belépés∆

The Haunted School (Hau mo chu) (2007)

The Haunted School (Hau mo chu) (2007)

The Haunted School (Hau mo chu) (2007)

iMDB

A horrorfilmek a hongkongi filmgyártásban mindig is háttérbe szorultak és ez mind a mai napig így is van. Míg Koreában és Japánban tucatszámra készülnek a (többségében ugyan egy kaptafára gyártott) ijesztgetős filmek, Hongkongban az utóbbi évek során alig néhány darabot forgattak és azok is igazából inkább a „kommersz” horrorok közé tartoztak, ráadásul ezen filmek többsége is egyetlen rendezőpáros, a sokszor Thaiföldön forgató Pang testvérek nevéhez fűződik. Ehhez a filmhez azonban nekik semmi közük sincsen. Hogy ez jó-e, avagy sem, az már egy más kérdés.

The Haunted School (Hau mo chu) (2007)

A címből is kiderül, hogy ez a film bizony az Egyesült Államokból néhány évvel ezelőtt kiindult és a későbbiekben a Távol-Keleten is meghonosodó tinihorror műfajba tartozik. A történet nagyjából annyi, hogy a színhelyül szolgáló iskolában mintegy húsz évvel ezelőtt egy különös tűzeset történt, amiben egy fiatal tanárnő elhalálozott, de a holttestét nem találták meg, az igazgatóhelyettes pedig öngyilkos lett a történtek miatt. A jelenben négy fiú személyében az addig csak lányiskolaként funkcionáló tanintézmény koedukálttá válik, azonban a szigorú iskolai szabályzat betartatása (amelyiknek egyik legfőbb pontja, hogy a diákok nem eshetnek szerelembe) emiatt jóval nehezebbé válik, hiszen a fiúk úgy vélik, magába a paradicsomba jutottak be. A négy fiú közül egyikük hamarosan eltűnik és egyre több rejtélyes dolog történik a sokat látott falakon belül, amiket egy idő után a 20 évvel korábban történteket diákként átélő Miss Fong tanárnő sem tud megmagyarázni.
A filmet ezúttal társproducerként jegyző Wai Keung Lau néhány évvel ezelőtt már megrendezett egy hasonló tinihorrort, ami The park néven volt látható a mozikban és egy elátkozott vidámpark titkait felderítő baráti társaság történetét mutatta be. A filmet a kritikusok nagyon lehúzták (joggal) és leginkább a 3D-s szemüveggel is nézhető jelenetek miatt nézték meg az emberek. Tanulva az akkori blamából, Lau ezúttal a rendezést már nem vállalta, hanem megbízta vele az eleddig leginkább category III szoftpornókat rendező  Man Kei Chin-t (többek között a Sex & Zen II-t is ő rendezte), aki azért már a horrorok terén is próbálkozott 2001-ben a Devil Eye-jal.

The Haunted School (Hau mo chu) (2007)

A rendező és a producer természetesen a fiatal nézőket célozta meg a filmmel, ennek megfelelően telezsúfolták a filmet fiatal popsztárokkal, akiknek inkább a nevük, mintsem a színészi képességeik számítottak (pl. Theresa Fu, Ting Yau Tsui, Steven Cheung, de tulajdonképpen ide lehet venni a Miss Fong-ot alakító Amanda Lee-t is). A kivitelezés sem túl igényes, egyrészt nagyon látszik rajta az alacsony költségvetés (sok jelenetet vettek fel a tévésorozatok technikájával, szűrők nélkül), másrészt a félelmetesnek szánt jelenetek grafikai kidolgozása a jó tíz évvel ezelőtti színvonalat idézi. Emiatt nem is működik a dolog, a néző rettegés helyett inkább azon szörnyülködik, hogy milyen dilettáns munkát végeztek a trükkmesterek. A hangeffektekkel is próbálták a hatást fokozni, nem túl nagy sikerrel, bár meg kell említeni, hogy valamivel jobban sikerültek, mint a vizuális trükkök. Az egész filmen érződik, hogy igyekezték a The eye hasonló jeleneteit megidézni, de az egész olyan lett, mint egy The eye „light”. Ezen még talán túltenné magát az ember, ha a történet jó lenne, de egyrészt a horrorfilmekben megszokott teljesen logikátlan reakciók sorát lehet látni, továbbá horror klisék tömkelegét (pl. a főszereplők természetesen éjjel bemennek kideríteni az igazságot és hasonlók). A minőségi horrorfilmekre jellemző nyomasztó hangulat helyett egyértelműen az ijesztgetésre mentek rá, továbbá az ázsiai horrorfilmek egyik legjellemzőbb kliséjét sem hagyhatták ki (talán leírni sem kell, hogy mi az).

The Haunted School (Hau mo chu) (2007)

A fentiek miatt nem véletlen, hogy a készítők elsősorban a tinédzsereket igyekeztek megcélozni a filmmel. Valószínűleg, mint „életem első horrorfilmje” működik, de aki akárcsak néhány másik hasonló műfajú alkotást is látott már, gyakorlatilag csak röhög rajta, hogy milyen gagyi. Mindezek miatt a Twins Mission meglepően hamar kapott egy „méltó” vetélytársat a 2007 legrosszabb filmje büszke címért folytatott versengésben. Hongkongban meg kellene hagyni a horror műfajt Pang-éknak, nekik valahogy ez jobban megy.

Hozzászólások   

#1 fea 2007-05-15 22:18
Borzasztóan rossz film :sad:

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Mosómedve hercegnő (2005) - Titanic beszámoló

Mosómedve hercegnő (2005) - Titanic beszámoló

iMDB  Seijun Suzuki ismét bizonyította, hogy nem csak egy eredeti történet, vagy forgatókönyv tud elvinni egy filmet a hátán. Meg lehet fogni egy sablonos történetet is úgy, hogy az üssön, csak megfelelő kreativitás, és...

Nang Nak (1999)

Nang Nak (1999)

  A nagyvilágban az a hírük a thai moziknak, hogy ha küzdősportosak, akkor vadul ütős- vágós- rúgósak, ha történelmiek, akkor véres kardozósak, horrorként szellemlányosak. Ha az utóbbi a téma, akkor jó kis hentelés következik, egy jó...

Toward the Terra (Terra e...) (1980)

Toward the Terra (Terra e...) (1980)

Ezen az oldalon ritkán szoktuk kényeztetni az anime rajongókat. Bízom benne, ezúttal elnyerjük a tetszésüket, mert a kedvenc műfajuk egy igazi klasszikusa kerül terítékre.

Nemuri Kyoshiro - TV Special 4: The Woman Who Loved Kyoshiro (199…

Nemuri Kyoshiro - TV Special 4: The Woman Who Loved Kyoshiro (1998)

Az ASASHI TV négy epizódot szánt a morózus természetű ronin újdonsült kalandjainak.