belépés∆

Harakiri (Seppuku) (1962)


Harakiri - Seppuku


Japánban járunk, az 1600-as években. A sógunátus kezdődő széthullásával leáldozóban van a szamurájok dicsősége is. Rengetegen veszítik el munkájukat a különböző klánok összeomlásával, ezzel földönfutó ronin-ná válva. Nem marad nekik más, csak a becsület és a kardjuk.
Tsugumo Hanshiro (Tatsuya Nakadai) szintén ex-szamuráj, meglátogatva az Iyi Házat arra kéri a ház urát, had haljon szamurájhoz méltó halált: seppuku-t akar elkövetni. A ház ura beleegyezik a kérésbe, de előtte elmesél egy történetet egy ifjú szamurájról, aki hasonló kéréssel fordult a házhoz, de szörnyű véget ért...

A film Takigucsi Jaszuhiko novellája alapján készült, és remek adaptáció kerekedett belőle (a novellát tartalmazó kötet magyarul is megjelent a Terebess kiadó gondozásában Harakiri címen, érdemes beszerezni és elolvasni, mert remek olvasmány).
Szépen felépített, egymásba kapcsolódó cselekményszálak jellemzik, dráma a javából. A rendező ügyesen játszik végig a múlt-jelen bemutatásával, mindvégig sikeresen fenntartva a néző figyelmét a különböző idősíkon történtekkel kapcsolatban. Kitűnő színészi játékot láthatunk végig. Egy-egy gesztussal, szemvillanással hihetelen jól eltaláltan fejeznek ki gondolatot-érzelmet, amikor a szavak nem oda valók. Kiemelném a Tsugumo Hanshiro-t alakító Tatsuya Nakadai-t: érzékletesen mutatja be a megcsömörlött, kiégett, bosszúálló szamurájt, ugyanakkor az unokáját imádó, aggódó nagyapát is.  A néha-néha felcsendülő "shamisen", illetve "koto" szintén ügyesen fokozza a feszültséget és tölti meg ki nem mondott érzelmekkel a filmet (bebizonyítva, hogy nem hiába nevezik ezeket a hangszereket a japán érzékenység és érzelmek egyik legjobb kifejezőjének).
A film nem egy rövid darab (több mint két órás), mégis végig leköti a nézőt. A történet megrázó.
Részemről felkerült a kötelezők listájára (Kagemusha mellé, szívem másik csücskébe). Remekmű.
 

Hozzászólások   

#3 titinyo 2009-07-01 14:58
Végre! Szomorú, hogy Magyarországon éveket kell várni mire egyáltalán kiadnak egy japán filmet. Gondolom, nem adják meg mindenkinek a forgalmazási jogot. Hosszú várakozás után megjelent nálunk is a Harakiri DVD-n és nem is gondolkoztam sokat azon, hogy megvegyem, vagy sem. Valóban ez egy olyan klasszikus mű, amely nem hiányozhat egyetlen gyűjtő polcáról sem. Nem is tudom hányszor néztem meg a filmet. Mindíg tudott újat nyújtani. Én is csak ajánlani tudom mindenkinek.
#2 Boros69 2007-12-29 22:19
Egyszerűen remek! Teljesen véletlenül "kaptam"(köszi, Yakuza), és nem is gondoltam volna, hogy az általam egyszer,valamik or ajánlott könyv alapján készült, de az első pillanatban felismertem.
Az előttem szólók kimerítették a film minden nagyságát,de azért az én véleményem: Nakadai ("A Kedvencem") egyszerűen hihetetlen,lasa n a kedvesem is beleszeret ( főleg a hangja miatt) a fekete-fehér fényekkel való manipuláció pedig fantasztikusan hibátlan. UI: csak az ismertető elolvasva dereng valami a zenéről, annyira lekötött, hogy nem is emlékszem rá, ergo újra meg kell néznem.(bár tény, hogy elég hosszú, de de a feszültség végig ott van)
üdv
#1 Guest 2006-08-29 17:40
Tökéletesen fogtad meg ennek a szamuráj klasszikusnak a lényegét.Valóba n nyomasztó légkörű,amit a zárt helyszínek csak növelnek,a fekete-fehér itt inkább előny,mint hátrány.Nagyon kijön a történetben,hog yan fordulhat át egy tiszteletremélt ó,hagyományőrző klán embertelenek gyülekezetévé.
A hagyomány értékét az emberek viselkedése adja,nem maga a puszta léte.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Girls Rebel Force of Competitive Swimmers (Joshikyôei hanrang…

The Girls Rebel Force of Competitive Swimmers (Joshikyôei hanrangun) (2007)

 Kôji Kawano a „Love my life” után úgy döntött 180 fokos fordulatot vesz, és egy merőben eltérő műfajban próbál szerencsét. A másság problémáival küzdő lányok után egy komolytalan, ám meglehetősen szórakoztató, talán leginkább az exploition...

Crimson Bat, the Blind Swordswoman (Mekura no oichi monogatari: M…

Crimson Bat, the Blind Swordswoman (Mekura no oichi monogatari: Makkana nagaradori) (1969)

Léteznek olyan alkotások, amelyek egy-egy nemzedéknek meghatározó moziélményt jelentenek, igazi kultuszfilmekké válnak. Az okok igencsak különbözőek lehetnek, így maguk a filmek is. Még az sem biztos, hogy a legmagasabb esztétikai kategóriába sorolnák őket a hivatásos...

Buppha Rahtree (2003)

Buppha Rahtree (2003)

 IMDbSzellemes horror, több oldalról is. Egyrészt egy kísértet történetét követhetjük figyelemmel, másrész a film nem vérre megy, hiszen nem kevés humort is csempésztek bele az alkotók. Aki most összerezzen, hogy ismét egy fekete hosszú hajú...