belépés∆

Metade Fumaca (1999)

Metade Fumaca (1999)

A hongkongi mozi talán leginkább elcsépelt műfaja a triádfilm, amiből minden évben tucatszámra gyártják az újabb és újabb, ám semmi újat nem nyújtó alkotásokat. A klisék adottak, a nézők rajonganak a rettenthetetlen, sztereotipizált és nagyon menő főhősökért, így az a rendező, aki biztosra akar menni, nem is nagyon próbálkozik azzal, hogy megújítsa a műfajt. De mi történik akkor, ha egy, inkább a romantikus drámáiról és vígjátékairól ismert rendező próbálkozik meg triádmozit készíteni? Lehet nagy bukta is a dologból, de Riley Yip Kam-Hung sikeresen töltötte meg új, sajátos ötletekkel a Metade Fumaca-t.

Metade Fumaca (1999)Metade Fumaca (1999)

A cím portugálul annyit tesz, hogy félig elszívott cigaretta. Ezt főhősünk, Mountain Leopard hurcolja magával fiatal kora óta és ez az egyetlen emléke álmai nőjéről. A Brazíliában eltöltött 30 év után úgy dönt, hazatér Hongkongba, hogy bosszút álljon ifjúkori sérelmeiért akkori legfőbb riválisán, Nine Dragons-on, azonban fogalma sincs, hogy hol keresse. Hamarosan belebotlik egy fiatal suhancba, Smokey-ba, akivel jóbarátokká válnak és együtt folytatják Nine Dragons és a 30 évvel ezelőtti álomnő felkutatását. Smokey azonban egy idő után rádöbben, hogy Mountain Leopard nem egészen az, mint akinek előadja magát.

Metade Fumaca (1999)Metade Fumaca (1999)

Yip Kam-Hung sajnos nem tartozik Hongkong legtermékenyebb rendezői közé, hiszen mindezidáig összesen 5 alkotás fűződik a nevéhez, azonban ezek mindegyike jól eltalált, hangulatos darab volt, amik jócskán elütöttek a megszokott hongkongi színvonaltól. Nincs ez másképp a Metade Fumaca esetében sem, ami mesterien vegyíti a triádfilmeket a már-már japános alaposságú melodrámával.

Metade Fumaca (1999)Metade Fumaca (1999)

A történet középpontjában ugyanis nem a nagymenő, karrierjük csúcspontján álló gengszterek állnak, akik kérlelhetetlenül hajtják végre mindazt, amit érdekeik diktálnak, hanem a mára már csak a réges-régi eseményekről kiszínezve sztorizgató régi nagy nevek, akiket ugyan ismernek a mai fiatalok is, de legtöbbször már csak nevetnek rajtuk. Mountain Leopard ráadásul 30 évre kiesett ebből a forgatagból, így mindenki úgy tekint rá, mint egy hirtelen Hongkongba csöppent csodabogárra.

Metade Fumaca (1999)Metade Fumaca (1999)

Az ötletes karakterek mellett a másik nagy erénye a forgatókönyvnek, hogy csak szépen lassan derül ki, valójában miről is van szó. Miközben Smokey-val együtt a néző is egyre jobban megkedveli a kissé komikus külsejű Mountain Leopard-ot, szinte észre sem veszi, hogy alig tartalmaz akciójeleneteket a történet, ami észrevétlenül csap át melodrámába, szerencsére nélkülözve mindenféle csöpögős romantikát, viszont átélheően érzékeltetve az elmúlás folyamatát.

Metade Fumaca (1999)Metade Fumaca (1999)

Külön is érdemes kiemelni a remek zenei betéteket, valamint Mountain Leopard és Nine Dragons 30 évvel ezelőtti kalandjainak bemutatását. A rendező tökéletes nosztalgiával ábrázolja nem csak az akkori divatot és hangulatot, hanem egyúttal arra is törekszik, hogy a nézővel érzékeltesse, mindaz, amit lát, nem korhű dokumentum, hanem sima fikció. Mindemellett pedig rendkívül szórakoztató az is, hogy kik személyesítik meg a mai öregurak fiatalkori képmásait. Egyrészt vicces, ahogy Stephen Fung és Sam Lee kinéz azokban az erősen kikarikírozott '70-es évekbeli cuccokban, másrészt szuper ötlet, hogy láthatjuk őket idősebben Eric Tsang és Chan Wai-Man megformálásában. Közülük természetesen a Mountain Leopard-ot alakító Eric Tsang emelkedik ki messze-messze, még sosem láttam ilyen remek színészi játékot produkálni. Ezúttal volt lehetősége bőven megmutatni, hogy drámai szerepben is képes nagyot alakítani. Kár, hogy a külleme miatt nem kapott túl sok hasonló szerepet.

Metade Fumaca (1999)Metade Fumaca (1999)

Mint látható, nagyszerű a szereposztás, ráadásul a már említett nevek mellett még olyan remek színészek játékát élvezhetjük, mint Nicholas Tse (Smokey), Shu Qi (az álomnő), Sandra Ng (az egyik triádfőnök), Anthony Wong (az egyik fő sztorizgató), Kelly Chen (Smokey álomnője) és még sokan mások.

Metade Fumaca (1999)Metade Fumaca (1999)

A 19. HKFA-n összesen 7 kategóriában jelölték a Metade Fumaca-t, de az akkori elképesztően erős mezőnyben sajnos egyik díjat sem nyerte el. Ez lehet az oka, hogy Yip Kam-Hung ezen alkotása talán kevésbé ismert, mint a Lavender, a Just One Look (Yat luk che) (2002), vagy az Elixir of Love, de véleményem szerint mindenképpen érdemes rászánni az időt mindenkinek, aki kíváncsi arra, hogy hogyan lehet újat nyújtani a triádos történetek terén úgy, hogy a rendező nem távolodik el azért túlzottan a műfaj kötelező kellékeitől.

eredeti cím: 半支煙
iMDB

Hozzászólások   

#3 fea 2008-03-05 12:52
Annyira sajnálom ezeket az örök mellékszereplő tipusú sztárokat, akikben gyakran több van, mint azokban, akikre fókuszál a film. Mindig örülök, ha komoly szerephez jutnak, és ez a film emellett anszolúte rokonszenves!
#2 Guest 2008-03-05 12:43
Igen, nekem is felkeltette az érdeklődésem. Avistazon elérhető egyébként. 8)
#1 Guest 2008-03-05 10:14
Ez a belinkelt előzetes baromi jó, és a szám alatta... :eek: Meg kell szereznem! :D

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Mamoru Oshii Cinema Trilogy

Mamoru Oshii Cinema Trilogy

Sikerült végignéznem a GITS megalkotójának ezt a korai trilógiáját és elég rendesen meglepődtem. A filmek külcsínye valamiféle cyberpunk-ot, de legalábbis sci-fi-t sejtet, pedig csak nagyon távolról azok. Az egész valamiféle postmodern játszadozás, amelyen nekem...

M (2007)

M (2007)

Neheztelek kicsit a koreai filmiparra. Oly sok pénzt és energiát fektetnek bele, de sokszor úgy érzem, ész nélkül. Vagy inkább csak a biztos sikerre hajtanak a kaptafára készülő, egyiket a másiktól nehezen megkülönböztethető romantikus vígjátékaikkal,...

Date Masamune - The One-eyed Dragon (Dokoganryu no Yabo Date Masa…

Date Masamune - The One-eyed Dragon (Dokoganryu no Yabo Date Masamune) (1993)

A japán hadurak élete bőséges anyagot biztosít a TV társaságok számára. Ezúttal egy mifelénk kevésbé ismert, de a felkelő nap országában jónevű klánúr került terítékre.