belépés∆

The hidden fortress (Kakushi-toride no san-akunin) (1958)

The hidden fortress (隠し砦の三悪人) (1958)

The hidden fortress (Kakushi-toride no san-akunin) (1958)

iMDB

Két egykori paraszt, Tahei és Matakishi mára piti tolvajjá vált és sodródik a korabeli Japán eseményeiben, egyetlen dolog élteti őket, mégpedig mindkettejük óriási aranyéhsége. Nem sokkal azután, hogy hírét veszik, hogy a Yamana ház vérdíjat tűzött ki az Akizuki hercegnő fejére, találkoznak egy erőteljes, határozott férfival, akiről nem tudják, hogy ő Rokurota, az Akizuki ház generálisa. Zavarukban előadnak neki egy tervet, hogy hogyan lehetne kikerülni a Yamana ház hadseregét és eljutni a biztonságos Hayakawa területre. A generális pedig látván, hogy az aranyért mindenre képesek, magával viszi őket, hogy segítségére legyenek abban, hogy az Akizuki ház visszaállíthassa tekintélyét.


Ez a film jóval könnyedebb és emészthetőbb, mint Kurosawa Akira filmjei általában, ugyanis elsősorban egyfajta kompenzációként készítette a Császár a Toho számára, azért, hogy megengedték neki olyan mély és művészi filmek leforgatását néhány évvel korábban, mint például a Rashoumon. Ennek megfelelően ez egy ízig-vérig blockbuster, igazi, klasszikus kalandfilm sok humorral és látványos csatajelenetekkel. A forgatókönyv a 19. századi romantika íróinak stílusát követi, akár Jókai Mór is írhatta volna, ha érdeklik a japánok. Az irodalmi műfajnak megfelelően mindegyik főszereplő idealizált karakter, előtérbe tolva egy-egy tulajdonságát, igazi különleges, egzotikus helyszíneken forgatták (elég csak magát az erődöt és a mellette levő tóval, erdővel ellátott barlangot említeni), valamint aránylag részletes képet is kap a néző a korabeli világról. Vérbeli kalandfilmhez méltóan bátor tetteket és már-már hihetetlen meneküléseket (valószínűleg a sortűz előtt átfutó és szerencsésen megmenekülő főhősök akkoriban még nem számítottak olcsó filmes klisének) is láthatunk, telezsúfolva az elsősorban a két tolvaj aranylázához köthető poénokkal.


A kalandfilm jelleg mellett más érdekességek is találhatóak a filmben, főleg amiatt, mert Kurosawa minden könnyedség ellenére sem engedett a művészi színvonalból. A film vége felé látható fesztivál nagyon látványos, nagyszerűen fényképezett tűz körüli tánccal, remek zenével. A szamurájfilmek kedvelőinek is remek szórakozást nyújthat a Rokurota által véghezvitt lovas üldözés, ami a Tadokoro-val, az ellentétes oldalon álló baráttal folytatott párbajba torkollik, mindez olyan természetességgel van lefilmezve, ahogyan azt Kurosawán kívül talán senki sem volt képes összehozni.


Kurosawa filmjeiben megszokott módon nagyszerű a színészi játék is, Rokurota szerepében Mifune Toshiro szokás szerint lenyűgöző, a két tolvajt alakító Chiaki Minoru és Fujiwara Kamatari szintén remekel, ráadásul viszonylag nehéz dolguk is volt, hiszen az egész történet tulajdonképpen az ő szemszögükből van előadva. Yuki, a hercegnő szerepében a film világában mindössze 3 évet eltöltő Uehara Misa sem vall szégyent. Engem a karaktere nagyban emlékeztetett az Azumi főhősnőjére, bár lehet, hogy csak a kinézete miatt.


Mint a legtöbb Kurosawa film, úgy a Hidden Fortress is tarolt a filmfesztiválokon. Az 1959-es Berlini Filmfesztiválon Kurosawa ezért a filmért elnyerte a legjobb rendező díjat, a Blue Ribbon Awards-on pedig a legjobb film díját kapta az alkotás. A Kinema Jumpo bírái a forgatókönyvet, azon belül is annak egyik íróját, Hashimoto Shinobu-t díjazták.


A film azonban mégsem elsősorban a díjak miatt érdemes, hanem amiatt, mert Kurosawa Akira egyik legismertebb rajongója, bizonyos George Lucas ebből a filmből merített jókora inspirációt legismertebb filmje, a Star Wars számára. Akárcsak Kurosawa, ő is igyekezett a filmjét két „mellékes” szereplőn keresztül bemutatni, csak ő a két tolvaj helyett igazi sci-fi-hez méltóan két robotot használt fel, akiknek kapcsolata ugyanúgy komikus pillanatokat okoz, mint a két tolvaj között az eredetiben. A történet darabkái és néhány másik szereplő is felismerhetőek a Star Wars-ban, a Rejtett Erődöt ott egy isten hátamögötti bolygó képviselte, Rokurota-t Obi Wan Kenobi, a kissé nehezen kezelhető hercegnő is megmaradt, csak Yuki helyett Leia-ra keresztelték át, valamint a Kurosawa névjegyének számító, egyik jelenetből a másikba vágás nélkül átfolyó technika, az úgynevezett „wipe-effect” is a Star Wars szerves része lett. Persze a film mindezekkel együtt sem tartozik a remake-k közé, de mindenképpen érdekes, hogy milyen sokban hatott rá a Hidden Fortress. Nagy kár, hogy Lucas eredeti terve, hogy Mifune játsza el Obi Wan-t, nem valósult meg, mert úgy talán nagyobb ismertséget kap a két film közötti kapcsolat.


A film könnyedsége és kalandfilm volta miatt remek kezdés lehet a Császár filmjeivel való ismerkedésnek, akárcsak a Tsubaki Sanjuro. A korabeli hasonló közönségfilmeknél (pl. Jirocho Fuji, Daredevil in the castle) sokkal jobban kivitelezett, hitelesebb alkotás, én csak ajánlani tudom a klasszikus filmek rajongóinak.

Hozzászólások   

#4 Boros69 2007-07-04 19:19
Sajnos vagy sem, az előttem szólók leírtak mindent amit el lehet mondani a filmről.
Személyes véleményként csak annyit tennék hozzá, hogy számomra a két, egymással folyamatosan veszekedő-verek edő két al/főhős eleinte nagyon bosszantott, csak a közepe felé tudtam felülemelkedni ezen az érzésen, végképp nem értve hogy Rokurota miért is láncolta őket magához (szükségből?). A többi Kurosawa-hoz képest valóban pörgős és kalandokban bővelkedő, de éppen azért emészthetőbb is, viszont ez sem rövid a maga 2h,18m-ával.
Összegezve 5-ös.
#3 GaboJa 2007-05-05 13:01
Hmm mindig is szerettem a Kurosawa filmeket, japán rendezők közül szerintem ő lehet az egyik leghíresebb és legelismertebb is a világon.
Én mindenképpen megnézem a filmet már csak meg kell szereznem 8)
#2 fea 2007-05-04 19:40
Ajánlom, hogy aki teheti, az a Criterion által feljavított változatot nézze meg, mert az valami óriásit dob a minőségen. Fekete-fehér volta ellenére még a mai szemnek is megmutatja, mennyire látványos volt a maga korában a film.
#1 oldfan 2007-05-04 09:44
Ez volt Kurosawa első igazán nagy költségvetésű filmje. Nem takarékoskodott , többszörösen kimerítette az eredeti keretét, így a film teljes változata csak többszöri csúszással készült el.Japánban nem bizonyult kasszasikernek, még az árát sem termelte ki....akkor. Később aztán "beindult" a dolog. Érdemes megnézni a Csillagok háborúja kezdőképsorait és Kurosawa művét. Egy az egyben ugyanaz a beállítási technika, de ezt Lucas sosem tagadta.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Hunter in The Dark (Yami No Kariudo) (1979)

Hunter in The Dark (Yami No Kariudo) (1979)

 Eredeti cím: Yami No KariudoRendező: Hideo GoshaFőszereplők: Nakadai Tatsuya; Sonny Chiba; Harada Yoshio(1979, színes, 137 perc)imdb A XVII. századi Japánban félelmetes orvgyilkosságra specializálódott alvilági szervezetek léteztek, amelyek nem kérték az okot, csak a pénzt és a...

Yellow Line (Ousen chitai) (1960)

Yellow Line (Ousen chitai) (1960)

Ishii Teruo chitai sorozatának harmadik darabja természetesen igazi, hamisítatlan film noir, ezúttal már színesben! A megszokott, jellegzetes összetevők megmaradtak, akárcsak a hangulat, így evidens, hogy egy újabb szórakoztató 75 percet kap a néző.  

A Snake of June (Rokugatsu no hebi) (2002)

A Snake of June (Rokugatsu no hebi) (2002)

IMDbRinko Tatsumi (Asuka Kurosawa) egy telefonos lelkisegély központban dolgozik, más embereknek ad tanácsot, teszi helyre az életüket. Azonban míg másokon segít, saját magát és kiüresedett házasságát képtelen megmenteni.Egyik telefonos "páciense" (Shinya Tsukamoto) úgy dönt ráébreszti...

Anna in Kung-fu land (On loh yue miu lam) (2003)

Anna in Kung-fu land (On loh yue miu lam) (2003)

Anna in Kung-fu land (On loh yue miu lam) (2003)iMDBA nagy kínai kung-fu versenyt, amin eldől, hogy ki a legjobb mester, már 30 éve nem rendezték meg. A legutolsó nyertes, aki a Shaolin szerzetesek köréből...