belépés∆

Takeda Shingen (1990)

Takeda Shingen (1990)

iMDB

Főszereplők: Yakusho Koji; Sonny Chiba; Matsukata Hiroki

Rendezte: Nakajima Sadao

(TBS TV, 1990, 2x 120 perc)

Az 1500-as években Japánt belháborúk sorozata rázta meg. Az ASHIKAGA Shógunátus 15., egyben utólsó uralkodója, Yoshiaki, eredetileg egy kolostorban élt. Bátyja meggyilkolása után, a család becsületének fenntartásáért lépett politikai pályára. Ehhez támogatókra, erős hadsereggel rendelkező klánurakra volt szüksége. Csakúgy, mint ellenfeleinek.Megindult a harc a Japán feletti egyeduralom megszerzéséért.Ennek a belháborús időszaknak volt az egyik kiemelkedő alakja TAKEDA SHINGEN, akinek csatái legendává váltak. A japán TV társaságok SAMURAI WARLORDS címmel sorozatot készítettek a korszak jelentős egyéniségeiről. A történelmi sorrendet figyelembe véve elsőként Shingen(1521-73) élete került képernyőre.

Az első részben az ifjú Shingen tetteit követhetjük nyomon, felemelkedését a klán élére. Legnagyobb riválisa tulajdon apja (Sonny Chiba) , aki maga szeretne a legfőbb hadúr lenni és féltékeny lesz fia sikereire. Bepillanthatunk a korabeli klánviszonyokba, az érdekeltségek és egyeni ambíciók bonyolult szövevényébe. Mindezt látványos tálalásban kapjuk, korhű jelmezekkel,néhány pazar harci jelenettel fűszerezve. A 2. rész Takeda felnőttkorát taglalja. Ez inkább már kamaradráma jellegű. Láthatjuk a nagy hadvezér emberi gyengéit, titokzatos betegségét,  hogyan ismétli meg azokat a hibákat, amiket az apja ellene követett el. Mint azt a KAGEMUSHA ismerői tudhatják, ezek vezettek végül a klán végzetéhez.

A film erőssége a szövevényes korabeli viszonyok bemutatása, ügyesen keverve azt a magánélet eseményeivel. A hatalmi játszmák mögött emberi tragédiák sorozata áll, melyeket még a leghatalmasabbak sem kerülhetnek el. Van mit eljátszani a színészeknek.Úgy tűnik, Sonny Chibának nagyobb szerencséje volt a TV-vel, mint a mozifilmekkel. Takeda Shingen apjának megformálása hálás szerep, jól megírt karaktert kapott. Élt is a lehetőséggel. Yakushi Koji-nak ki kellett tennie magáért a címszerepben, mert a tinédzser harcostól kellett eljutnia a láztól gyötrődő idős hadúrig, a maszkmester jelentékeny közreműködésével.

Egy dolgban azért maradt hiányérzetem a film kapcsán. Shingen a haditaktika megújítója volt,  akinek a színrelépése után teljesen átalakult a japán hadviselés. Az ifjúkori részben még csak-csak felvillan valami ebből, de pont akkor, amikor hatalma csúcsán van, a háborúi a háttérbe szorulnak a filmben a magánélet miatt. Ez a shakespeari színpadi technika, miszerint hírnök jő lihegve és elmondja a közönségnek, hogy de jó kis csata volt, kár hogy nem láttátok, nem szerencsés dolog egy történelmi film esetében. Bizony ez nem működött.

A dolognak ezt a részét leszámítva a történet elnyerte a tetszésemet. Azoknak ajánlom, akiket érdekelnek a történelmi részletek a hadurak korszakából, szeretik a látványos, korhű jelmezeket, az emberi nagyság és gyarlóság bemutatását és mindezekért cserébe elnézik, hogy nem akciófilmet kapnak könnyed fogyasztásra.

 

 

Kattints a nagyobb mérethez!Kattints a nagyobb mérethez!Kattints a nagyobb mérethez!

 

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Godzilla (Gojira) (1954)

Godzilla (Gojira) (1954)

  A FILM, melyben először láthattuk amint az atombombák nukleáris szele felzargatja és pusztító erővel ruházza fel az őskorból visszamaradt mélytengeri szörnyeteget Gojirát, hogy visszatérítse nekünk mindazt a borzalmat, melyet fegyverkezési mániánk szabadított a világra.

The Divine Weapon (Shin ge jeon) (2008)

The Divine Weapon (Shin ge jeon) (2008)

   Kim Yu-Jin alkotása igazi kasszasiker volt Koreában. Három hétig vezette a box office listát, majdnem négy millióan látták és mintegy 20 millió dolláros bevételt hozott a készítőknek. Egy tipikus blockbusterről van szó tehát, úgyhogy...

A war named desire (Oi yue shing) (2000)

A war named desire (Oi yue shing) (2000)

A war named desire (Oi yue shing) (2000)iMDBEgy fiatal hongkongi férfi, Jones Fong a barátnőjével együtt elindul Thaiföldre, a kambodzsai határ mellé, hogy felkeresse bátyját, akiről annyi emléke van, hogy 15 évvel ezelőtt elvett a...

Shaolin templom (DVD, 2008)

Shaolin templom (DVD, 2008)

    EREDETI CÍM: Shao Lin si RENDEZŐ: Chang Cheh & Wu Ma FŐSZEREPLŐK: Fu Sheng, Chi Kuan-Chun, Ti Lung David Chiang stb. FORGALMAZÓ: Black Mirror KIADÁSI ÉV: 2008 BESOROLÁS: 18+     Chang...