belépés∆

Drunken Angel (Yoidore Tenshi) (1948)

Drunken Angel (酔いどれ天使) (1948)

Drunken Angel (Yoidore Tenshi) (1948)

iMDB

Egy napon egy Matsunaga nevű gengszter érkezik Sanada doktor rendelőjébe, mert némi ápolásra szorul. Miközben az orvos ellátja a gengszter sérüléseit, a kivizsgálás során megállapítja róla, hogy TBC-s és megpróbálja rábeszélni, hogy menjen el kezelésre. Persze a gengszter eleinte nem hisz az egyébként akut alkoholista és láncdohányos orvosnak, aki azzal próbál sikert elérni, hogy egy meglehetősen furcsa barátságot köt a bűnözővel. Közben a helyi yakuzák egykori főnöke kiszabadul a börtönből és ismét el akarja foglalni régi helyét, ami időközben Matsunaga kiváltsága lett, így az egyre betegesebb gengszternek nem csak a betegséggel, hanem az egykori nagyágyúval is meg kell kűzdenie.

Drunken Angel (Yoidore Tenshi) (1948)

A Drunken Angel Kurosawa a kortárs Japánt bemutató 7 filmből álló sorozatának negyedik darabja volt és leginkább arról híres, hogy ez volt a legelső filmje, amiben a főszereplőt Mifune Toshiro játszotta, kettejük mára már filmtörténetinek számító közös munkája ezzel az alkotással kezdődött. Érdekes módon azonban nem elsősorban Mifune alakítása emlékezetes a filmben, hanem Shimura Takashié, aki a részeges dokit személyesítette meg, akit a betegség maga (valamint a gyógyítása) jobban érdekel, mint a páciens és ennek következtében több beteggel is érdekes játékokba kezd (pl. egy iskoláslánnyal fogadást köt).

Drunken Angel (Yoidore Tenshi) (1948)

A filmen már látszanak azok a jellegzetességek, amik Kurosawa későbbi filmjeinek szerves részét képezték, természetesen már itt is használta a “wipe-effect” technikát, a fanyar humort (amit főleg Shimura karaktere alkalmaz), a hangulathoz remekül hozzáillő zenét, stb. A történet maga azonban még nem olyan kiforrott, mint a későbbi művek, ugyan kellőképpen fordulatos, de kiszámítható (igaz ugyan, hogy abban az időben valószínűleg még újszerűnek hatott). Ami nagyon tetszett benne, az a gengszter álma, amit tényleg úgy forgattak le, mintha egy álmot látna az ember, igazi szürreális pár perc az egyébként meglehetősen valószerű filmben. Természetesen ezúttal is, ahogy a 7 filmből álló sorozat többi részében, érdekes képet kap a néző a korabeli városi életről, valamint az akkori alvilágról.

Drunken Angel (Yoidore Tenshi) (1948)

Összefoglalva ez a korai Kurosawa film még nem tartozik a Császár legjobbjai közé, de egy nézést mindenképpen megér, már csak a remek színészi játék, valamint a fentebb már említett álom  miatt is.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Moving targets (San jaat si hing) (2004)

Moving targets (San jaat si hing) (2004)

Moving targets (San jaat si hing) (2004)iMDBEgy kis csapat fiatal rendőr életébe nyerhetünk betekintést a film elején, akiknek az esti mulatozása jó kis triádos lövöldözésbe torkollik, majd az ott bemutatott teljesítményük alapján a frissen a...

Zero Woman R (2007)

Zero Woman R (2007)

Valahol furcsa és egyben roppant érdekes, hogy amíg a japán mainstream mozi világa óriási fantáziával és változatossággal van megáldva, addig a 30 évvel ezelőtt virágkorát élő pinku „műfaj” a kezdeti ötletesség elmúltával szinte csak önmagát...

Date Masamune - The One-eyed Dragon (Dokoganryu no Yabo Date Masa…

Date Masamune - The One-eyed Dragon (Dokoganryu no Yabo Date Masamune) (1993)

A japán hadurak élete bőséges anyagot biztosít a TV társaságok számára. Ezúttal egy mifelénk kevésbé ismert, de a felkelő nap országában jónevű klánúr került terítékre.

In Memoriam Kurosawa Akira: Stray Dog (Nora inu) (1949)

In Memoriam Kurosawa Akira: Stray Dog (Nora inu) (1949)

Egy Murakami nevű fiatal rendőr pisztolyát ellopják a tömött buszon, miközben hazafelé igyekszik.