belépés∆

Andrew Lau Wai-Keung

Andrew Lau Wai-Keung (刘伟强)

Andrew Lau Wai-Keung

Andrew Lau 1960 április 4-én született Hongkongban. Már kora gyerekkorától kezdve rajongott a fotózásért. Érettségi után filmipari karrierjét a Shaw Brothers stúdióban kezdte cinematográfus asszisztensként. Elhivatottságának és kemény munkájának köszönhetően 1985-ben már előléptették cinematográfusnak. Olyan rendezők mellett dolgozott ebben a pozícióban, mint Ringo Lam (City on Fire), Wong Kar-Wai (As tears go by) és Tsui Hark (Once upon a time in China III). Már ekkor kiderült, hogy különleges tehetsége van a kézi kamerák kezeléséhez az akciójelenetek forgatása közben.

A filmrendezést 1990-ben kezdte, az Against all című filmmel, amit egy évvel később követett az Rhythm of destiny.
1995-ben összefogott Wong Jing-gel és Wong Man Chun-nal és együtt megalakították a BOB & Partners Co. Ltd. nevű stúdiót. Lau vezette a Film Produkciós Részleget, valamint innen került ki 1996-ban az ő rendezésében a Young & Dangerous sorozat első része, ami hatalmas siker lett és még abban az évben követte a második és a harmadik rész, valamint a Best of the best című film is. A következő két évben is számos filmet rendezett, köztük a Young & Dangerous újabb folytatásait, amik közül a 4. részbeli alakításáért Anthony Wong nevezve lett a legjobb színész díjára az azévi HK Movie Awards-on.
Andrew azzal is hírnevet szerzett magának, hogy a harcművészeti elemeket remekül kombinálja össze a számítógépes trükkökkel. Erre remek példa akár a Storm Riders, akár az A bosszú harcosa. Mindezek mellett természetesen a szerelmi témájú filmek rendezésébe is belefogott, többek között a Sausalito és a Dance of a dream is fényezi eddigi pályafutását.
2002-ben gyakorlott filmkészítő specialisták segítségével megalapította a Base Production Ltd. nevű céget, ami első filmként egyből a zseniális Szigorúan piszkos ügyek című filmmel indított. Nemcsak a remek sztori, hanem a főszereplő sztárok (Andy Lau, Tony Leung, Kelly Chen, Sammi Cheng, Anthony Wong, Eric Tsang) is hozzájárultak ahhoz, hogy a film 54 milliós rekord hasznot termeljen. 2003-ban pedig elkészültek a film folytatásai is. Egy évvel később újabb sikervárományos filmet készített, ezúttal egy japán mangát alapul véve, ez lett az Initial-D.
A közeljövőben pedig még sok-sok változatos és remekül kivitelezett film várható tőle, többek között első nemzetközi produkciója, a Daisy, valamint az Amerikában éppen forgatás alatt álló The Flock. Egyéni stílusának és törekvéseinek köszönhetően megvan benne az a képesség, hogy jó minőségű filmeket rendezzen, amik a tömegízlésnek is megfelelnek.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

High Risk (Sue daam lung wei) (1995)

High Risk (Sue daam lung wei) (1995)

High Risk (Sue daam lung wei) (1995)iMDBA hongkongi film aranykorának 1993-ban vetett véget az amerikai filmek mindent elsöprő hegemóniája, először a Jurassic Park „képében”, letaszítva a nézettségi listák elejéről a hazai produkciókat. A hanyatlás során...

Acacia (2003)

Acacia (2003)

 IMDb  Choi Mi-sook (Hye-jin Shim) és férje feladva a reményt, hogy saját gyermekük szülessen örökbefogadnak egy kisfiút, Kim Jin-seong-ot (Oh-bin Mun). A kisfiú tehetségesen rajzol, és furcsa mód nagyon vonzódik a fákhoz. A család kertjében álló,...

Otsuka Ai

Otsuka Ai

Otsuka Ai (大塚愛)Otsuka Ai 1982. szeptember 9-én született Osaka-ban. 4 éves korában kezdett zongorázni, tehetségére pedig hamar felfigyeltek, főleg, amikor 7 évesen megnyerte az Osaka Yodel Challenge nevű tehetségkutató versenyt. Óvónőnek tanult és mint a...

Hanging Garden (Kuuchuu Teien) (2005)

Hanging Garden (Kuuchuu Teien) (2005)

Hanging Garden (空中庭園) (2005) iMDB