belépés∆

Island of Light (Goya chanpuru) (2006)

Island of Light (Goya chanpuru) (2006)

Drámai hangvételű japán tinédzserfilm, ami javarészt ráadásul Okinawán játszódik? Ezen két tény tudatában Matsushima Tetsuya második rendezése igazán igéretesnek tűnt és szerencsére nem is kellett csalódnom benne. Ugyan nem éri el Nagasawa Masahiko, vagy éppen Shiota Akihiko hasonló témájú alkotásainak színvonalát, de valahol a közelükben van, így panaszra semmi okunk nem lehet.

Island of Light (Goya chanpuru) (2006)

A történet főszereplője Suzuki Hiromi, már nevében is tipikus diáklány (a Suzuki név olyan Japánban, mint errefelé a Szabó, vagy a Kovács), aki a nyüzsgő főváros tinédzsereinek stresszel telített életét éli. Szülői háttere sem rendezett, még szinte járni sem tudott, amikor anyja otthagyta a családot, apja pedig a sztori kezdetekor tűnik el a tengeren. A lány a családi és iskolai problémák elől a teljes bezárkózásba menekül, egyedül egy telefonos levelezőtársnak, Kenmun-nek nyílik meg egy kicsit. Hamarosan kiderül, hogy Kenmun Okinawán dolgozik, a lány pedig úgy dönt, meglátogatja. Persze van más indoka is, ráadásul a helyiekkel találkozva addigi életvitelét is szép lassan kezdi átértékelni.

Island of Light (Goya chanpuru) (2006)

Nem árt hamar leszögezni, hogy a tempó még a japán drámákban megszokottnál is lassabb egy kicsit, így  nem árt már a történet elején ráhangolódni. A legerőteljesebb rész egyértelműen a lány lélektanának ábrázolása, ahogyan kifelé látszólag semmiféle érzelmet nem mutat, ám belül nagyon is érzékeny. Ahogy a szigeten pedig fokozatosan kezd el „kiolvadni” ebből az állapotból, illetőleg ahogyan bemutatják, hogy kötelességtudó és segítőkész, az pedig már-már zseniális rendezői munkának nevezhető. Mint a legtöbb Okinawán játszódó történetben, a helyiek ezúttal is nagyszerű emberekként vannak ábrázolva, mindannyian jókedélyűek, barátságosak és vendégszeretőek, amivel a főszereplő eleinte egyáltalán nem tud mit kezdeni.

Island of Light (Goya chanpuru) (2006)

A remekül ábrázolt lélektan mellett azért igyekeztek bőséges teret nyújtani a színhelyül szolgáló Ishigaki sziget szépségének bemutatására is. Persze egyáltalán nem öncélúan, hanem úgy alakítgatták ki az egyes jeleneteket, hogy háttérként a legszebb tájak kényeztessék a néző szemét. Még a tengerbe, a halak közé is tehetünk egy kirándulást, helyenként olyan hatást nyújtva, mintha valóban ott lennénk mi is a helyszínen. A rendező nagyszerű operatőrt talált magának!

Island of Light (Goya chanpuru) (2006)

Természetesen a színészi játék elsőosztályú, méltó a japán drámák színvonalához. A főszereplő lányt a már több remek alakítást bemutató Tabe Mikako játszotta, ezúttal is nagyszerűen, tökéletesen átélhetően, természetesen formálja meg Hiromi fokozatosan változó karakterét, de az utóbbi idők okinawai filmjeinek (Nabbie szerelme, Hotel Hibiscus) állandó szereplője, Ooshiro Misako szintén nagyszerű.

Island of Light (Goya chanpuru) (2006)

Az Island of Light tehát nagyszerű választás lehet a japán tinédzserfilmek rajongóinak, ugyanis az a természetesség, ahogy a történetet ábrázolják, tanítani való. Egyedül a kicsit lassú tempó, illetőleg a némelyek számára talán zavaró megható jelenetek miatt lehetne kritizálni, de ezekkel együtt is egy nagyon jól eltalált, hangulatos, életszerű történet. Ha tetszett a How to Become Myself, vagy a Lemon no koro, akkor ezt sem érdemes kihagyni!

iMDB

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Love impossible (Namnam buknyeo) (2003)

Love impossible (Namnam buknyeo) (2003)

Love impossible (Namnam buknyeo) (2003) iMDB  

Anthony Wong Chau-Sang

Anthony Wong Chau-Sang

„Anthony Wong… nagy valószínűséggel a legdühösebb ember Hong-Kongban.” (Simon Yam)Wong Chau-Sang 1961 szeptember 2-án született, egy kínai anya és egy brit tengerész apa fiaként, aki elhagyta a családot még Wong gyerekkorában. Az iskolában sohasem volt...

Down to Hell (1997)

Down to Hell (1997)

IMDb  Ryuhei Kitamura 2. filmje a Down to Hell, amit sokan emlegetnek VersuS 0-ként is. Nem véletelenül, mert jópár elemet újrafelhasznált a rendező. A történet egyszerű: van egy 4 tagból álló banda (a bandatagok közül...

Sarutobi Sasuke and The Army of Darkness 4 - Fire Chapter (Saruto…

Sarutobi Sasuke and The Army of Darkness 4 - Fire Chapter (Sarutobi Sasuke Yami no Gundan 4) (2005)

A végtelennek tűnő nindzsa történet mégis csak elérkezett a végkifejlethez, bár ez mégsem biztos. A talány alább hamarosan kifejtésre kerül.