belépés∆

Drunken Angel (Yoidore Tenshi) (1948)

Drunken Angel (酔いどれ天使) (1948)

Drunken Angel (Yoidore Tenshi) (1948)

iMDB

Egy napon egy Matsunaga nevű gengszter érkezik Sanada doktor rendelőjébe, mert némi ápolásra szorul. Miközben az orvos ellátja a gengszter sérüléseit, a kivizsgálás során megállapítja róla, hogy TBC-s és megpróbálja rábeszélni, hogy menjen el kezelésre. Persze a gengszter eleinte nem hisz az egyébként akut alkoholista és láncdohányos orvosnak, aki azzal próbál sikert elérni, hogy egy meglehetősen furcsa barátságot köt a bűnözővel. Közben a helyi yakuzák egykori főnöke kiszabadul a börtönből és ismét el akarja foglalni régi helyét, ami időközben Matsunaga kiváltsága lett, így az egyre betegesebb gengszternek nem csak a betegséggel, hanem az egykori nagyágyúval is meg kell kűzdenie.

Drunken Angel (Yoidore Tenshi) (1948)

A Drunken Angel Kurosawa a kortárs Japánt bemutató 7 filmből álló sorozatának negyedik darabja volt és leginkább arról híres, hogy ez volt a legelső filmje, amiben a főszereplőt Mifune Toshiro játszotta, kettejük mára már filmtörténetinek számító közös munkája ezzel az alkotással kezdődött. Érdekes módon azonban nem elsősorban Mifune alakítása emlékezetes a filmben, hanem Shimura Takashié, aki a részeges dokit személyesítette meg, akit a betegség maga (valamint a gyógyítása) jobban érdekel, mint a páciens és ennek következtében több beteggel is érdekes játékokba kezd (pl. egy iskoláslánnyal fogadást köt).

Drunken Angel (Yoidore Tenshi) (1948)

A filmen már látszanak azok a jellegzetességek, amik Kurosawa későbbi filmjeinek szerves részét képezték, természetesen már itt is használta a “wipe-effect” technikát, a fanyar humort (amit főleg Shimura karaktere alkalmaz), a hangulathoz remekül hozzáillő zenét, stb. A történet maga azonban még nem olyan kiforrott, mint a későbbi művek, ugyan kellőképpen fordulatos, de kiszámítható (igaz ugyan, hogy abban az időben valószínűleg még újszerűnek hatott). Ami nagyon tetszett benne, az a gengszter álma, amit tényleg úgy forgattak le, mintha egy álmot látna az ember, igazi szürreális pár perc az egyébként meglehetősen valószerű filmben. Természetesen ezúttal is, ahogy a 7 filmből álló sorozat többi részében, érdekes képet kap a néző a korabeli városi életről, valamint az akkori alvilágról.

Drunken Angel (Yoidore Tenshi) (1948)

Összefoglalva ez a korai Kurosawa film még nem tartozik a Császár legjobbjai közé, de egy nézést mindenképpen megér, már csak a remek színészi játék, valamint a fentebb már említett álom  miatt is.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Island of Light (Goya chanpuru) (2006)

Island of Light (Goya chanpuru) (2006)

Drámai hangvételű japán tinédzserfilm, ami javarészt ráadásul Okinawán játszódik? Ezen két tény tudatában Matsushima Tetsuya második rendezése igazán igéretesnek tűnt és szerencsére nem is kellett csalódnom benne. Ugyan nem éri el Nagasawa Masahiko, vagy éppen...

Illusion of Blood (Yotsuya kaidan) (1965)

Illusion of Blood (Yotsuya kaidan) (1965)

A Yotsuya Kaidan project utolsó darabja. Nehéz volt hozzá használható verziót szerezni, ezért került a sor végére. A téma részletesebb ismertetése már az előző filmeknél megtörtént, így csak a lényegre szorítkozok.

Infernal Unfairs (Cheng chong chui lui chai) (2004)

Infernal Unfairs (Cheng chong chui lui chai) (2004)

A címet nézve teljesen nyilvánvaló, hogy ez az egyébként a kissé értelmetlen Love is a Many Stupid Thing címen is ismert vígjáték az utóbbi néhány év egyik legsikeresebb hongkongi thrillerének, a Szigorúan piszkos ügyek -nek...

The Cat (Lo maau) (1992)

The Cat (Lo maau) (1992)

iMDBTalán nem túlzás kijelenteni, hogy a legextrémebb hongkongi filmek a 80-as és 90-es évek fordulója környékén kerültek a mozikba. Elborult vámpíros horrorok, véresebbnél véresebb heroic bloodshed-ek, pornográf exploitation filmek tömkelegéből válogathatott a különlegességekre vágyó néző....