belépés∆

Forest of Death (Sum yuen) (2007)

Forest of Death (Sum yuen) (2007)

Forest of Death (Sum yuen) (2007)

iMDB

A rettenetesen rosszul sikerült The Haunted School-lal kapcsolatban merült fel bennem, hogy ezeket a kommersz, a horror és a misztikum határán ingadozó filmeket Hongkongban meg kellene hagyni a Pang testvéreknek, mert leginkább ők értenek hozzá arrafelé. Nem sokkal a fentebb említett film megtekintése után alkalmam is nyílt megnézni a két friss Pang film egyikét, a Forest of Death-t, amit ezúttal „csak” Danny Pang jegyez és akárcsak a Diary, ez is azon kísérletezős Pang filmek közé tartozik, amik segítségével próbálják megváltoztatni a The eye sorozattal magukról kialakított képet.

Forest of Death (Sum yuen) (2007)

Hogy ez ezzel a filmmel mennyire sikerült, az már egy más kérdés. Mind a kiindulópont (egy misztikus, de a valóságban is ismert kísérlet vegyítése az emberek "félelmeivel" a sűrű erdőkkel kapcsolatban), mind maga a történet, mind a szereplők igencsak sablonosak, ráadásul sokkal inkább egy misztikus filmet kap a néző, mintsem a korábbi Pang filmekre jellemző ijesztgetős horrort. A történet nagy része egy erdőben játszódik, amiben (milyen meglepő) furcsa dolgok történnek, valamint az átlagosnál jóval nagyobb az erdőben öngyilkosságot elkövetők száma. A témára rácsap a bulvártévé, igazi kísértethistóriákat gyártva fokozzák az erdő körüli misztikumot May, a frissiben népszerűvé vált riporternő aktív közreműködésével. May barátja egy botanikus kutató, Shum Shu-hoi, aki a növényekkel való kommunikálás terén próbál eredményeket elérni és egyáltalán nem hisz barátnője sztorijainak. A harmadik főszereplő egy gyilkossági ügyekben nyomozó igencsak határozott detektívnő, C.C. Ha, aki szintén nem hisz a legendákban, hanem egy, az erdőben történt nemi erőszakkal és gyilkossággal gyanúsított, ám bizonyítékok hiányában még el nem ítélt úriembert próbál rács mögé juttatni. Amikor Shum kísérleteiről értesül, felkeresi, hátha az ő segítségével újabb nyomokat talál, azonban az erdőben (ki hinné?) furcsa, megmagyarázhatatlan dolgok történnek.

Forest of Death (Sum yuen) (2007)

Danny Pang a szereplők kiválogatásánál nem bízott semmit a véletlenre, mindhárom főszerepre rutinos „Pang színészeket” szerződtetett. A legeltaláltabb alakítás a detektívnőt megformáló Qi Shu nevéhez fűződik, akivel a Szem 2-ben dolgoztak már együtt. Ezek a határozott, céltudatos, erős figurák nagyon jól állnak a színésznőnek, aki ezúttal sem kelt csalódást. A botanikust Ekin Cheng alakítja, aki az ikrek Leave Me Alone-jában működött közre korábban, ő nem nyújt kiemelkedőt, „csak” a rá jellemző visszafogott, egyenes figurát. A bulvártévé riporternőjét a Re-Cycle-ban is látható fiatal, feltörekvő tehetség, Rain Li játszotta, érzésem szerint ő volt a legkevésbé elemében hármójuk közül. Mindettől függetlenül nem rajtuk múlt elsősorban, hogy a film nem egy nagy durranás.

Forest of Death (Sum yuen) (2007)

A film talán legnagyobb hibája ugyanis az, hogy semmi eredetiség nincs benne. Aki néhány évvel ezelőtt nézte az X-Akták sorozatot, annak az egész történet felépítése ismerős lesz. Persze nem egy epizódot „koppintottak le”, hanem magának a sorozatnak a hangulatfokozó technikáit, így igazán semmi sem fog a meglepetés erejével szolgálni, hacsak az nem, hogy (szerencsére) egyetlen idétlen nyakkendőjű FBI ügynök sem szerepel a filmben. Az X-Aktákra történő legnyilvánvalóbb utalás (bármiféle spoiler említése nélkül) az utolsó előtti jelenetben van, de említhetnénk a több mellékszál nyitva hagyásával (még csak sejtetőleges elmagyarázás sem történik velük kapcsolatban) a néző összezavarására tett próbálkozásokat is. A Pang-ékra jellemző szép képi világ szerencsére megmaradt, akárcsak a stílusos CG részek, de ezek mit sem érnek, ha a történet lapos. Leginkább ez utóbbi miatt tartozik a film az egyszer nézhető, nagyon könnyen feledhető kategóriába. Ugyan sok tekintetben tipikus és stílusos Pang film, de pont emiatt nem nyújt igazán újat, így a Szem-hez hasonló következő kultikus alkotásukra még várni kell. Talán mindennél többet elárul, hogy véleményem szerint elsősorban Qi Shu játéka miatt érdemes megnézni a filmet, ami felveti a kérdést, hogy vajon 2007-ben lehet-e még újszerű, izgalmas, lebilincselő mainstream misztikus filmet készíteni?

Hozzászólások   

#6 Guest 2007-06-02 22:14
Én véletlenül egy mandarin szinkronosat töltöttem le és a vége fele, mikor az öreg beszél nem volt feliratozás. A TLF verziós feliratot időzítettem át, és ahhoz a részhez nem tartozott szöveg, úgyhogy abból a változatból ezt a részt (kb. 1perc) komplett kivághatták. Mindent összevetve sajnos nem volt jó film. :sigh:
#5 Ramiz 2007-05-22 00:31
Láttam, na az például egy nagyon kellemes film, igaz, annyira nem ijesztő. Számomra a legijesztőbb ázsiai horror máig a Kairo. A Seance-re vagyok még nagyon kíváncsi.
#4 YEZy 2007-05-21 23:51
Lehet, hogy a félelemre van igény, de hogy ebben a filmben semmi félelmetes nem volt, az biztos. :-)
#3 fea 2007-05-21 15:35
Én most is azt mondom, hogy leállhatnának ezzel a tömeggyártással , és akkor talán valami minőségibb cucc is kijöhetne a kezük közül, mert egyébként tehetséges gyerekek ezek.
A sztori engem viszont így első olvasatra inkább a Meghökkentő Mesék (Twilight Zone?) egyik epizódjára emlékeztet..
#2 Guest 2007-05-21 14:43
Ramiz: A Blood Rain-t láttad? Igaz az inkább thriller.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

A Chinese ghost story II (Sinnui yauwan II) (1990)

A Chinese ghost story II (Sinnui yauwan II) (1990)

A Chinese ghost story II (Sinnui yauwan II) (1990) iMDB  

Twins Mission (Seung chi sun tau) (2007)

Twins Mission (Seung chi sun tau) (2007)

Twins Mission (Seung chi sun tau) (2007)iMDBEz a film valahogy úgy készülhetett, hogy a népszerű cantopop duót, a Twins-t menedzselő Emperor Entertainment Group-nál valakinek kipattant a fejéből az ötlet, hogy ha már úgyis éppen most...

The Deadly Breaking Sword (Feng liu duan jian xiao xiao dao) (197…

The Deadly Breaking Sword (Feng liu duan jian xiao xiao dao) (1979)

Az 1960-as évek térnyerése, a '70-es évek sikersorozata után az évtized végére kifulladni látszott a Shaw Brothers stúdió.

Long Dream (2000)

Long Dream (2000)

  IMDb Novellaszerű kis horror (53 perc) Higuchinskytől, az Uzumaki rendezőjétől. Én azt hittem egész estés, de csak TV-játék, annak elmegy. Valami híres mangából (Junji World) csinálta filmjeit, és olyasmiről szól, hogy mi van akkor, ha egy...