belépés∆

Blue Swallow (Cheong yeon) (2005)

Blue Swallow (Cheong yeon) (2005)

iMDB 

Külsőségeiben, megjelenésében a Blue Swallow egyértelműen sejteti, hogy itt bizony egy új koreai sikervárományosról van szó. Ez a film folytathatja a Shiri, vagy a JSA által megkezdett és mondjuk a Welcome to Dongmakgollal folytatott utat a magas színvonalon készített, nemzetközi porondon is helytálló mozik sorában, legalábbis a trailer és a plakátok alapján.
Yoon Jong-Chan rendező a fentebb említett filmek mintáját követve nacionalista maradt, s nem valami fikciót, hanem ízzig-vérig koreai témát választott magának, de egyben modernet is, mégpedig az első koreai pilótanő történetét. Egy fiatal lány viszontagságait követhetjük végig, aki szegény családba született, de eltökéltsége révén pilóta lehetett belőle, Japánban. Megismerhetjük szerelmi életét, de a film arra is figyelmet fordít, hogy a 20. század első évtizedeinek viharos poiltikáját is bemutassa, melyet persze hősnőnk sem kerülhet el.

Blue Swallow (Cheong yeon) (2005)


Az ember a plakátokat elnézve egy háborús szerelmi drámára számít, amúgy igazi koreai módra, sok látványos repülős jelenettel. Aztán ahogy elkezdi nézni, s belemerül kiderül, hogy mégsem az, hanem inkább egy viszonylag korrekt tényanyagra támaszkodó történelmi film, mely egy komolyan vehető profilt mutat a koreai történelem eme alakjárol. Vagy mégsem. Az igazság az, hogy a rendező e kettőt szerette volna összevegyíteni, de két szék közül a padlóra esett. A film valahogy lóg a levegőben, s mintha a szereplők sem találnák helyüket, valahogy az egész olyan valószerűtlen, de legalábbis egyáltalán nem magával ragadó. Sajnos a látvány sem igazán sikerült jóra az előzetesen látható képekkel ellentétben, és  jelenet sem nagyon volt, amiben igazán mutathattak volna valamit. Ez nem egy háborús film, ahol stukáktól hangos az ég, lőnek és bombáznak, meg kamikázék sűllyesztenek el óriási anyahajókat. Ez a film éppen békeidőben játszódik, és hősünk legnagyobb érdeme a Japán-Korea távolság megtétele volt repülőgépen. Ez nem sok alkalmat kínál a látványelemeknek.
Szerintem ez a film pont sajnos abba a hibába esett, hogy mindenkinek akart tetszeni, de igazából végül senkinek sem. Vitathatalan érdemei vannak, rendezés, színészi játék és sok más egyéb téren, de el kellett volna dönteni mit akar, akkor biztos, hogy maradandó alkotás lett volna belőle.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Burst City (Bakuretsu Toshi) (1982)

Burst City (Bakuretsu Toshi) (1982)

IMDb Rendezte: Sogo IshiiHelyzetkép egy káoszba fulladt jövőbeli városról, melyben az utcán koncertet hallgató, őrjöngő anarchista punk bandák állandó harcot folytatnak a militaristákkal, az öltönyben feszítő yakuzákkal, és természetesen az államhatalmi szervekkel.

Even So, I Didn't Do It (Soredemo boku wa yattenai) (2006)

Even So, I Didn't Do It (Soredemo boku wa yattenai) (2006)

Míg az amerikai filmvilágban nagy hagyománya van a különféle bűneseteket bemutató, illetve a bírói működést taglaló történeteknek, addig Japánban mindez valahogy háttérbe szorult. Ez köszönhető egyrészt annak, hogy jóval alacsonyabb a bűnözés, másrészt annak, hogy...

Fighting Beat (2007)

Fighting Beat (2007)

Az egyik leginkább kiábrándító moziélmény - mikor is egy előzetes lelövi a film összes valamirevaló jelenetét - csak a profitorientált filmgyártás sajnálatos velejárója. Az azonban már művészet, ha mindezt magával a plakáttal is sikerül elérni....

Joint Security Area (2000)

Joint Security Area (2000)

  Miután tegnap este megnéztem azt a filmet, határozott elképzeléseim voltak, mit is fogok írni róla, és az nem lett volna túl dícsérő kritika. Azóta ülepedett egy kicsit a dolog, talán jobban be tudom így mutatni....