belépés∆

Ekin Cheng Yee-Kin

Ekin Cheng Yee-Kin (鄭伊健)

Ekin Cheng Yee-Kin

Ekin Cheng 1967. október 4-én született Hongkongban. Még a középiskola elvégzése előtt reklámokban kezdett szerepelni, eleinte még Noodle Cheng néven (neve, Yee-Kin egy kínai kaja nevéhez hasonlít), később a Dior Cheng nevet is használta. Ez utóbbi eredetéről több történet is kering, a „hivatalos” szerint a kishúga adta ezt a nevet neki, aki a kantoni „második fiú” kifejezést nem jól ejtette ki és a Dior lett belőle. A rosszindulatúbb pletykák szerint Ekin fodrásza „ragasztotta” rá ezt a nevet.
Miután elvégezte a középiskolát, résztvett egy énekversenyen, ám nem tudta megnyerni. Mindettől függetlenül a zsűri egyik tagja tehetségesnek találta és azt ajánlotta neki, hogy menjen el tanulni a TVB iskoláinak egyikébe. Cheng be is iratkozott, a harcművészeti „szakra”, de egyrészt úgy érezte, hogy nincs hozzá tehetsége, másrészt nem is tetszett neki a dolog túlzottan, így átiratkozott a színészképzőbe, ahol több sikert talált magának. Miután ezt az iskolát elvégezte, a TVB-nél kezdett dolgozni, több műsort is vezetett, többek között azt a gyerekprogramot is, a Space Shuttle 430-at, ami Stephen Chow és Tony Leung pályáját is elindította. Még a 80-as években egy rajzfilmsorozat szinkronhangjaként is dolgozott, ez volt a The storm riders, amiben a Szél nevű karakternek kölcsönözte hangját. Évekig dolgozott a TVB-nél, egész addig, amíg el nem kezdte filmes karrierjét. Debütáló filmje 1992-ben a Girls without tomorrow volt, amit több romantikus komédia követett. Ekkoriban úgy tűnt, hogy Ekin belekerül a „szerethető vesztes” skatulyájába, még annak ellenére is, hogy két akciófilmben is játszott, a Return to a better tomorrow-ban és a Street Fighter-ben is.

Ekin Cheng Yee-Kin

A szerethető vesztes szerepétől 1996-ban tudott szabadulni, amikor is Andrew Lau őt választotta a Young & Dangerous fő karakterének, Chan Ho Nam-nak a megformálására. A film hatalmas siker lett, öt folytatást és jópár mellékszálat ért meg, Ekin-t pedig egyértelműen vezető filmsztárrá tette. Innentől kezdve már megtehette azt, hogy csak olyan szerepet vállal el, ami tetszik neki és kialakította a „becsületes gengszter” imázst maga körül. Persze továbbra is szívesen játszott romantikus filmekben is, többek között a szintén ’96-os Feel 100%-ban, vagy az egy évvel későbbi We’re no bad guys-ban, de az akciófilmjei nagyobb sikerűek és emlékezetesebbek voltak. A jó kapcsolat megmaradt Andrew Lau-val, aki újabb produkciói szinte mindegyikében szerepeltette. Megszemélyesíthette azt a rajzfilmfigurát, aminek 10 évvel korábban a hangját adta a The Storm Riders-ben, övé lett a főszerep A Bosszú harcosában, valamint Andrew Lau autós filmjében, a Legend of speed-ben is.

Ekin Cheng Yee-Kin

Persze ahogy egyre népszerűbb lett, úgy lett céltáblája a bulvárlapoknak is. Nagyítóval lesték minden mozdulatát, hátha valamiből botrányt lehet kavarni. A bulvársajtó csalódásaként azonban mindössze egyetlen –bár relatíve nagy horderejű- botrányt tudtak kirobbantani. Akkori barátnője, Maggie Siu egykor híres énekesnő volt, de feladta karrierjét, hogy Ekin-t segíthesse. Azonban a kapcsolatuk megromlott, Ekin pedig továbblépett és hamarosan a frissen befutott Gigi Leung Wing-kei társaságában lehetett látni.
Talán 2000-ben volt filmes karrierje csúcsán, hiszen több nagysikerű filmje is ekkor került a mozikba. Talán legismertebb közülük a Tokyo Raiders, amiben magánnyomozót alakított és olyan sztárokkal játszott benne együtt, mint Kelly Chen, Cecilia Cheung és Tony Leung. De ugyanebben az évben készült el a Young & Dangerous hatodik, egyben befejező része, Johnny To kórházas vígjátéka, a Help, a Dragon Heat című dráma, a harmadik Andrew Lau wuxia, a The Duel és a For bad boys only is. Az ezredforduló után ismét váltott a filmjei irányvonalát tekintve. A korábbiaknál sokkal több könnyed, vígjátékjellegű filmszerepet vállalt el, valamint igyekezett minél távolabb kerülni a korábbi „becsületes gengszter” imázstól. Utolsó ilyen filmje a 2001-es Goodbye Mr. Cool volt, ahol már tulajdonképpen „leszámolt” ezzel a szereppel.  Ezután Tsui Hark wuxiája, a Zu legendája jött a sorban, majd hosszú idő után ismét egy rajzfilmsorozat szinkronhangja volt. A következő filmjében, a Running out of time 2-ben már egy meseszerű bűnözőt alakított, aki hihetetlen módokon jár túl a rendőrség eszén.

Ekin Cheng Yee-Kin

Innentől kezdve egyre több vígjátékszerepben volt látható, többek között a Women from Mars, a My wife is 18, az Anna in kung fu land és a Protege de la rose noire is ilyen volt. A könnyed filmek sorát csak a Heroic Duo és a Twins Effect szakította meg, igaz, ez utóbbi sem volt egy véresen komoly film. A Pang testvérek is őt választották ki könnyed akciófilmjük, a Leave me alone ikreinek megtestesítőjének, partnere ebben a filmben (immár sokadszor) Charlene Choi volt. 2005-ben ismét Benny Chan-től kapott szerepet egy komolyabb hangvételű filmben, a Divergence-ben, valamint egy újabb romantikus szerepben volt látható az It had to be you-ban. 2006-ban is maradt a romantikánál, mégpedig a My name is Fame révén, legújabb filmje pedig a hamarosan bemutatásra kerülő és az előzetes hírek alapján ígéretesnek tűnő Heavenly Mission lesz.

Ekin Cheng Yee-Kin

Énekesi pályája is meredeken ívelt felfelé karrierje kezdetétől fogva egészen 2000-ig, amikor is addigi kiadójától, a BMA-től átszerződött az EEG-hez. Amíg az EEG-s szerződése tartott, lemezt nem adhatott ki, cserébe viszont rengeteg filmben játszhatott. Azonban a rajongóknak nem volt elég a sok koncertfellépés, meg a mozi, így Ekin a szerződés lejárta után visszatért a BMA-hez és a régi-új kiadónál kiadott első lemeze, a Discover hatalmas mennyiségben fogyott. Magánéletében is változások történtek, Gigi Leung-gal folytatott kapcsolatát mindkettőjük karrierje némileg megsínylette, de így is 7 évig kitartottak egymás mellett. 2006-ban azonban Ekin oldalán már Yo Yo Mung tűnt fel. A zene, a filmezés, a lapinterjúk, a reklámok mellett pedig egy új oldaláról is bemutatkozott, első könyve, a Looking into Ekin’s eyes szintén óriási sikert aratott, immár a harmadik kiadást is megérte Hongkongban.

Források:

Cyklin
HKFilm
IMDb
WikiPedia

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Negadon - The Monster from Mars (2005)

Negadon - The Monster from Mars (2005)

    iMDB Ez a 2005-ös, 3d animációs független alkotás igazán kellemes meglepetés lehet mind a japán kaiju- (óriás szörny), a mecha-, de általában a sci-fi rajongóknak is. 2025-öt írunk, a Föld energia-, és nyersanyagtartalékai kimerültek....

My Loving Trouble 7 (Ngo oi 777) (1999)

My Loving Trouble 7 (Ngo oi 777) (1999)

My Loving Trouble 7 (我愛777) (1999)iMDBJames Yuen-nek ez az 1999-ben forgatott filmje is a Hongkongban szinte dömpingszerűen készülő könnyed romantikus akcióvígjátékok végeláthatatlan sorába tartozik, megtűzdelve minden olyan klisével, ami ezeket a filmeket jellemzi. De vajon...

Three Kingdoms: Resurrection of the Dragon (2008)

Three Kingdoms: Resurrection of the Dragon (2008)

  A Romance of Three Kingdoms a kínai irodalom négy leginkább respektált regényeinek egyike (a másik három a Water Margin, a Dream of the Red Chamber és a Nyugati Utazás), így természetszerűleg az ottani filmipar szinte...

Papa loves you (Che goh ang ang chan baau cha) (2004)

Papa loves you (Che goh ang ang chan baau cha) (2004)

Papa loves you (Che goh ang ang chan baau cha) (2004)  IMDb