belépés∆

Harakiri (Seppuku) (1962)


Harakiri - Seppuku


Japánban járunk, az 1600-as években. A sógunátus kezdődő széthullásával leáldozóban van a szamurájok dicsősége is. Rengetegen veszítik el munkájukat a különböző klánok összeomlásával, ezzel földönfutó ronin-ná válva. Nem marad nekik más, csak a becsület és a kardjuk.
Tsugumo Hanshiro (Tatsuya Nakadai) szintén ex-szamuráj, meglátogatva az Iyi Házat arra kéri a ház urát, had haljon szamurájhoz méltó halált: seppuku-t akar elkövetni. A ház ura beleegyezik a kérésbe, de előtte elmesél egy történetet egy ifjú szamurájról, aki hasonló kéréssel fordult a házhoz, de szörnyű véget ért...

A film Takigucsi Jaszuhiko novellája alapján készült, és remek adaptáció kerekedett belőle (a novellát tartalmazó kötet magyarul is megjelent a Terebess kiadó gondozásában Harakiri címen, érdemes beszerezni és elolvasni, mert remek olvasmány).
Szépen felépített, egymásba kapcsolódó cselekményszálak jellemzik, dráma a javából. A rendező ügyesen játszik végig a múlt-jelen bemutatásával, mindvégig sikeresen fenntartva a néző figyelmét a különböző idősíkon történtekkel kapcsolatban. Kitűnő színészi játékot láthatunk végig. Egy-egy gesztussal, szemvillanással hihetelen jól eltaláltan fejeznek ki gondolatot-érzelmet, amikor a szavak nem oda valók. Kiemelném a Tsugumo Hanshiro-t alakító Tatsuya Nakadai-t: érzékletesen mutatja be a megcsömörlött, kiégett, bosszúálló szamurájt, ugyanakkor az unokáját imádó, aggódó nagyapát is.  A néha-néha felcsendülő "shamisen", illetve "koto" szintén ügyesen fokozza a feszültséget és tölti meg ki nem mondott érzelmekkel a filmet (bebizonyítva, hogy nem hiába nevezik ezeket a hangszereket a japán érzékenység és érzelmek egyik legjobb kifejezőjének).
A film nem egy rövid darab (több mint két órás), mégis végig leköti a nézőt. A történet megrázó.
Részemről felkerült a kötelezők listájára (Kagemusha mellé, szívem másik csücskébe). Remekmű.
 

Hozzászólások   

#3 titinyo 2009-07-01 14:58
Végre! Szomorú, hogy Magyarországon éveket kell várni mire egyáltalán kiadnak egy japán filmet. Gondolom, nem adják meg mindenkinek a forgalmazási jogot. Hosszú várakozás után megjelent nálunk is a Harakiri DVD-n és nem is gondolkoztam sokat azon, hogy megvegyem, vagy sem. Valóban ez egy olyan klasszikus mű, amely nem hiányozhat egyetlen gyűjtő polcáról sem. Nem is tudom hányszor néztem meg a filmet. Mindíg tudott újat nyújtani. Én is csak ajánlani tudom mindenkinek.
#2 Boros69 2007-12-29 22:19
Egyszerűen remek! Teljesen véletlenül "kaptam"(köszi, Yakuza), és nem is gondoltam volna, hogy az általam egyszer,valamik or ajánlott könyv alapján készült, de az első pillanatban felismertem.
Az előttem szólók kimerítették a film minden nagyságát,de azért az én véleményem: Nakadai ("A Kedvencem") egyszerűen hihetetlen,lasa n a kedvesem is beleszeret ( főleg a hangja miatt) a fekete-fehér fényekkel való manipuláció pedig fantasztikusan hibátlan. UI: csak az ismertető elolvasva dereng valami a zenéről, annyira lekötött, hogy nem is emlékszem rá, ergo újra meg kell néznem.(bár tény, hogy elég hosszú, de de a feszültség végig ott van)
üdv
#1 Guest 2006-08-29 17:40
Tökéletesen fogtad meg ennek a szamuráj klasszikusnak a lényegét.Valóba n nyomasztó légkörű,amit a zárt helyszínek csak növelnek,a fekete-fehér itt inkább előny,mint hátrány.Nagyon kijön a történetben,hog yan fordulhat át egy tiszteletremélt ó,hagyományőrző klán embertelenek gyülekezetévé.
A hagyomány értékét az emberek viselkedése adja,nem maga a puszta léte.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Leave Me Alone (Ah ma yau nan) (2004)

Leave Me Alone (Ah ma yau nan) (2004)

Leave me alone (Ah ma yau nan) (2004)  iMDB   

King of Comedy (Hei kek ji wong) (1999)

King of Comedy (Hei kek ji wong) (1999)

King of Comedy (Hei kek ji wong) (1999)iMDBEz a vígjáték több szempontból is érdekes darab. Egyrészt amiatt, mert Stephen Chow modern felfogású filmjeinek egyik első darabja, ami már teljességgel érthető a kantoniul nem értő...

Lost and Found (Tian ya hai jiao) (1996)

Lost and Found (Tian ya hai jiao) (1996)

A film Chai Lam (Kelly Chen), egy beteg lány történetét mutatja be, aki találkozik egy félig skót tengerésszel, bizonyos Ted-del (Michael Wong), valamint egy kissé bogaras, mongol származású emberrel, Mr. Worm-mal (Takeshi Kaneshiro) és mindkét...

Platonic Sex (2001)

Platonic Sex (2001)

プラトニックセックス (2001)iMDBA címadó könyv, ami 2000-ben jelent meg, bestseller volt Japánban, több, mint 1.700.000 példányt adtak el belőle. Műfaját tekintve egy félig-meddig önéletrajzi ihletésű regény volt, a szerzője pedig Iijima Ai. Iijima kisasszonyról annyit érdemes...