belépés∆

The Cat (Lo maau) (1992)



The Cat (Lo maau) (1992)

iMDB

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a legextrémebb hongkongi filmek a 80-as és 90-es évek fordulója környékén kerültek a mozikba. Elborult vámpíros horrorok, véresebbnél véresebb heroic bloodshed-ek, pornográf exploitation filmek tömkelegéből válogathatott a különlegességekre vágyó néző. Simon Nam, aki olyan filmeket rendezett korábban, mint az Erotic Ghost Story és a Story of Ricky, utolsó rendezésében egy nem akármilyen kísérletre vállalkozott, ugyanis megrendezett egy sci-fi-t. A végeredmény pedig méltó a kor elborult filmjeinek színvonalához.

The Cat (Lo maau) (1992)

A sci-fi Ázsiában igencsak hanyagolt műfaj, leginkább csak a japán animékre korlátozódik. Hogy ez elsősorban a távol-keleti filmekre jellemző alacsony költségvetés miatt van-e így, vagy azért is, mert a közönséget nem érdekli a téma, nem tudom, de amikor véletlenül mégis készül egy-egy ilyen alkotás, az mindig figyelemre méltó.

The Cat (Lo maau) (1992)

A film főhőse egy népszerű hongkongi karakter, Wisely, aki egyrészt író, másrészt egyfaja nyomozó, afféle ázsiai Indiana Jones, akit az idők folyamán jópár híres hongkongi színész is megformált Sam Hui-tól kezdve Chow Yun-Fat-ig. Wisely egyik barátjától egy furcsa történetet hall a felette lakók különleges éjszakai szokásairól, egy megbabonázó tekintetű macskáról és annak szemrevaló tulajdonosáról. Wisely egyrészt elkezdi megírni a sztorit, másrészt, miután egy múzeumban éjszaka titokzatos körülmények között eltűnik két „oktagon”, nyomozásba kezd és hamarosan egy csillagközi leszámolás kellős közepén találja magát.

The Cat (Lo maau) (1992)

A sztoriról csak annyit tudok írni, hogy nem semmi, hihetetlen és elvetemült. A megvalósítás már kevésbé erőteljes, inkább röhejes helyenként, mint igazán félelmetes (pedig szerintem ez utóbbinak szánták annakidején), de ad egyfajta sajátos „B-film” hangulatot az egésznek. Rengeteg trükköt vetettek be, ezek némelyike (elsősorban az „összefilmezett” jelenetek) a 60-as évek Godzilla filmjeinek színvonalát nyújtják, mindez megvan fejelve egy „masszaszerű” alien-nel, majd egy emberalakot felvett idegen afféle Terminátorrá avanzsálásával. De mindez még semmi, ugyanis egy egészen elképesztő kutya-macska „kung-fu” harcot is végigélvezhetünk, nem akármilyen végkifejlettel.

The Cat (Lo maau) (1992)

Mindebben az elborult sztoriban pedig elég sok ismert arc működött közre, bár legtöbbjük nem tartozik a névről is ismert színészek közé. Wisely szerepében (talán a szójáték miatt is) Waise Lee látható, az idegeneket az akkoriban népszerű popsztár, Gloria Yip és Lau Siu-Ming (őt az utóbbi időben a Pang testvérek alkalmazták előszeretettel) játszotta, az eye candy szerep az 1989-es Miss HK versenyen előkelő helyen végzett Christine Ng-nek jutott, míg a főgonosz (illetve hát némi csavar után főgonosszá váló) karaktert Philip Kwok játszotta.

The Cat (Lo maau) (1992)

A The Cat tehát egy figyelemreméltó film, persze nem elsősorban a sztorija miatt, hanem a benne levő elborult, tipikusan „b-filmes” ötleteknek és a röhejes sci-fi effekteknek köszönhetően. Aki szereti az extrém hongkongi filmeket, annak mindenképpen látnia kell!
 

Hozzászólások   

#2 fea 2008-01-10 18:36
Idézet:
A medencébe vetődő égő fickón nagyot röhögtünk Manuval. :D
Először furcsáltam, hogy a terminátor-ször nynek miért is kell annyi fegyver négy hétköznapi ember elpusztításához , de amikor megláttam, hogy az önfeláldozó csóka hogy odateszi magát (spoiler: először szétvert a saját fején két piásüveget, aztán felgyújtotta magán a kiömlött szeszt, majd leugrott a háztetőről, rá a halálosztóra :zzz ), egyből világossá vált, miért is kellett így nekikészülni a támadásnak. De a kutya-macsak kung-fu is embertelen!
#1 Guest 2008-01-10 00:37
Végre egy film, amit én is láttam! :D Korrekt értékelés, nekem a humor nagyon bejött a filmből, de így sem több 4/5-nél. A medencébe vetődő égő fickón nagyot röhögtünk Manuval. :D

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Bad Blood (Mit moon) (2010)

Bad Blood (Mit moon) (2010)

Az új kungfu hősnő (majdnem) mindenkit lecsap!

Samurai Justice - The Female Bodyguard (Kenkaku Shobai Onna Yojin…

Samurai Justice - The Female Bodyguard (Kenkaku Shobai Onna Yojinbo) (2006)

  A szamurájok felsőbb körének gondjait taglaló sorozatocska szépen haladt előre. Szerencsére a kicsinyítő képző csupán a filmek számára vonatkozott, a tartalomra és a kivitelezésre már nem.  Azok ugyanis nagyon is rendben vannak. Nem kivétel ez...

Super Fans (Tim sum fun si wong) (2007)

Super Fans (Tim sum fun si wong) (2007)

Super Fans (Tim sum fun si wong) (2007)iMDBA hongkongi filmesek előszeretettel nyúlnak olyan, a hétköznapi élettel kapcsolatos témákhoz, amikből aztán jó kis tanmeseszerű, könnyen fogyasztható, burkoltan propagandisztikus, afféle „népnevelő” filmeket lehet készíteni. A közelmúlt filmes...

Rob-B-Hood (Bo bui gai wak) (2006)

Rob-B-Hood (Bo bui gai wak) (2006)

Rob-B-Hood (Bo bui gai wak) (2006)iMDBJackie Chan legújabb blődlijében egy Thongs nevű mániákus szerencsejátékost alakít, aki mindig veszít. Pénze viszont mindig van egy kevés, hiszen az a „foglalkozása”, hogy széfeket rabol ki társával, Octopus-szal (Louis...