belépés∆

Blood Brothers (Tian tang kou) (2007)

Blood Brothers (Tian tang kou) (2007)

Blood Brothers (Tian tang kou) (2007)

iMDB

Ez a film több szempontból is ígéretesnek tűnt számomra. Egyrészt azért, mert a múlt század 30-as éveiben játszódik és ez az időszak, akárcsak a nagy amerikai gengszterklasszikusok esetében, ideális „terep” egy látványos filmhez (azt hiszem, elég csak a Shanghai Grand-ot megemlíteni példaként). Másrészt pedig John Woo neve miatt, aki mintegy 15 év után, még ha csak producerként is, de ezzel a filmmel tért vissza az ázsiai film színterére.

Blood Brothers (Tian tang kou) (2007)

A film rendezésével egy újoncot, bizonyos Alexi Tan-t bízták meg, akire a Double Blade című rövidfilmjének köszönhetően figyelt fel Woo és állandó producertársa, Terence Chang. A fiatal rendező pedig igyekezett élni a lehetőséggel és egy olyan történetet próbált összeállítani, ami vegyíti magában John Woo klasszikusainak stílusát az amerikai westernekkel.

Blood Brothers (Tian tang kou) (2007)

A történet kiindulópontja ennek megfelelően igencsak emlékeztet Woo egyik legismertebb filmjére, a Bullet in the Head-re. Itt is három fiatal a főszereplő, akik szülőföldjükről elkívánkoznak, mégpedig Shanghai-ba, a lehetőségek városába. Persze az új környezet mindegyikükre másképpen hat és szükségszerűen konfliktusba keverednek mind egymással, mind a helyi nagyfőnökök egyikével.

Blood Brothers (Tian tang kou) (2007)

Ami meglepő volt, hogy a sztori igen nagy hangsúlyt igyekezett fektetni a drámaiságra, ezért aztán viszonylag kevés akció került bele, igaz, ami benne van, az kellemesen stílusos. Ezzel szemben a három fiatal kapcsolatának bemutatása nem az igazi, hármójuk összetartozását közel sem tudja a néző úgy átérezni, mint a Bullet in the Head-ben. Főleg miután megérkeztek Shanghai-ba, onnantól kezdve válik furcsává, hogy Da Gang úgy bánik társaival, mintha szolgák lennének. Ez a forgatókönyv egyik nagy hibája. A másik az még nagyobb gond, ugyanis mind a történet, mind a dialógusok könnyedén kiszámíthatóak, a néző tudja előre, mi fog történni, így a Woo klasszikusokra jellemző izgalmak és feszültség teljességgel hiányzik a filmből.

Blood Brothers (Tian tang kou) (2007)

A 30-as évek ábrázolása az akciójelenetekhez hasonlóan stílusos. Szépek a ruhák, tiszták az utcák, látványos a gengszterek törzshelyének számító mulató is, nem is beszélve a műsoráról. Hozzá kell tenni, hogy mindez egy kicsit talán túlzottan is idealizált lett, de egyáltalán nem zavaró.
A színészi játék sem túlzottan kiemelkedő, de rossznak semmiképpen sem lehet nevezni. A legjobb alakítást Liu Ye nyújtja, aki a három fiatal közül leginkább tud azonosulni a gengszter életmóddal, mindenen és mindenkin átgázolva igyekszik a célját elérni. Az elsősorban Daniel Wu karakterével jó viszonyba kerülő bérgyilkost alakító Chang Chen is korrekt, Daniel Wu sem rossz, de csak néhány erős jelenete van (amikor szembesült azzal, hogy először ölt, az a legemlékezetesebb rész vele kapcsolatban). A harmadik testvért alakító Tony Yang semmi extra, míg a nagymenő Boss Hung-ot alakító Sun Honglei megfelelően hozza a kissé sablonos szerepét, végül, de nem utolsósorban a női főszerepet alakító Shu Qi hullámzó teljesítményt nyújt, néhol idegesítő, néhol remek, ráadásul ismét olyan szerepet vállalt a Young & Dangerous 5 és a Beijing Rocks után, amiben énekel is.

Blood Brothers (Tian tang kou) (2007)

Összességében a Blood Brothers tehát egy közepes, ám stílusos munka, amit leginkább a túlzottan is kiszámítható fordulatok tesznek tönkre. Ettől függetlenül simán nézhető, de valószínűleg senkinek sem fog a legemlékezetesebb filmjei közé bekerülni. Remélhetőleg John Woo rendezői visszatérése, a Red Cliff majd nagyobb durranás lesz.

Hozzászólások   

#3 YEZy 2007-11-03 23:04
Egyetértek Ramiz kollégával. Az, hogy ezt tartod jobbnak, maximum az újdonság varázsával tudom magyarázni, értem ez alatt, hogy a film új, mert ami benne van, az nem... :-)
#2 Ramiz 2007-11-03 22:31
"Más vélemény" rovat: :D

A Hard Boiled az egyik legjobb HK akció, semmiképpen sem nevezném unalmasnak.
#1 asiafan 2007-11-03 14:05
nekem tetszett. Wwoo a maga idején klasszikus, de túlértékelni sem kell, nemrég pl. újranéztem a hard boildot, és qrva unalmas.. ez jobb volt.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Assassins of Honour (Shinsengumi) (1969)

Assassins of Honour (Shinsengumi) (1969)

Ennek a híres-hírhedt csoportnak a története elválaszthatatlan az újkori Japán kialakulásának folyamatától. Tevékenységüknek a megítélése máig sem egyértelmű. A szigetország filmesei viszont csak nagy hálával gondolhatnak rájuk, mert kifogyhatatlan témát biztosítanak számukra. Létezik egy felfogás,...

Moonlight Express (Sing yuet tung wa) (1999)

Moonlight Express (Sing yuet tung wa) (1999)

Moonlight Express (Sing yuet tung wa) (1999)iMDBEz a film egy újabb beépített zsarus thriller Hongkongból. E mondat miatt akár egyből kerülhetne is a „hát ezt se nézzük meg” kategóriába, azonban annyiban különbözik tengernyi társától, hogy...

A Dirty Carnival (Biyeolhan geori) (2006)

A Dirty Carnival (Biyeolhan geori) (2006)

iMDB A költőből filmrendezővé avanzsált Hoo Ya új filmje, az A Dirty Carnival egyesek szerint egy trilógia második része, de ezt eddig senki nem erősítette meg. Mindenestre azt tény, hogy tényleg vannak benne lényegi...

Going by the Book (Bareuge Salja) (2007)

Going by the Book (Bareuge Salja) (2007)

  Ki ne ismerné a hűséges, lelkiismeretes, a hivatásának élő távol-keleti alkalmazott alakját? És kinek ne lenne személyes tapasztalata unalomba fulladt - mondjuk tűzvédelmi - gyakorlattal kapcsolatban, amit rendszerint úgyis elszabotál mindenki?! Az elsőfilmes Ra Hee-chan...