és magával ragadó rész magas elvárásokat generál, ám a nézőnek csalódnia kell. Ugyan a későbbiek során is vannak jópofa ötletek (az esküvő helyszíne és annak sorsa például okos húzás), ám a sablonos melodrámai szál és a nem igazán a történetbe illő humor lerontja az összképet, akárcsak a záró euforikus jelenet, ami előtt egy nagyon meghatóra vett, ám épp emiatt kissé komikusra és erőltetettre sikeredett sporteseményt láthatunk.

The Silver Season (Giniro no season) (2008)

Ahogy az egy vérbeli blockbusterben lenni szokott, a főbb szerepeket népszerű fiatal sztárok alakítják, a műfaj keretein belül egész jól. A három jómadár központi figuráját alakító Eita (Azumi, Hanging Garden, Dororo) emelkedik ki talán közülük leginkább, jól hozza a kicsit habókos, ám a szíve mélyén megkeseredett fickót, egyedül a vége felé az egyik jelenetben játszik kicsit furán, de alighanem ez a forgatókönyv hibája. A két társát játszó Tamayama Tetsuji (Heaven’s Bookstore, Tegami, Freesia) és Aoki Munetaka (Heavenly Forest) kissé háttérbe van szorítva, míg a női főszereplő, Tanaka Rena a rá jellemző visszafogott, kicsit talán szürke karaktert hozza ezúttal is.

The Silver Season (Giniro no season) (2008)

Összességében tehát a The Silver Season a blockbusterek minden előnyével és hátrányával rendelkezik, elsősorban a sablonos és előre kiszámítható sztori miatt leginkább csak akkor érdemes megnézni, ha egy laza, könnyen felejthető, agyat nem igénybevevő filmet akar megnézni az ember.

eredeti cím: 銀色のシーズン
iMDB


Trailer

Hozzászólások   

#1 asiafan 2008-08-25 01:40
szerintem nem volt minden előre kiszámítható, pl. az ara esküvője sokáig, vagy a sportoló ugrása. ilyen filmek is kellenek.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Moving targets (San jaat si hing) (2004)

Moving targets (San jaat si hing) (2004)

Moving targets (San jaat si hing) (2004)iMDBEgy kis csapat fiatal rendőr életébe nyerhetünk betekintést a film elején, akiknek az esti mulatozása jó kis triádos lövöldözésbe torkollik, majd az ott bemutatott teljesítményük alapján a frissen a...

Taste of Tea (Cha no aji) (2004)

Taste of Tea (Cha no aji) (2004)

Nem mindennapi japán film egy nem mindennapi családról. Habár a filmnek története gyakorlatilag nincs, és cselekménye is alig, mégis élvezhető (amit eddig csak Aki Kaurismäki-tól és Jim Jarmusch-tól láttam). (A cselekményes és unalmas filmekben az...

Addicted aka The Poisoning (Jungdok) (2002)

Addicted aka The Poisoning (Jungdok) (2002)

  iMDB   "A szerelem mindent legyőz. A szerelem mindent kibír." Sokszor hallhattuk már ezeket a mondatokat és remélhetőleg meg is tapasztalta már mindenki ezen érzés hatását. Ez a film sem szól másról, mint a szerelemről. Egy romantikus dráma,...

Mennydörgés (Pik lik feng) (1995)

Mennydörgés (Pik lik feng) (1995)

1995 volt az az év, amikor Jackie Chan mindent megmozgatott azért, hogy betörhessen filmjeivel az amerikai piacra. Ugyan korábban szerepelt USA produkciókban (először talán 1980-ban), ám a 90-es évek első felére odahaza tulajdonképpen mindent elért,...