belépés∆

Storm Rider - Clash of the Evils (2008)

Storm Rider - Clash of the Evils (2008)

Ma Wing Shing
1989-ben startolt képregénye óriási sikert aratott, mind a mai napig a legnépszerűbb hongkongi képregényként tartják számon, immáron közel 500 rész jelent meg belőle, nem számítva a különféle spinoff-okat [sokat angol nyelvre is lefordítottak]. Természetesen a mozgóképes világot sem hagyta hatás nélkül mindez. Az iMDB szerint egy 1988-1990 között futott tévésorozattal kezdődött a saga [a WikiPedia nem említi sehol sem, tehát lehet, hogy téves], majd tíz évvel később a hongkongi film addigi legnagyobb sikere, a The Storm Riders is ebből a történetből lett adaptálva. 2002-ben és 2004-ben Tajvanon forgattak belőle tévésorozatot, amikből egy filmváltozatot is összevagdostak. A most tárgyalt rajzfilm mellett, ami egyébként a tervezett 2006 végi bemutatóhoz képest másfél évet csúszott, pedig a Pang testvérek készítenek újabb változatot belőle, melynek első része 2009-ben, a második pedig 2010-ben kerül majd a mozikba.

Storm Rider - Clash of the Evils (2008)

A képregény persze a hatalmas siker mellett időnként kritikák kereszttüzébe is került. Sokak szerint már régen abba kellett volna hagyni és Ma leginkább a pénz miatt folytatja még mindig és már nem nyújtja azt a mágikus hangulatot a sorozat, mint eleinte. Mások a túlzott számítógéphasználatot rótták fel neki, mondván, hogy már nem igazán tekinthető kézzel rajzolt képregénynek a munkája. Voltak további hőzöngések is, de ezek most nem lényegesek. Nézzük inkább konkrétan magát a rajzfilmet, amit a könnyed akciófilmek egyik guruja, Dante Lam rendezett meg.

Storm Rider - Clash of the Evils (2008)

A történet a két legendás harcos, Wind és Cloud körül bonyolódik, akik miután végeztek mesterükkel, a világuralomra törő Conquer-rel, a Flame Kylin vérének egyedüli hordozóivá váltak. A Sword Worship Villa kardkészítő mesterei létrehozták a legtökéletesebb kardot, ám annak használatához szükség van a Flame Kylin vérére. Egy lázadás után a falu lakosságának egyetlen túlélője, Ao Jue nekiindul, hogy megszerezze a vért, hogy bosszút állhasson ellenségein. Természetesen ehhez Wind-del és Cloud-dal is meg kell küzdenie.

Storm Rider - Clash of the Evils (2008)

Minden valószínűség szerint Andrew Lau moziváltozatával ellentétben ez a rajzfilm elsősorban a képregény rajongói számára készült, laikusként ugyanis a sztori elég gyakran követhetetlen és kaotikus, sokszor azt sem tudtam, ki kicsoda éppen. Rengeteg a szereplő, a kard és a csata, csak győzze a néző számontartani őket. Jómagam nem értek az anime világhoz, így nem tudok konkrét véleményt alkotni arról, hogy a többivel összehasonlítva milyen minőségű a látvány és a grafika, laikusként azonban érdekes látvány volt, ahogyan a hagyományos 2D-s látványvilágot a mostanában divatos 3D-s tájképekkel vegyítették. Ettől kissé szétesőnek tűnt nekem az egész, bár tagadhatatlan, hogy a 3D-s grafika szépre sikerült.

Storm Rider - Clash of the Evils (2008)

Nagy mozirajongóként azonban elég sok csalódás ért, miközben néztem a sztorit. A legelső tapasztalat az volt, hogy a rajzolt figurák hiába egyeznek meg a képregény hőseivel, egyszerűen messze nem olyan karizmatikusak, mint anno a 10 évvel ezelőtti élőszereplős változatban. Amíg Ekin Cheng, Aaron Kwok és társaik hús-vér emberekként hadakoztak, addig a rajzolt kungfu közel sem nyújt olyan élményt. Ugyan maximálisan meg tudom érteni, hogy a rajzolt fantáziavilágban könnyebb és hihetőbb megoldani olyan trükköket, mint a Flame Kylin életrekelése, de mégis, számomra nagyon idegennek hatott így ez a világ. Pang-ék új, élőszereplős változata biztos érdekfeszítőbb lesz.

Storm Rider - Clash of the Evils (2008)

Egy animerajongó, valamint a képregény esetleges magyar ismerői számára biztos, hogy remek szórakozást fog nyújtani a rajzfilmváltozat így is, ám aki hozzám hasonlóan csak a moziváltozatot ismeri, az inkább hagyja ki, várjon még egy pár hónapot, amíg Pang-ék verziójához hozzá lehet majd férni.

WikiPedia


Előzetes

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Hotel Hibiscus (Hoteru Haibisukasu) (2002)

Hotel Hibiscus (Hoteru Haibisukasu) (2002)

Mint már annyiszor, a Hibiszkusz szálló története is eredetileg egy manga volt, a szerzője az okinawán született Nakasone Miiko. A kezdő képsorok 1986-ban kerültek a boltokba és egészen 1998-ig futott a sorozat különféle kiadásokban. A...

Rene Liu Ruo Ying

Rene Liu Ruo Ying

Rene Liu Ruo Ying (刘若英)Liu Ruo Ying 1970 június elsején született Taiwan fővárosában, Taipei-ben,a család három gyermeke közül ő született másodiknak, egy nővére és egy öccse van. Fiatal korától kezdve zenét tanult és miután iskolai...

Dhoom (2004)

Dhoom (2004)

  IMDb Ha rákap az ember az ázsiai filmekre, akkor ez valószínűleg jele a világra való nyitottságnak, más kultúrák tolerálásának etc, etc. Mégis: hiába tetszett a Krrish (a készítő itt is a Yash Raj Films), életem első...

Castle of Owls (Ninja hicho fukuro no shiro) (1963)

Castle of Owls (Ninja hicho fukuro no shiro) (1963)

    A polgárháborús időszak mindig kedvenc területe volt a japán filmeseknek. Szamurájok, daymiók, parasztok és nindzsák harcai bőséges anyagot szolgáltattak a forgatókönyvíróknak. Ezúttal a nindzsáké lett a főszerep.