belépés∆

Nicholas Tse Ting-Fung

Nicholas Tse Ting-Fung (謝霆鋒)

Nicholas Tse Ting-Fung

Tse Ting-Fung 1980 augusztus 29-én született Hongkongban. Gyakorlatilag születésétől fogva hírességnek számított, hiszen szülei, Deborah Li és Patrick Tse a 60-as és 70-es évek ismert filmsztárjai voltak. Gyerekkorában húgával, Jennifer-rel (Ting Ting-gel) együtt sokat szerepelt különféle magazinok illusztrációs képein, aminek köszönhetően folyamatosan szem előtt maradt és szinte „elkerülhetetlen” volt, hogy felnőttként is szülei útját fogja követni.

Nicholas Tse Ting-Fung

Persze addig hosszú volt az út. 15 éves volt, amikor szülei elváltak, ő pedig apja mellett maradt, aki Vancouver-be költözött. Tanulmányait a St. George School-ban folytatta, valamint megszerezte a kanadai állampolgárságot is, így mindmáig kettős állampolgár. Miután elvégezte a kanadai iskolát, visszatért Hongkongba, ahol a Hong Kong International School diákja volt egy évig, de egyre sűrűsödő elfoglaltságai miatt nem tudta befejezni ezt az iskolát. 1997-et írtunk ekkor, Nicholas pedig belépett a szórakoztatóiparba, az év májusában kiadta debütáló albumát My Attitude címmel. Az album hatalmas sikert aratott, abban az évben a harmadik legnagyobb példányszámban eladott lemez lett Hongkongban. Mindezzel együtt is szép lassan emelkedett csak felfelé a hongkongi énekesek ranglétráján, bár ebben némi szerepe volt az EEG szórakoztatóipari cég vezetőjének, Albert Yeung-nak is, aki Nicholas apjának egyik jóbarátja. Nicholas a legfiatalabb férfi énekes, aki koncertet adott a Hong Kong Coliseum-ban, valamint a hamarosan róla kialakult képnek megfelelően megkapta a „bad boy of cantopop” becenevet (előszeretettel tört szét gitárt a koncertjein).

Nicholas Tse Ting-Fung

A legtöbb fiatal sztárhoz hasonlóan az énekesi sikert követően Nicholas is lehetőséget kapott a TVB-nél, hogy sorozatban szerepeljen. Ez volt az 1998-ban forgatott Aiming High, aminek 20 epizódjában játszott, majd nem sokkal ezután a mozifilmek világában is bemutatkozott, nem is akárhogyan. Debütáló filmje a népszerű Young & Dangerous sorozat Prequel-je volt, ahol a fiatal Chan Ho-Nam-ot alakította, akit az „eredeti” részekben Ekin Cheng játszott. A forgatás során megsérült a bokája, de nem zavartatta magát, némi alkohol és műanyag zacskók segítségével átmenetileg ellátta magát és nem hagyta abba a munkát. Később, a kórházi kezelés során derült csak ki, hogy a seb olyan mély volt, hogy a csontja is kilátszott. A film premierjén pedig nem vehetett részt, mert 18 éven felülieknek engedélyezték a megtekintését, Nicholas pedig csak 17 éves volt még akkor. A problémák ellenére alakításáért megkapta a HKFA-n az Év Felfedezettje díjat, utat nyitva magának az akciófilmek világa felé, amikben sokkal szívesebben vállal szerepeket mind a mai napig, mint drámákban, vagy romantikus filmekben.

Nicholas Tse Ting-Fung

Második filmje mindezek ellenére egy romantikus dráma, a Metade Fumaca volt, amiben olyan sztárokkal játszott együtt, mint Qi Shu, Kelly Chen és Eric Tsang. Ezt a filmet már egy igazi akció követte, a Gen-X Cops, ahol Nicholas a három fiatal rebellis rendőr egyikét játszotta Sam Lee és Stephen Fung mellett és egyértelműen az ő játéka volt hármójuk közül a legimpresszívebb. A Bosszú harcosában az Ekin Cheng által játszott karakter fiát alakította, a The Mirror című thriller/horrorban egy XVI. századi elátkozott tükör új tulajdonosát játszotta, utolsó ’99-es filmje pedig a Street Angels volt.
2000-ben seiyuu-ként is kipróbálta magát, Lensman: Power of the lens anime egyik karakterének kölcsönözte a hangját. Mindemellett három filmet forgatott, mégpedig a Winner Takes All-t, aminek az is érdekessége, hogy újra együtt játszott benne a Sam Hui/Karl Maka páros, a Twelve Nights-ot, amiben először szerepelt együtt Cecilia Cheung Pak-Chi-vel, valamint Tsui Hark őt szemelte ki a nem túl fényesen sikerült amerikai kiruccanása utáni első „hazai” filmjének, a Time & Tide-nak az egyik főszerepére.

Nicholas Tse Ting-Fung

Persze nem csak a filmjei miatt került a reflektorfénybe. 2000 májusában kezdődött kapcsolata a nála 11 évvel idősebb Faye Wong-gal és ez a viszony az elejétől a végéig témát adott a bulvárlapoknak és a találgatásoknak. Faye rajongói szerint a fiatal Nicholas nem volt méltó párja a kínai zene nagyasszonyának és szinte biztos volt benne mindenki, hogy a románc viharosan és hamar fog végetérni. Ez így is történt, ugyanis 2002 tavaszán Nicholas titokban találkozni kezdett Cecilia Cheung-gal és hanyagolta Faye-t. A dolog persze kiderült, Tse karrierje pedig igencsak megsínylette mindezt. Nem sokkal később szakított Cheung-gal és „visszatért” Faye-hez, de kapcsolatuk nem tudott megújulni. Faye nem sokkal később, 2003-ban férjhez ment, de Tse-t sem kellett félteni, hiszen (többek között) a Cookies tinipop formáció tagjával, Kary Ng-vel, valamint Bondy Chiu-val is hírbe hozták.
Visszatérve a filmjeihez, 2001-ben öt filmet forgatott, ezek többségében ő volt a főszereplő. Egy tipikus Wong Jing akcióvígjátékban, a My Schoolmate the Barbarian-ban az iskola egykori bunyókirályát alakította, aki fogadalmat tett, hogy többet nem verekszik. Ezt egy romantikus film, a Comic King követte, amiben néhány képregényrajzoló fiatal kezd el ugyanannak a lánynak a kegyeiért versenyezni, Nicholas cameo szerepe egyértelműen a film fénypontjai közé tartozott. Az Old Master Q 2001-ben is főszerepet alakított, ami egy népszerű Garfield-szerű képregénysorozat megfilmesítése volt. A kicsit bugyuta animált karakterek mellett Nicholas és Cecilia Cheung volt a két főszereplő, akikből „véletlenül” ellenségek lesznek, majd a figuráknak köszönhetően lesz belőlük szerelmespár. Egy cameo szerepben a Shaolin Soccer-ben is látható volt, majd a 2002-ben újra összeállt a Gen-X Cops triója, természetesen Nicholas-szal a legnagyobb szerepben. Érdekesség még, hogy Heroes in Love című rövidfilmgyűjtemény „My Beloved” részének segédrendezője volt, valamit a sztori forgatókönyvét is ő állította össze jóbarátjával, Stephen Fung-gal közösen.

Nicholas Tse Ting-Fung

2002-ben keveset forgatott, ennek okairól kicsit később. Két sorozatban tűnt fel cameo szerepben, mégpedig a Secretly Loving You-ban és a The Monkey King – Quest for the Sutra-ban (ez utóbbiban egy The Hell Warrior nevű karaktert formált meg), valamint a Tiramisu-ban egy postás/takarítót játszott. Karrierjére azonban a nőügyek mellett egy másik eset is rossz fényt vetett. 2002 március 23-án kora reggel ugyanis összetörte azt a Ferrari F360 Modena-t, amit a kiadójától kapott azért, mert az egész kiadó bevételeinek 56%-a Tse munkáiból származott. Elsőre el akarták tussolni az ügyet, mondván, hogy nem Tse, hanem az EEG egyik sofőrje vezette az autót, azonban a rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy ez egy kitalált történet, amibe egy rendőrtiszt is belekeveredett (az EEG „csalási” próbálkozása pedig hetekig szerepelt a média vezető hírei között). A rendőrtisztet fél év börtönre ítélték, Tse-t pedig 240 óra közmunkára, míg a helyet, ahol a baleset történt, a köznyelv máig csak úgy hívja, hogy a „Nicholas kanyar”. Népszerűsége és közkedveltsége rohamosan esett ekkoriban (tetézte a dolgot, hogy baleset egybeesett a Cecilia Cheung affér kirobbanásával), rengeteg pletyka keringett azzal kapcsolatban is, hogy Tse „nyúlként” viselkedett a két hétig tartó előzetes letartóztatás során. A bűntetéssel kapcsolatban is rengeteg vita indult, ugyanis Tse az ezért a vétségért kapható legsúlyosabb bűntetést kapta, sokak szerint azonban ez az enyhe büntetés rossz példát statuált a fiatalok számára. Tse nem nagyon zavartatta magát az eset miatt, saját bevallása szerint a történtek hatására lenyugodott és jobban tudott fókuszálni a karrierjére. A filmezéshez is visszatért, 2002 októberében mutatták be a Demi-Haunted című horror-musical-t, amiben ő is közreműködött. Az autóvezetéssel azonban ismét nem volt szerencséje, novemberben összetörte Lantau-ban az Audiját, aminek következtében fél évre bevonták a jogosítványát, valamint 4000 HK dollárra büntették. Már ezt megelőzően is 7000 HK dollár büntetést szedett össze, valamint néhány évvel korábban gyorshajtás miatt is bevonták egy évre a jogosítványát. Az esetet követően mintegy fél évre elvonult a közszerepléstől, saját bevallása szerint azért, hogy „felfedezze önmagát”, csak 2003 márciusában tért vissza.

Nicholas Tse Ting-Fung

A visszatérését a Reborn című albummal jelezte, valamint egy cameo szereppel a Heart of Fencing sorozatban. Az év folyamán Jackie Chan gyengécske The Medallion-jában is látható volt egy röpke szerepben (pincért alakított benne), valamint ekkor forgatta egyik legjobb filmjét, a Hai Yan regényéből készített Goddess of Mercy-t, amiben a kínai határvidéken a drogcsempészek és a rendőrök között zajló háború során egy rendőrnő és egy drogcsempész kapcsolatát mutatták be. Tse partnere a filmben Vicki Zhao volt. A száguldási szenvedélyével azonban továbbra sem bírt, egy illegális utcai autóversenyen „kapcsolták le” a rendőrök, így újfent bevonták a jogosítványát.
2004-ben három filmben játszott, ezek közül az első Wong Jing aktuális krimije, a Moving Targets volt, amiben egy fiatal rendőrt játszott, akinek a családot elhagyó apja lesz a főnöke. Stephen Fung, akivel még a Gen-X Cops-ban játszottak együtt, rendezőként az Enter the Phoenix című filmmel debütált és az egyik szerepre megnyerte Nicholas-t, akinek a filmben lehetősége nyílt a komikusi vénáját is megmutatni. Persze az év igazi nagy dobása egy újabb Jackie Chan filmbeli szerep volt, ami ezúttal nem cameo-t, hanem igazi főszerepet jelentett Nicholas számára. Ez volt az Új rendőrsztori, amiben Frank Cheng-et játszotta, aki Chan felügyelőt igyekszik visszatéríteni a helyes útra.

Nicholas Tse Ting-Fung

2005-től kezdődően egyre több időt fordított kínai sorozatok forgatására, még azt is kilátásba helyezte, hogy szünetelteti énekesi karrierjét emiatt. A kínai sorozatokról nincs nagyon információ, az viszont biztos, hogy legtöbbjük wuxia, illetőleg kungfu sorozat, amik kedvéért Jackie Chan kaszkadőrcsapatának egyik vezetőjétől, Chung Chi Li-től tanulta meg a wu shu harcművészet trükkjeit. Azért egy hongkongi wuxia sorozatra is jutott energiája, ez volt a Wong Jing által rendezett Handsome Siblings, amiben Fan Bing Bing-gel és Dicky Cheung-gal együtt játszotta a főszerepeket. Kínában is egyre nagyobb ismertségre tett szert, talán ennek is volt köszönhető, hogy a 2005 végén bemutatott mandarin nyelvű szuperprodukció, a The Promise egyik főszerepét is ő játszotta. A pletykák szerint e film forgatása során jött ismét össze Cecilia Cheung-gal. Ugyancsak az év végén mutatták be a Chinese Tall Story-t, amiben Charlene Choi volt a partnere és Tripitakát, a buddhista szerzetest alakította.

Nicholas Tse Ting-Fung

2006-ban is elsősorban a kínai sorozatokra koncentrált, ezek mellett a hongkongi filmekben mindössze két cameo szerepre vállalkozott (Daniel Wu The Heavenly Kings-ében és a Rob-B-Hood-ban). Két filmben volt nagyobb szerepe, a McDull the Alumni-ben ismét bolondozhatott, ugyanis egy öregurat kellett alakítania, míg a Dragon Tiger Gate három főhőse közül Tiger Wong megformálása fűződik a nevéhez. Magánélete is rendeződni látszódott ebben az évben, ugyanis július 31-én jelentette be „hivatalosan” is kapcsolatát Cecilia Cheung-gal, amit valamikor szeptember elején házasságkötés is követett. 2007 januárban Patrick Tse kotyogta ki egy tévéműsorban, hogy hamarosan nagypapa lesz, a hongkongi álompár gyermeke állítólag augusztusban fog megszületni. Énekesi karrierjét is folytatta közben, 2006 őszén kiadott albuma, a Forget Me Not kisebb vihart kavart, mivel a címadó számot a kínai cenzorok betiltották, így csak a hongkongi rajongók hallgathatták „hivatalosan”.
Cecilia 2006 nyarán átmenetileg(?) visszavonult, Tse azonban továbbra is aktívan forgat. A Yong Chun, a Big Shot (Da Ren Wu) és a Rinsing Flowers and Purifying Swords sorozatokban vállalt főszerepeket, valamint Benny Chan új kungfu akciójában, az Invisible Target-ben is látható lesz.

Nicholas Tse Ting-Fung

Hozzászólások   

#6 Fodor Andrea 2007-10-03 13:19
jah.. csupa nagybetűvel.. :P
#5 Fodor Andrea 2007-09-14 15:24
ez aztán a pasi.....
#4 asiafan 2007-08-25 01:06
3.-án megszületett a gyerekük.
#3 fea 2007-07-26 18:26
Neki is csak megszületni volt nehéz :D
Egyébként én is nagyon birom, biztosnak érzem a HK utánpótlást...
#2 YEZy 2007-07-21 16:44
A One inch closer című albumát hallottam, arról a Wolf című szám tetszik nagyon. :-) Meg láttam a DTG-s klipet is tartalmazó klip DVD-jét, azon is volt még 2 jó kis zene.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Confession of Murder (Naega Salinbeomida) (2012)

Confession of Murder (Naega Salinbeomida) (2012)

  Dél-Korea, - bár a filmjeik mást sugallnak - egy viszonylag biztonságos ország, ha hihetünk a bűnözési statisztikáiknak. Viszont nem lehet nem észrevenni, hogy az utóbbi évtizedekben olyan bűnelkövetési formák is megjelentek az országban, amelyek korábban...

Taira no Kiyomori (1992)

Taira no Kiyomori (1992)

A japán hadurak élet történetét a Japan Action Club aktív közreműködésével már évek óta folyamatosan viszik filmre a TV társaságok. A filmismertetőkön belül már több megtalálható a sorozatból, így Takeda Shingen, Oda Nobunaga és a...

Jasmine Women (Mo li hua kai) (2004)

Jasmine Women (Mo li hua kai) (2004)

Jasmine Women (Mo li hua kai) (2004)iMDBEgy Shanghaiban élő család történetét követhetjük nyomon 3 generáción keresztül ebben a filmben. A család szó kicsit túlzó ugyan, mert férfiak nem nagyon maradnak meg a két hölgy körül,...

Infernal Unfairs (Cheng chong chui lui chai) (2004)

Infernal Unfairs (Cheng chong chui lui chai) (2004)

A címet nézve teljesen nyilvánvaló, hogy ez az egyébként a kissé értelmetlen Love is a Many Stupid Thing címen is ismert vígjáték az utóbbi néhány év egyik legsikeresebb hongkongi thrillerének, a Szigorúan piszkos ügyek -nek...