belépés∆

Love on Delivery (Poh waai ji wong) (1994)Love on Delivery (Poh waai ji wong) (1994)

iMDB

Valószínűleg mindenki tudja, hogy mit várhat egy Stephen Chow filmtől, hiszen legyen bármi is a sztori, mindig kerül bele jó sok (esetenként igencsak fárasztó) poén, legalább egy szerelmi szál és természetesen az elmaradhatatlan kungfu. Az, hogy mennyire élvezhető az adott film, elsősorban attól függ, hogy mennyire zsúfolta tele a csak a hongkongi néző számára érthető helyi poénokkal, illetve szójátékokkal (a Flirting Scholar például ezek miatt nem nyújt a nyugati néző számára olyan szórakozást, mint a hongkongiak számára). A Love on Delivery-vel kapcsolatban ajánlónak bőven elég volna annyit írni, hogy véleményem szerint ez a valaha készült legjobb Chow film (legalábbis azok közül, amiket láttam), messze-messze felülmúlja a nyugaton is híressé vált Shaolin Soccer-t, valamint a Pofonok földjét. De azért nézzük magát a filmet egy kicsit bővebben.

Love on Delivery (Poh waai ji wong) (1994)

Chow ezúttal nem annyira a „mou lei tou”-ra, azaz a kantoni nyelvű szóviccekre és szójátékokra építette filmjét, hanem a „tipikus” hogyan váljunk kungfu mesterré klisét ötvözte az amerikai és japán szuperhősös filmek parodizálásával. A végeredmény pedig kétségtelenül zseniális lett. Chow tehát ezúttal egy kétbalkezes és gyáva kifutófiú, aki egy kajáldából rendelt étkeket szállítja a megrendelőkhöz, akik persze igyekeznek minél gyakrabban bohócot csinálni belőle. Egy napon aztán megismerkedik a szépséges Lily-vel, aki természetesen egy bátor és rettenthetetlen férfi után vágyakozik. Ennek hatására megpróbál megváltozni és elkezd kungfuzni tanulni, azonban a bátorságát természetesen egy „életre-halálra” zajló kungfu meccsen is bizonyítania kell, ahol a félelmetes, kegyetlen és gonosz japán karatemester ellen kell kiállnia.

Love on Delivery (Poh waai ji wong) (1994)

Természetesen Chow ezúttal is brillírozik. Mint szinte mindig, most is a szerencsétlen kisembert játsza, aki olyan szituációkba keveredik, amiket a „hagyományos” úton képtelen megoldani és ebből aztán sokszor teljesen abszurd jelenetek alakulnak ki. A film csúcspontjait azonban egyértelműen a híres filmek parodizálásai jelentik, amik egytől-egyig zseniálisak lettek. Van köztük Terminator 2, John Woo heroic bloodshed, Ultraman, és nem utolsósorban Crying Freeman paródia is, magához a sztorihoz az alapötletet pedig Hamori Takashi mangája, a Noritaka Hakaiou adta, amiben egy nyápic iskolás fiú kezd el muay thai-t tanulni, hogy kivívja magának a tiszteletet és az iskola szépének a szívét. Az ismert filmek mellett pedig a kungfu és az akciófilmek kliséinek széles skálája kerül görbe tükrön keresztül a néző elé, a „speciális” kungfu technikáktól kezdve a már említett „életre-halálra” mérkőzéseken és az azokra való felkészülésen keresztül egészen az öreg „jóságos” kungfumesterek motivációiig.

Love on Delivery (Poh waai ji wong) (1994)

Mivel véleményem szerint ez a legjobb Stephen Chow film, így nem is lehet kérdéses, hogy Chow mester zseniális benne, kedvére brillírozik (egyik kedvenc pillanatom a filmben, amikor a nagy meccsre való felkészülés keretén belül Faye Wong Easily Hurt Woman című dalát karaokézza éppen), de a sok-sok más Chow filmben is feltűnt Ng Man Tat az öreg kungfu mester szerepében hasonlóan szenzációs. A meghódítandó barátnőt alakító Christy Chung, akire természetesen elsősorban a külseje miatt volt szükség, ebben a filmben dolgozott először Chow-val, ráadásul ez még akkoriban volt, amikor szinte semmit sem tudott kantoniul, így nem a saját hangján hallható. Aprócska szerepekben pedig olyan nevek tűnnek még fel néhány pillanatra, mint Billy Chow (egy tae kwon do mestert alakít), Paul Chun (szokás szerint a „főgonosz” jobbkeze), valamint Jacky Cheung, aki saját magát, az énekest alakítja egy cameo jelenet erejéig.

Love on Delivery (Poh waai ji wong) (1994)

Nagyon mást nem is érdemes írni a filmről, aki ismeri és szereti Chow filmjeit, annak kötelező darab, mert felülmúlja az összes többi filmjét, aki pedig esetleg még nem látott tőle semmit sem, annak is mindenképpen megtekintésre ajánlott, már csak azért is, hogy megismerje Hongkong legnagyobb nevettetőjének munkásságát.
 

Hozzászólások   

#1 user1 2007-12-02 21:36
"ez a legjobb Stephen Chow film"

Magam is néhány napja láttam a filmet, és maximálisan egyetértek a fenti kijelentéssel.. .:-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Exiled - Száműzöttek (Fong Juk) (2006)

Exiled - Száműzöttek (Fong Juk) (2006)

IMDbA történet főhőse öt triádtag, öt barát, akik közül Wo megsebesíti a főnököt, aki ezért bosszúból azt az utasítást adja a többieknek, hogy öljék meg. Azonban ez igencsak nehezükre esik, így húzzák a dolgot...

Chain Gang Girls (Kuuga no ori: Nami dai-42 zakkyobou) (2007)

Chain Gang Girls (Kuuga no ori: Nami dai-42 zakkyobou) (2007)

 A Museum Soft számolatlanul ontja hosszú évek óta a pink filmeket, amik úgy látszik, az egyre inkább önismétlő sztorik ellenére is töretlen népszerűségnek örvendenek. A nemrég tárgyalt Death Row Girls után ezúttal következzen egy...

The Good, the Bad, the Weird (Joheunnom nabbeunnom isanghannom) (…

The Good, the Bad, the Weird (Joheunnom nabbeunnom isanghannom) (2008)

2008 leginkább várt koreai filmje vitán felül Kim Ji-Woon nevéhez fűződik, aki korábban már olyan alkotásokkal öregbítette a félsziget filmeseinek hírnevét, mint a 2 Nővér és az A Bittersweet Life. Ahogy az az óriási várakozást...