belépés∆

In Memoriam Kurosawa Akira: Tsubaki Sanjuro (1962)

In Memoriam Kurosawa Akira: 椿三十郎 (1962)

In Memoriam Kurosawa Akira: Tsubaki Sanjuro (1962)

iMDB

A faluban felüti a fejét egy pletyka, hogy a falu egyik vezetője korrupt. Kilenc fiatal falusi szamuráj nagy lelkesen meg is próbálja felszámolni a korrupciót és együtt várják a falu másik befolyásos emberének, Kurofujinak a képviselőit. Izgatott beszélgetésük közben az egyik sötét sarokból előmászik egy éppen ott alvó szamuráj, aki miután keresetlen szavakkal, de vaslogikával levezeti a fiataloknak, hogy nagyon át lettek verve, a segítségükre siet. A korruptnak tartott vezetőt (aki a fiatalok egyikének a nagybátyja) elrabolja Kurofuji bandája és a kis csapat élén a meglehetősen faragatlan, de remek taktikai és stratégiai (nem mellékesen pedig nagyszerű harci) képességekkel megáldott ronin megkezdi a kiszabadításának kivitelezését. Ez persze nem olyan egyszerű, mert Kurofujit és az elrabolt vezetőt, Mutsutat egy egész hadsereg védi, akiknek vezetője egy szintén jóképességű szamuráj, Hanbei.

In Memoriam Kurosawa Akira: Tsubaki Sanjuro (1962)

A Sanjuro-t Kurosawa közvetlenül a Yojimbo után forgatta, ráadásul a két film témája és főhőse is hasonló karakter, így óhatatlanul is összehasonlítja őket a néző. A hasonlítgatásból pedig az jön ki, hogy a Yojimbo sokkal komolyabb, drámaibb és mélyebb mondanivalójú alkotás. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Sanjuro rossz film lenne, sőt! Kurosawa filmjeihez képest sokkal könnyedebbre, lazábbra van véve, a faragatlan főhőst alakító Mifune Toshiro révén pedig egyrészt jó sok humoros jelenetre, valamint látványos akciókra is számíthat a néző, amiben Mifune méltó társra is talál a Hanbei-t alakító Nakadai Tatsuya személyében. A látvány mellett a vígjátékokba tökéletesen beleillő, ritmusos zene is fokozza a hangulatot. Kurosawa-tól megszokottan a karakterek árnyalt jellemének bemutatása ebben a filmben is remekül sikerült, még a mellékszereplők esetében is. Kurofuji és tanácsadói esetében például visszatérő motívum, amit többször is kimondanak, hogy nagyon okosnak hiszik magukat, ám valójában ez közel sincs így, de ugyancsak telitalálat a kilenc fiatal szamuráj közötti viták bemutatása is. A filmben azonban nem ezeken van a hangsúly, hanem az akciójeleneteken (a stratégiai trükkök némelyike egyébként ismerős lehet a Yojimbo-ból), valamint a remek helyzetkomikumon, ami természetesen kínálja magát a két hölgy szereplő, valamint egy túsz személyében. Technikailag is van a filmben egy újítás, mégpedig a mára már a japán filmek szinte kötelező kellékévé vált hatalmas sugárban szétspriccelő vér használata a drámaiság fokozására. Minden valószínűség szerint ezt a „trükköt” ebben a filmben alkalmazták először, de hogy az elsők között, az biztos. Mivel a film fekete-fehér, ezért nem okozott problémát, hogy a felhasznált elegy, a csokiszirup ásványvizes hígítása nem volt piros.

In Memoriam Kurosawa Akira: Tsubaki Sanjuro (1962)

Összefoglalva a Sanjuro nem tartozik Kurosawa legjobb filmjei közé, azonban a Császár filmjeivel való ismerkedéshez, az első megnézett Kurosawa filmként tökéletes választás, de azoknak is jó szórakozást nyújthat, akik egy szórakoztató szamurájfilmre kíváncsiak.

Hozzászólások   

#3 Boros69 2007-07-07 21:21
Szerintem mindenkinek az egyedi ízlése-igénye dönti el, hogy melyik film milyen helyezést ér el nála, hiszen a kritikusok véleménye ugyan lehet iránymutató, de láttam már olyat amit lehúztak, nekem viszont bejött.
Ez a film is nekem való, sokkal inkább mint pl a Yojimbo. Lehet vitázni róla, hogy a művészi értéke mekkora, de mint már többször is említettem, nekem Kurosawa ( tudom hogy ő a "király"), akkor is lassú.(vagy én vagyok hozzá képest gyors). Szummázva:
a film hibátlan, bár egy kissé furcsának találtam, (szerintem) túl ostobának álíltja be a szereplőket.
#2 Guest 2007-02-04 19:33
nem értek egyet. szerintem semmivel sem rosszabb, mint a yojimbo, telesen egy szinten van vele, hiába készült az korábban (bár az igaz, hogy az komolyabb). szerintem nem igaz, hogy egyszerűen hasonlít a yojimbo-ra, hanem egyértelműen annak a folytatása. a filmvégi küzödelemről pedig annyit, hogy az egyik legnagyobb jelenet, amit valaha láttam. :D
#1 Guest 2007-01-23 14:48
Hát igen, gyakorlatilag az egyetlen filmje a mesternek ahol ilyen rámenős megoldással döntötte el, ki marad talpon..A Yojimbo-vonal nyilvánvaló, csak kissé több akciót vitt bele. Nem a legjobb filmje, valóban. Azért ismerek 1-2 rendezőt aki a fél fejét odaadná egy ilyen "zsenge" alkotásért.. :D

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Taste of Tea (Cha no aji) (2004)

Taste of Tea (Cha no aji) (2004)

Nem mindennapi japán film egy nem mindennapi családról. Habár a filmnek története gyakorlatilag nincs, és cselekménye is alig, mégis élvezhető (amit eddig csak Aki Kaurismäki-tól és Jim Jarmusch-tól láttam). (A cselekményes és unalmas filmekben az...

Kakurenbo: Hide and seek (2005)

Kakurenbo: Hide and seek (2005)

Shuhei Morita rendezőnek, és 2-3 wannabe animekészítőből álló rajzfilmstúdiójának (Yamatoworks) első, rövid animációja.    A nagyvárosi cyberpunk díszletek között a gyerekek egy régi mende-mondáról suttognak egymásnak. A neon fényreklámok egy-egy betűje időnként kialszik, és...

Re-cycle (Gwai wik) (2006)

Re-cycle (Gwai wik) (2006)

Ting Yin (Angelica Lee - Divergence, Koma, The Eye 1-2.) sikeres bestseller író, szerelmes regényeit imádják olvasói. Mégis úgy érzi váltania kell, és nekiáll egy misztikus, a természetfelettivel foglalkozó regény megírásának.

King Kong vs. Godzilla (Kingu Kongu tai Gojira) (1962)

King Kong vs. Godzilla (Kingu Kongu tai Gojira) (1962)

King Kong vs. Godzilla (キングコング対ゴジラ) (1962) iMDB