belépés∆

Assassins of Honour (Shinsengumi) (1969)

Assassins of Honour (Shinsengumi) (1969)


Ennek a híres-hírhedt csoportnak a története elválaszthatatlan az újkori Japán kialakulásának folyamatától. Tevékenységüknek a megítélése máig sem egyértelmű. A szigetország filmesei viszont csak nagy hálával gondolhatnak rájuk, mert kifogyhatatlan témát biztosítanak számukra. Létezik egy felfogás, amely szerint elkötelezett, hagyománytisztelő szamurájok voltak, akik hatalmas áldozatot hoztak a képviselt ügyért. Személyes tragédiájuk, hogy nem ismerték fel, tevékenységük az ország fejlődésének útjában áll. (Lásd: Shinsengumi Chronicles)  A másik felfogás szerint gátlástalan, sőt torz lelkületű, mindenre elszánt válogatott torokmetszők voltak, akik még a saját embereiken is átgázoltak, ha az érdekük azt kívánta és rengeteg kárt okoztak az országnak. (Lásd: A Cruel Story)

 

 

Assassins of Honour (Shinsengumi) (1969)Assassins of Honour (Shinsengumi) (1969)

 

Legyen bármely felfogás a valóság, az biztos, hogy a csoport története minden filmes felfogásban kiválóan a vászonra vihető. Személyes tragédia, kaland és vérontás, elkötelezett hazafiság, mind- mind benne van a róluk szóló sagában. Amikor Mifune Toshiro saját produkciós vállalatot alapított, ez a téma szinte magától kívánkozott a nemzetközi piacra. A "Császár" célja ugyanis olyan alkotások leforgatása volt, amely kiállításban, színészi alakításokban egyaránt állja a versenyt az akkor uralkodó amerikai történelmi szuperprodukciókkal, de azért jellegzetesen japán marad.  Persze azért a művészi igény sem a sor végére szorult.
A forrongó Japánban kettészakadni látszik a társadalom. Az elzárkózás hosszú évei után már ismét "idegen ördögök" tapossák a haza szent földjét, amihez semmi joguk. Legalábbis a legradikálisabb, ugyanakkor legkonzervatívabb szamurájok szerint. Így aztán véres attrocitások érik a külföldieket és a reformok hazai támogatóit. Bár nagy még a zűrzavar, azért lassan elkülönülnek az arcvonalak. Isami Kondo, egy vidéki szamuráj vívóiskola vezetője, a fővárosba igyekszik, hogy csatlakozzon az elzárkózást támogató, császári kegyet kereső csoporthoz, melynek a neve Shinsengumi és nagyon ígéretesnek látszik...

Assassins of Honour (Shinsengumi) (1969)Assassins of Honour (Shinsengumi) (1969)

Kevés a olyan mozi, amely a csoport teljes történetének az áttekintésére vállalkozik, mert az igen összetett, s zsúfolt alkotást igényel. A legnehezebb feladat, hogy a rengeteg, külön-külön is önálló filmre alkalmas történeteket hogyan lehet mégis szerves egésszé összegyúrni, és elkerülni a terjengősséget. Hiszen követni kell a történelmi eseményeket, de egyéni sorsok bemutatásán át lehet filmet készíteni. Kényes egyensúly.
A film rögtön az elején kemény, sokkoló jelenetekkel eleveníti fel a kor vad hangulatát, majd hozza képbe a fő karaktereket. Megismerjük, mit szeretnének, mit hagynak maguk mögött, majd belemerülünk a Shinsengumi fordulatokkal, belharcokkal teli világába, végül persze eljön a híres leszámolás az Ikeda fogadóban. Szóval tempósan halad a történet, de ezután megbicsaklik. Észrevehető kettősség hatja át a forgatókönyvet. A történelmi, kalandos jelleg ütközik a lelki, magánéleti bajokkal. Működhetne egymás mellett, de a film közepe sajnos "leül". Kondo-nak, akit természetesen Mifune alakít, túlságosan elnyújtott lelki életet szánnak, ami megtöri az addigi feszes stílust, s nem is igazán illik az előzményekhez, vagy az ugyancsak kemény véghez. Valószínűleg ez az oka, hogy a végül elmaradt a remélt átütő siker. Máskülönben minden rendben. Igazi sztárparádét látunk, a kor kiváló japán színészeivel, hiteles kosztümökkel, színpompás kiállításban. A csoport a valóságban megjárta a mennyet és a poklot, amihez igazából hozzátenni nem kellett. Voltak a császár megmentői, a shógun legerősebb harci csapata, hogy végül felségsértő lázadókként végezzék ki a túlélő keveseket. Mifune megbízhatóan teljesíti a feladatát, miként a többiek is, de ez mégsem tartozik a kiemelkedő munkái közé. Személyes véleményem szerint a forgatókönyvben nem merték felvállalni pörgős, kemény film végig vitelét, beleírták a művészinek szánt lelkizést. Nincs ugyan szenvelgés, de törés igen. A vége már ismét kiváló, a főhős tragédiája átjön, csakúgy, mint az újkor iránti kétkedés. A politikusok cserélődnek, a dolgok nem változnak.

Assassins of Honour (Shinsengumi) (1969)Assassins of Honour (Shinsengumi) (1969)

A film hibái ellenére is "kötelező darab". A Shinsengumi történetét egy egyestés játékfilmben alig-alig lehet ilyen részletesen nyomon követni. Mifune neve és játéka pedig azért garanciát ad arra, hogy nem másodrangú alkotást kell végigülni. Neki írták persze a pozitív szerepet, a Shinsengumi véres munkáit a helyettese hajtja végre. A látványkedvelők pedig csemegézhetnek egy elmúlt, színpompás világ festői megjelenítésén.
Megjegyzés: Manapság a Shinsengumi története a Taboo (Gohatto) történetében van jelen. A film mint művészi megközelítés működik, de az események erősen fiktívek és kosztümei nem állják ki a valóság próbáját.

Assassins of Honour (Shinsengumi) (1969)Assassins of Honour (Shinsengumi) (1969)


Rendezte: Tadashi Sawashima
Főszereplők: Toshiro Mifune; Rentaro Mikuni; Keiju Kobayashi; Kinya Kitaoji
(1969, 122 perc)

 

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

A vasember - Shinya Tsukamoto (2. rész)

Tsukamoto sokkal ikonszerűbb terepre érekezett vissza a Tetsuo II-vel, amely hasonló témákat boncolgatott, mint az első rész, ám bármiféle aktualitás nélkül. Ez is nemzetközi siker lett. Rendezői attitüdje egy kicsit háttérbe szorult, ahogy más emberek...

Emmanuelle in Hong Kong (2003)

Emmanuelle in Hong Kong (2003)

Emmanuelle in Hong Kong (2003)  iMDB  

Hiroki Ryuuichi

Hiroki Ryuuichi

Hiroki Ryuuichi (広木陽一, vagy 廣木隆一)Hiroki Ryuuichi 1954 január elsején született Japán Fukushima prefektúrájának Kooriyama városában. Diákként nagy hatással voltak rá a hollywoodi új hullámos filmek, valószínűleg ennek is köszönhetően a későbbiek során a Tokyo-i Atene...

Gojoe Reisenki (2000)

Gojoe Reisenki (2000)

imdb Hatalmas várkozással kezdtem neki e filmnek. Nagy kedvencem, az Electric dragon 80000 V előtt készült egy évvel, s ugyanaz a stáb forgatta: Sogo Ishii, rendező; Asano Tadanobu, Masatohi Nagase, a főszereplők. Bármennyire próbáltam visszafogni magam,...