belépés∆

Storm Rider - Clash of the Evils (2008)

Storm Rider - Clash of the Evils (2008)

Ma Wing Shing
1989-ben startolt képregénye óriási sikert aratott, mind a mai napig a legnépszerűbb hongkongi képregényként tartják számon, immáron közel 500 rész jelent meg belőle, nem számítva a különféle spinoff-okat [sokat angol nyelvre is lefordítottak]. Természetesen a mozgóképes világot sem hagyta hatás nélkül mindez. Az iMDB szerint egy 1988-1990 között futott tévésorozattal kezdődött a saga [a WikiPedia nem említi sehol sem, tehát lehet, hogy téves], majd tíz évvel később a hongkongi film addigi legnagyobb sikere, a The Storm Riders is ebből a történetből lett adaptálva. 2002-ben és 2004-ben Tajvanon forgattak belőle tévésorozatot, amikből egy filmváltozatot is összevagdostak. A most tárgyalt rajzfilm mellett, ami egyébként a tervezett 2006 végi bemutatóhoz képest másfél évet csúszott, pedig a Pang testvérek készítenek újabb változatot belőle, melynek első része 2009-ben, a második pedig 2010-ben kerül majd a mozikba.

Storm Rider - Clash of the Evils (2008)

A képregény persze a hatalmas siker mellett időnként kritikák kereszttüzébe is került. Sokak szerint már régen abba kellett volna hagyni és Ma leginkább a pénz miatt folytatja még mindig és már nem nyújtja azt a mágikus hangulatot a sorozat, mint eleinte. Mások a túlzott számítógéphasználatot rótták fel neki, mondván, hogy már nem igazán tekinthető kézzel rajzolt képregénynek a munkája. Voltak további hőzöngések is, de ezek most nem lényegesek. Nézzük inkább konkrétan magát a rajzfilmet, amit a könnyed akciófilmek egyik guruja, Dante Lam rendezett meg.

Storm Rider - Clash of the Evils (2008)

A történet a két legendás harcos, Wind és Cloud körül bonyolódik, akik miután végeztek mesterükkel, a világuralomra törő Conquer-rel, a Flame Kylin vérének egyedüli hordozóivá váltak. A Sword Worship Villa kardkészítő mesterei létrehozták a legtökéletesebb kardot, ám annak használatához szükség van a Flame Kylin vérére. Egy lázadás után a falu lakosságának egyetlen túlélője, Ao Jue nekiindul, hogy megszerezze a vért, hogy bosszút állhasson ellenségein. Természetesen ehhez Wind-del és Cloud-dal is meg kell küzdenie.

Storm Rider - Clash of the Evils (2008)

Minden valószínűség szerint Andrew Lau moziváltozatával ellentétben ez a rajzfilm elsősorban a képregény rajongói számára készült, laikusként ugyanis a sztori elég gyakran követhetetlen és kaotikus, sokszor azt sem tudtam, ki kicsoda éppen. Rengeteg a szereplő, a kard és a csata, csak győzze a néző számontartani őket. Jómagam nem értek az anime világhoz, így nem tudok konkrét véleményt alkotni arról, hogy a többivel összehasonlítva milyen minőségű a látvány és a grafika, laikusként azonban érdekes látvány volt, ahogyan a hagyományos 2D-s látványvilágot a mostanában divatos 3D-s tájképekkel vegyítették. Ettől kissé szétesőnek tűnt nekem az egész, bár tagadhatatlan, hogy a 3D-s grafika szépre sikerült.

Storm Rider - Clash of the Evils (2008)

Nagy mozirajongóként azonban elég sok csalódás ért, miközben néztem a sztorit. A legelső tapasztalat az volt, hogy a rajzolt figurák hiába egyeznek meg a képregény hőseivel, egyszerűen messze nem olyan karizmatikusak, mint anno a 10 évvel ezelőtti élőszereplős változatban. Amíg Ekin Cheng, Aaron Kwok és társaik hús-vér emberekként hadakoztak, addig a rajzolt kungfu közel sem nyújt olyan élményt. Ugyan maximálisan meg tudom érteni, hogy a rajzolt fantáziavilágban könnyebb és hihetőbb megoldani olyan trükköket, mint a Flame Kylin életrekelése, de mégis, számomra nagyon idegennek hatott így ez a világ. Pang-ék új, élőszereplős változata biztos érdekfeszítőbb lesz.

Storm Rider - Clash of the Evils (2008)

Egy animerajongó, valamint a képregény esetleges magyar ismerői számára biztos, hogy remek szórakozást fog nyújtani a rajzfilmváltozat így is, ám aki hozzám hasonlóan csak a moziváltozatot ismeri, az inkább hagyja ki, várjon még egy pár hónapot, amíg Pang-ék verziójához hozzá lehet majd férni.

WikiPedia


Előzetes

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Painted Skin (Wa pei) (2008)

Painted Skin (Wa pei) (2008)

Az 1640 és 1715 között élt Pu Sung-ling Strange Tales of Liao Zhai címet viselő, mintegy 500 kisérteties, illetőleg természetfeletti sztorit tartalmazó gyűjteménye szinte kifogyhatatlan forrása a hongkongi filmiparnak. Számtalan tévésorozat mellett olyan híres alkotások...

Kairo (2001)

Kairo (2001)

Kiyoshi Kurosawa filmjeiben azt imádom, hogy úgy tud filozófiai mélységekbe menő kérdésekről filmeket csinálni - amelyeket sosem lehet egészen pontosan körülírni, és ezúttal sem fogom megkísérelni -, hogy a film közben teljesen természetes, egyáltalán nem...

Cromartie High School (Sakigake Kuromati Koko) (2005)

Cromartie High School (Sakigake Kuromati Koko) (2005)

 iMDB A film főszereplője egy ígéret miatt lett a rosszhírű Cromartie iskola tanulója. Ez az iskola a legdebilebb emberkék lelőhelye, van itt mindenki a gorillától kezdve a YMCA-t éneklő nevesincs előadóra hasonlító emberkétől kezdve...

The Bride with White Hair 2 (Baak faat moh lui chuen II) (1993)

The Bride with White Hair 2 (Baak faat moh lui chuen II) (1993)

The Bride with White Hair 2 (Baak faat moh lui chuen II) (1993)iMDBAz első rész nem várt nagy sikerét követően az alkotók úgy látták, hogy érdemes megpróbálkozni egy folytatás elkészítésével, ám a végeredmény egy kicsit...