belépés∆

36 China Town (2006)

36 China Town (2006)

iMDB

A talán kissé lehúzó ismertetőm ellenére ez egy nagyszerű film azoknak, akik nem ijednek meg az indiai mozitól és túl tudják magukat tenni az ilyen filmek hiányosságain.
Bár elsőre a film csalódás is volt, meg nem is; tetszett is meg nem is, a második óra végére hatalmas kedvenc lett nálam.
Aktuális kínai popzene után kutattam a neten, a kereső találatai között pedig ott szerepelt a „36 China Town”  (ennyit a gugliról?! J)
Ok, nem zene, sebaj, hanem film, thriller, ráadásul indiai. Gondoltam, azért nézzünk bele.
A hivatalos reklámanyagtól leesett az állam.
Ugye a világ minden részén élnek kínaiak, külön negyedekben, többnyire a maguk zárt világában. A film középpontjában is egy ilyen negyed áll, az, amelyik India Las Vegas-ában, Goa-ban található.
A sztori szerint a negyed mindenható urát, a kaszinóbirodalom tulajdonosát, egy Sonia Chang nevű hölgyeményt rövid úton eltesznek láb alól. Az idő múlásával egyre több a gyanúsított, indítéka van mindenkinek, csak egy profi nyomozó tudja kibogozni a kusza szálakat a helyi viszonyok között. + még Chang asszony gyerekét is elrabolták
(A 36 China Town egy lakcím, Sonia Chang villájának a címe)
Megnéztem a trailereket, és ismerve a sztorit, látva a táncos-énekes betéteket extázisban vártam a filmet.

Ennyit a hivatalos álláspontról és a felszínes benyomásról.
A valóság:
Hivatalosan ez egy thriller.
Maradjunk annyiban, hogy gyakorlatilag ez egy vígjáték.
(OK, egyszer valóban megijedtem, méghozzá egy plüssmacitól. De ez maradjon köztünk)
Már ez csalódás - ha azt mondják az elején, hogy vígjáték, akkor is megnéztem volna. Így fura volt, mert nem ezt vártam.
A másik, ezen pedig már nehezen tudtam magam túltenni, hogy a film készítői még nem láttak kínait. Megnyugtatok mindenkit, mi sem fogunk a filmben.
Egy idő után már direkt számoltam, az utolsó negyedóráig összesen 6 főt számoltam össze, de ebben már benne vannak a statiszták, járókelők, etc-etc
Minden szereplő indiai
Az utolsó negyedórában tűnnek fel nagyobb (relatív) számban kínaiak, szigorúan odaállított statisztaszerepben, olyan eredeti öltözékben, minta én kértem volna meg egy izlandit, hogy matyóhízmzéses népviseletet tervezzen nekem. Pedig ugye a kínaiak ott laknak a szomszédban J
A sztori végig pontosan kiszámítható, sokszor már-már bugyuta, és kár volt a kínai vonalat erőltetni, ha már nem nagyon törték magukat a kidolgozással.

Ugyan a kritikusok Indiában lehúzták, a mozipénztárnál is közepes siker volt
és mégis, a 36 China Town hatalmas kedvenc lett NÁLAM.
Olyannyira, hogy még a magyar feliratot is megcsináltam hozzá
A filmzene egyszerűen fantasztikus, látszik, hogy ez inkább a fiatalabb korosztálynak készült.
A táncos betétek ezzel a zenével olyan ütősek, hogy jelzőket sem találok hozzá.
Szerencsére nem veszi magát komolyan a film, a szereplők játéka viszont mégis végig hiteles. A gesztusok és mozdulatok a némafilmek korszakát juttatta eszembe, a legjobb pillanataiban a film a legjobb vígjátékokkal kelhet versenyre. Ebben a filmben őszintén tudtam nevetni, amikor egy szereplő a meglepetéstől öklömnyire tátotta szemét-száját.
De nem csak én
Anno volt szerencsém egy indiai moziban felvett cam-os verzióhoz is, érdekes volt hallani a közönséget, ugyanis a legapróbb, általam még talán mókásnak sem tekintett jelenetnél is önfeledten nevettek és tapsoltak.
Hiába, szerintem ott az ingerküszöb azért alacsonyabb J
Összességében csak ajánlani tudom ezt az ízig-vérig indiai vígjátékot!

Hozzászólások   

#1 katka50 2010-11-23 22:54
Tündéri film! Csak ajánlani tudom mindn BW rajongónak

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Yokai Daisenso (Big Monster War) (1968)

Yokai Daisenso (Big Monster War) (1968)

Bájosan debil, horror-ízű fantasztikus történet egy babilóniai vámpír-démonról, aki, miután felébresztették a kincsvadászok, valamilyen ismeretlen okból kifolyólag éppen Japánban, egy vidéki házban szeretné felütni a tanyáját. A japán szörny-szellemeknek azonban lesz ehhez még egy-két...

Return of the One-Armed Swordsman (Du bei dao wang) (1969)

Return of the One-Armed Swordsman (Du bei dao wang) (1969)

A félkarú kardforgató, Fang Gang (Jimmy Wang Yu) legendája további elemekkel bővül ebben az 1969-es remekműben, amely a két évvel korábbi bődületes sikerfilmnek, a The One-Armed Swordsman-nek a folytatása. Azon kivételes alkotások egyike e film,...

Focus (1996)

Focus (1996)

    imdb  A Focus ismét egy amerikai filmlegenda lerombolása. A '90-es évek végén azzal a techikával hódított egy Blair Witch Project című film, hogy a teljes valószerűség képzetét próbálta kelteni a szereplők kezébe adott kamerával,...

Yo-yo Girl Cop (Sukeban deka Codename Asamiya Saki) (2006)

Yo-yo Girl Cop (Sukeban deka Codename Asamiya Saki) (2006)

Yo-yo Girl Cop (スケバン刑事 – コードネーム麻宮サキ) (2006) iMDB