belépés∆

Split Second Murders (Sei sung saw liu) (2009)

Split Second Murders

A cím és a rendező, Herman Yau nevének hallatán valószínűleg sokan egyből valami category III besorolású, véres krimire számítanának. A hongkongi filmipar szorgos iparosa azonban kultikussá vált darabjai mellett számtalan műfajban kipróbálta már magát, így nem meglepő, hogy a Split Second Murders valójában egy vígjáték, aminek jópár eleme sajnos csak a hongkongi néző számára érthető és világos.


Yau ezúttal egy hölgy, a regény-, dalszöveg- és forgatókönyvíró Erica Lee munkáját álmodta vászonra. Lee, akit olyan produkciókkal hozhatunk kapcsolatba korábbról, mint a The King of Comedy és a Men Suddenly in Black, ezúttal a közelmúltban Hongkongot lázban tartó bulvár esetekről írt egyfajta fura tanmese jellegű könyvet, amit rögvest forgatókönyvvé is adaptált. A többi pedig már csak a rutinos Yau mesteren múlt.
A sztori egy fiatal képregényrajzolót állít a középpontba, akinek meglehetősen hosszú és nehéz napja van, mindazzal együtt, hogy élete lehetősége áll előtte. Ehhez képest reggel arra ébred, hogy barátnője elhagyta, aztán ahogy igyekszik a kiadó felé, számtalan veszekedésnek lesz tanúja, amik immáron a tudta nélkül rossz véget érnek. A kiadó sem tűnik valami bizalomgerjesztőnek, ráadásul azt kérik emberünktől, hogy minél több hősét ölje meg a képregényben. Rajzolónknak azonban a nap tapasztalatai alapján más tervei vannak.
Ahogyan az a 2008-as produkciókat összesítő beszámolóban is olvasható, a kizárólag a helyi piacra szánt darabok elkészítésének megvannak a jól bevált, nézőcsalogató trükkjei. Természetesen Yau is ezekkel operál elsősorban, hiszen ipari mennyiségű fiatal idol alakítja a főbb szerepeket (Kay Tse, 6 Wing, Charmaine Fong, Chrissie Chau, Bonnie Xian, Lam Chet, stb.), mellettük pedig néhány rutinosabb, nagyobb név tűnik fel kvázi cameoként (Andy Hui, Candy Lo). A történet menete helyenként több, mint zavaros, főleg a vége felé, a színészi játék nem egetrengető, de arra, amire a rendezőnek szüksége van, pont megfelelő.
Tulajdonképpen három dolog menti meg a filmet attól, hogy teljesen nézhetetlennek tekintsük. Az első ezek közül az érdekesebbnél érdekesebb bulvár esetek beemelése a történetbe. Megidézik nekünk a toronyházból kidobott savasüveg borzalmait, kis kikacsintással és moralizálással az Edison Chen botrányt, hosszasan elidőznek a női nem és a szilikon kapcsolatán, továbbá valószínűsíthető, hogy a rosszul végződött összeveszések is először valamelyik helyi botrányújságban jelentek meg nyomtatásban. Pont ezek jelentik a második okot, ugyanis Yau ezeket az összeveszéseket jó hosszan, érzékletesen, ráadásul felettébb mulatságosan ábrázolja, jókat lehet vidulni rajtuk. Számomra egyértelműen ezek jelentették a produkció tetőpontjait, ráadásul helyenként a végeredmény szemléltetésekor Yau category III múltja is megidéződik. Végül, a harmadik ok pedig az a megmosolyogtató törekvés, hogy némi tanmese jellegű, jószándékú, egyben naiv mondanivalót sulykoljanak a néző felé, azaz ne dühből próbálják a problémáikat megoldani, mert annak rossz vége lesz.
Hogy mi a történet tanulsága, egyben mire lehet belőle leginkább következtetni? Ez az igazi slusszpoén, ugyanis aki látta a True Women For Sale-t, valamint ezt a filmet, az biztosan egyetért velem abban, hogy Herman Yau „civilben” biztosítási ügynök. Ahogy ott Anthony Wong, úgy itt Kay Tse vérprofi szövege, valamint a jópofa paródiaként felfogható XAX társaság neve több, mint véletlen egybeesés.

iMDB

Előzetes

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Forest of Death (Sum yuen) (2007)

Forest of Death (Sum yuen) (2007)

Forest of Death (Sum yuen) (2007)iMDBA rettenetesen rosszul sikerült The Haunted School-lal kapcsolatban merült fel bennem, hogy ezeket a kommersz, a horror és a misztikum határán ingadozó filmeket Hongkongban meg kellene hagyni a Pang testvéreknek,...

The Haunted School (Hau mo chu) (2007)

The Haunted School (Hau mo chu) (2007)

The Haunted School (Hau mo chu) (2007)iMDBA horrorfilmek a hongkongi filmgyártásban mindig is háttérbe szorultak és ez mind a mai napig így is van. Míg Koreában és Japánban tucatszámra készülnek a (többségében ugyan egy kaptafára...

A halál jele - Memories of Murder (2003)

A halál jele - Memories of Murder (2003)

   Egy sorozatgyilkos utáni nyomozásról szóló thrillerből nagyon sok készült, kiforrott módszerek vannak rá, hogy hogyan lehet olyan filmet készíteni, amik az ilyen thrillerek tipikus elemeit kötelességből és rutinból hozzák, a néző azt kapja, amit...

In Memoriam Kurosawa Akira: Hét szamuráj (Seven Samurai) (Shichin…

In Memoriam Kurosawa Akira: Hét szamuráj (Seven Samurai) (Shichinin no samurai) (1954)

In Memoriam Kurosawa Akira: Hét szamuráj (七人の侍) (1954)iMDB A XVI. század vége felé, egy levél szerint 1586-ban játszódik a történet. Akkoriban Japánban polgárháborúk dúltak és a különféle magánhadseregként is felfogható hordák kedvükre fosztogat(hat)ták a védtelen...