belépés∆

A lustful man (Koshoku ichidai otoko) (1961)

A lustful man (好色一代男) (1961)

A lustful man (Koshoku ichidai otoko) (1961)

iMDB

Ez a keserédes vígjáték Yonosuke, egy gazdag kereskedőcsalád gyermekének kalandjait mutatja be. Yonosuke egyetlen életcélja már gyerekkorától fogva, hogy a nőket boldoggá tegye. Ennek megfelelően hatalmas hódító (és egyben lódító) lett belőle, özvegyeknek, prostituáltaknak és egyéb sanyarú sorsú hölgyeknek csapja a szelet, hogy rajta keresztül kicsit vidámabbak legyenek. Azonban eljön az az idő, amikor a szülei szeretnék, hogy megnősüljön és már kiválasztottat is találtak, mégpedig egy, még náluk is gazdagabb család csinos lánya személyében. A két apa életfelfogása teljesen megegyezik és remekül megértik egymást (mindketten hihetetlenül zsugoriak, semmi más nem érdekli őket a pénzen és az azon keresztül elérhető hatalmon kívül), a lány viszont nem szeretne Yonosuke-hoz hozzámenni. Persze Yonosuke rajta is segít, a házasságkötés elmarad, a fiút kitagadják a szülők és elküldik Edo-ba, hogy képezze ki magát kereskedőnek. A kalandok java pedig csak ezután következik…

A lustful man (Koshoku ichidai otoko) (1961)

A filmet Ihara Saikaku regényéből forgatták és érdekesség, hogy a regénynek két része is van (A lustful man és A lustful woman), ennek a filmnek a női “párjából” pedig Mizoguchi Kenji forgatott filmet még 1952-ben. Ezt a filmet a későbbi sexploitation korszak egyik jeles rendezője, Masumura Yasuzo készítette (az ő nevéhez fűződik a Hanzo The Razor filmek egyik része is), persze ebben a korai filmjében még (1-2 apróbb sikamlós jelenetet leszámítva) egyáltalán nem lelhető fel a sexploitation filmek világából semmi sem. A történet arra akar rávilágítani, hogy hiába próbálkozik a nőkben fanatikusan megbízó és ezért többek által is naívnak tartott Yonosuke, Japánnak az a korszaka egyáltalán nem volt megfelelő arra, hogy a nők boldogak legyenek benne.

A lustful man (Koshoku ichidai otoko) (1961)

Mindezek mellett remekül mutatja be (igaz, csak nagyon rövid időt szentelnek ennek) azt a kettősséget, ami az akkoriban Japánban uralkodó kasztrendszer ellentmondásait jellemezte. Az uralkodó osztályt, a szamurájokat egyre inkább zsarolgató kereskedők osztálya és azok gondolkozása a két apa esküvő előtti beszélgetéséből remekül megismerhető, valamint az is, hogy egyáltalán nem képesek az idealista fiú gondolatait megérteni. Persze nem csak ők, hanem mások sem, amit hűen bemutat az a jelenet, amikor Yonosuke hatalmas vagyont tékozol el egy nőre, akihez semmi köze sincsen, “csak” egyszerűen szeretné boldognak látni.

A lustful man (Koshoku ichidai otoko) (1961)

Nagyszerű ötlet volt a rendezőtől, hogy a szamurájokat gyűlölő, őket gyakorlatilag baromnak tartó Yonosuke szerepét a szamurájfilmek egyik legnagyobb, sajnos fiatalon elhunyt sztárjára, Ichikawa Raizo-ra osztotta. Ennek tudatában a poénok jobban érvényesülnek (pl. amikor Yonosuke “harcol” és hihetetlenül ügyetlen benne). A film technikai kivitelezése is érdekes, gyakorlatilag egy csomó rövidke, már-már anekdota szerű részből áll össze, az ezek közti átvezetés pedig egy rajzolt Japán-térképen “zajlik”, amikor is a kamera a következő helyszínre vezető utat mutatja meg.
Összességében ez egy aranyos film, amit nem is elsősorban a történet, hanem az akkori világ ellentmondásainak bemutatása miatt érdemes megnézni.

Hozzászólások   

#1 oldfan 2007-06-12 10:10
Nehéz hozzátenni valami újat, mert az ismertető mondhatni tökéletesen vezeti fel a filmet. A fővonulattól eltérő, kellemes stílusú, némi társadalom kritikától sem mentes alkotás. Ichikawa szinte lubickol a szerepében.A kissé lökött, idealista, minden szokásos japán értéket elutasító Yonosuke elfogadásához kellett az ő hallatlan népszerűsége, azt hiszem más ebbe belebukott volna akkoriban. Laza másfél órát biztosít a kedves nézőnek.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Zatoichi's Pilgrimage (Zatoichi umi o wataru) (1966)

Zatoichi's Pilgrimage (Zatoichi umi o wataru) (1966)

  Miután a DAIEI stúdió meglehetősen gyorsan termelte a Zatoicsi kalandokat, egyre gyakrabban kellett szembenézniük azzal a gonddal, hogy egyszerre kellett előállni valami újjal és ugyanakkor felvonultatni a jól bevált, az előzőekhez illeszkedő apróságokat a történeteken...

Anya Wu

Anya Wu

Anya Wu (安雅) az ezredforduló idején feltűnt új színésznőgeneráció egyik olyan alakja, aki színészi képességei mellett elsősorban a külsejével hódított. A magyar nézők leginkább Wong Jing Meztelen Fegyver című category III akciójából ismerhetik, amiben Maggie...

The Princess Blade (Shura Yukihime) (2001)

The Princess Blade (Shura Yukihime) (2001)

Yuki (Yumiko Shaku) egy anno testőrséget ellátó, mára kitaszítottá, megvetetté, de egyben rettegetté is vált bérgyilkosklán tagja. Rájön, hogy a klán jelenlegi vezére Byakurai (Kyusaku Shimada) ölte meg az édesanyját, ezért elmenekül a klántól.

Return to a better tomorrow (Sun ying hong boon sik) (1994)

Return to a better tomorrow (Sun ying hong boon sik) (1994)

Return to a better tomorrow (Sun ying hong boon sik) (1994)   iMDB