belépés∆

5 Centimeters per Second (2007)

IMBb 

Hayao Miyazaki mester már évekkel korábban, a Mononoke hercegnő munkálatai alatt bejelentette, hogy visszavonul. Arra hivatkozott, hogy nagyon öreg, s egy-egy ilyen komoly feladat sokat kivesz belőle. Ennek ellenére ezek után elkészítette a Chihiro szellemországban-t, a Vándorló palotát, s jelenleg is egy új projecten dolgozik, ami a hírek szerint egészen újszerű alkotás lesz, legalábbis rajzolás tekintetében. Ennek ellenére már régóta keresik utódját, s a sorban ott áll saját fia, Goro, akinek debütáló munkája, a Tales from the Earthsea egyáltalán nem sikerült rosszul, de rögtön a nyomában ott lohol Makoto Shinkai, alig 5 centiméterrel lemaradva.

5 Centimeters per Second (2007)

Aki látta a 5 Centimeters per Second-ot, az lehet, most meghökken. Makoto filmjének ugyanis vajmi köze van a fantasy-hez, sárkányokhoz, repkedő disznókhoz, természetvédelemhez, vagy akár Totoróhoz. A fanatikus animéseknek azonban nyilván ismerősen fog csengeni a rendező korábbi munkáinak címe, a She and Her Cat és a Voices of a Distant Star, s talán így már közelebb is kerültünk a bevezetőben foglaltakhoz. A hasonlóság a két rendező között ugyanis nem a tematika talaján nyugszik, hanem a művészi eszközök, s látásmód felől érdemes megközelíteni.

Makoto tollát az az egyszerű, s szinte közhelyes felismerés vezeti ugyanis, mely véleményem szerint nem csak Miyazaki, hanem sok más nagy művész sikerének kulcsa. A kevesebb néha több, s a szünet és a csend nem ürességet jelent, hanem legalább akkora jelentőséggel bír, mint egy látványos jelenet, vagy egy jól hangzó aláfestő zene.

5 Centimeters per Second (2007)

A 5 Centimeters per Second leheletfinom, lazán kapcsolódó, rövid történetek sorozata, melyek az emberek közötti távolság különböző értelmezéseire építenek. Egy fiatalember szerelmi élete áll az események középpontjában, a férfi életének három jellemző szakaszában. Először gyermekkori szerelmével kialakuló kapcsolatát, majd egyetemi felvételije előtt, osztálytársa hozzá fűződő viszonyát, végül felnőttként, egyfajta visszatekintést tár elénk Makoto, valami félelmetes érzékenységgel.

5 Centimeters per Second (2007)

A minimalizmusra, az emberi rezdülések bemutatására épülő dramaturgia gyönyörű képi világgal párosul. Egyes híresztelések szerint Makoto otthon, saját asztali gépén fejlesztgette rajzstílusát, majd később rajongók tucatjai csatlakoztak hozzá, hogy segítsék munkáját, s ma is ezzel a felállással dolgozik. A lényeg a lényeg, a képek, a történet és a zene atmoszférateremtő képességét szinte maximálisan kiaknázza a rendező, egyszerre hat a szemre, fülre és az agyra, de leginkább a lélekre.

5 Centimeters per Second (2007)

A „szinte” célzatosan került bele az előbbi mondatba, s nem a későbbi vitákat szerettem volna elkerülni vele. A három történetből kettő ugyanis tökéletes, de a harmadikat igen csak elbaltázta Makoto. Az elképzelés jó volt, de a rossz zeneválasztás és a se füle-se farka befejezés szinte teljesen tönkrevágta, és egy pillanat alatt kirugdosta az emberből az addig megszerzett érzelmi töltetet. Nem leszek finom: ez hatalmas hiba volt. Nagyon úgy tűnik, hogy vagy az időből, vagy a pénzből fogyhattak ki, de ez nem mentség.

5 Centimeters per Second (2007)

Mindezek ellenére Makoto nagyon is ígéretes rendező, a 5 centimeters pedig egy elsőrangú anime. Hogy azonban ez mennyire lesz ahhoz elég, hogy átvegye a szinte félistenként tisztelt Miyazaki helyét, az a jövő zenéje.

Hozzászólások   

#4 Guest 2008-09-07 14:41
oooh azt hittem van vagy nemtom hány rész és nem csak annyi: / na mind1 nagyon szép volt a képi világ stb
#3 Skyneth 2007-12-29 21:53
Miyazaki mester remélem továbbra is úgy vonul vissza, ahogy eddig, mert jelenleg pótolhatatlanna k tartom az egész estés animék világában - bárhogy tepernek is a trónkövetelők. :-)
A fent említett úriember valóban ígéretes ha az eddig elkészült alkotásait nézzük. Viszont a beharangozott trailer és nagy hype miatt az 5 Centimeters per Second nekem kicsit csalódás volt, nem ez a kedvencem tőle.
#2 Nóra 2007-12-29 16:21
Én láttam és nagyon is egyetértek az ismertetővel. Ugyan azok a meglátásaim. A végét tényleg elrontották, de nem annyira, hogy ne lehetne megnézni akár többször is.
Helyette kárpótol a csodálatos képi világ.
Makoto többi alkotását is érdemes megnézni.
#1 Guest 2007-12-29 15:26
amint lejön, nekilátok. hd trailer alapján gyönyörű a képi világa 8)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Castaway on the Moon (Kimssi pyoryugi) (2009)

Castaway on the Moon (Kimssi pyoryugi) (2009)

"A Castaway on the Moon a My Sassy Girl után a legjobb koreai romantikus vígjáték". Nem egy helyen olvasható ez az összehasonlítás, még akkor is, ha a műfaji besorolás nem egészen stimmel. Az viszont bizonyos,...

Isabella (2006)

Isabella (2006)

IMDb  Shing egy harmincas évei közepén járó rendőr, éli a nőtlen férfiak aranyéletét, egy napon azonban hirtelen megjelenik az életében egy 16 éves lány, Yan, aki azt állítja, hogy a lánya. Shing eleinte nem igazán hisz...

Ultraman - The Next (2005)

Ultraman - The Next (2005)

iMDB Ultraman pontosan olyan hőse a japán filmnek, mint Godzilla. Míg utóbbi a mozikban pusztította vagy éppen védte Japán nagyvárosait, addig Ultraman a TV-k képernyőjén vette fel a harcot az óriásira nőtt gonosz szörnyekkel....

Sweet Revenge (Gei sun yan) (2007)

Sweet Revenge (Gei sun yan) (2007)

Sweet Revenge (Gei sun yan) (2007)iMDBVegyes érzésekkel ültem le ez elé a film elé, mert a rendezőjéről, Ping Ho-ról még sohasem hallottam annak ellenére sem, hogy több díjat is nyert már pályafutása során, a plakát...