belépés∆

5 Centimeters per Second (2007)

IMBb 

Hayao Miyazaki mester már évekkel korábban, a Mononoke hercegnő munkálatai alatt bejelentette, hogy visszavonul. Arra hivatkozott, hogy nagyon öreg, s egy-egy ilyen komoly feladat sokat kivesz belőle. Ennek ellenére ezek után elkészítette a Chihiro szellemországban-t, a Vándorló palotát, s jelenleg is egy új projecten dolgozik, ami a hírek szerint egészen újszerű alkotás lesz, legalábbis rajzolás tekintetében. Ennek ellenére már régóta keresik utódját, s a sorban ott áll saját fia, Goro, akinek debütáló munkája, a Tales from the Earthsea egyáltalán nem sikerült rosszul, de rögtön a nyomában ott lohol Makoto Shinkai, alig 5 centiméterrel lemaradva.

5 Centimeters per Second (2007)

Aki látta a 5 Centimeters per Second-ot, az lehet, most meghökken. Makoto filmjének ugyanis vajmi köze van a fantasy-hez, sárkányokhoz, repkedő disznókhoz, természetvédelemhez, vagy akár Totoróhoz. A fanatikus animéseknek azonban nyilván ismerősen fog csengeni a rendező korábbi munkáinak címe, a She and Her Cat és a Voices of a Distant Star, s talán így már közelebb is kerültünk a bevezetőben foglaltakhoz. A hasonlóság a két rendező között ugyanis nem a tematika talaján nyugszik, hanem a művészi eszközök, s látásmód felől érdemes megközelíteni.

Makoto tollát az az egyszerű, s szinte közhelyes felismerés vezeti ugyanis, mely véleményem szerint nem csak Miyazaki, hanem sok más nagy művész sikerének kulcsa. A kevesebb néha több, s a szünet és a csend nem ürességet jelent, hanem legalább akkora jelentőséggel bír, mint egy látványos jelenet, vagy egy jól hangzó aláfestő zene.

5 Centimeters per Second (2007)

A 5 Centimeters per Second leheletfinom, lazán kapcsolódó, rövid történetek sorozata, melyek az emberek közötti távolság különböző értelmezéseire építenek. Egy fiatalember szerelmi élete áll az események középpontjában, a férfi életének három jellemző szakaszában. Először gyermekkori szerelmével kialakuló kapcsolatát, majd egyetemi felvételije előtt, osztálytársa hozzá fűződő viszonyát, végül felnőttként, egyfajta visszatekintést tár elénk Makoto, valami félelmetes érzékenységgel.

5 Centimeters per Second (2007)

A minimalizmusra, az emberi rezdülések bemutatására épülő dramaturgia gyönyörű képi világgal párosul. Egyes híresztelések szerint Makoto otthon, saját asztali gépén fejlesztgette rajzstílusát, majd később rajongók tucatjai csatlakoztak hozzá, hogy segítsék munkáját, s ma is ezzel a felállással dolgozik. A lényeg a lényeg, a képek, a történet és a zene atmoszférateremtő képességét szinte maximálisan kiaknázza a rendező, egyszerre hat a szemre, fülre és az agyra, de leginkább a lélekre.

5 Centimeters per Second (2007)

A „szinte” célzatosan került bele az előbbi mondatba, s nem a későbbi vitákat szerettem volna elkerülni vele. A három történetből kettő ugyanis tökéletes, de a harmadikat igen csak elbaltázta Makoto. Az elképzelés jó volt, de a rossz zeneválasztás és a se füle-se farka befejezés szinte teljesen tönkrevágta, és egy pillanat alatt kirugdosta az emberből az addig megszerzett érzelmi töltetet. Nem leszek finom: ez hatalmas hiba volt. Nagyon úgy tűnik, hogy vagy az időből, vagy a pénzből fogyhattak ki, de ez nem mentség.

5 Centimeters per Second (2007)

Mindezek ellenére Makoto nagyon is ígéretes rendező, a 5 centimeters pedig egy elsőrangú anime. Hogy azonban ez mennyire lesz ahhoz elég, hogy átvegye a szinte félistenként tisztelt Miyazaki helyét, az a jövő zenéje.

Hozzászólások   

#4 Guest 2008-09-07 14:41
oooh azt hittem van vagy nemtom hány rész és nem csak annyi: / na mind1 nagyon szép volt a képi világ stb
#3 Skyneth 2007-12-29 21:53
Miyazaki mester remélem továbbra is úgy vonul vissza, ahogy eddig, mert jelenleg pótolhatatlanna k tartom az egész estés animék világában - bárhogy tepernek is a trónkövetelők. :-)
A fent említett úriember valóban ígéretes ha az eddig elkészült alkotásait nézzük. Viszont a beharangozott trailer és nagy hype miatt az 5 Centimeters per Second nekem kicsit csalódás volt, nem ez a kedvencem tőle.
#2 Nóra 2007-12-29 16:21
Én láttam és nagyon is egyetértek az ismertetővel. Ugyan azok a meglátásaim. A végét tényleg elrontották, de nem annyira, hogy ne lehetne megnézni akár többször is.
Helyette kárpótol a csodálatos képi világ.
Makoto többi alkotását is érdemes megnézni.
#1 Guest 2007-12-29 15:26
amint lejön, nekilátok. hd trailer alapján gyönyörű a képi világa 8)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Fighting Elegy (Kenka erejii) (1966)

Fighting Elegy (Kenka erejii) (1966)

  Seijun Suzuki meglehetősen rendhagyó alkotónak számít a japán rendezők között, olyannak, aki szereti a megbotránkoztatást, a szokatlan témákat, még szokatlanabb megközelítésben. Nem keresi a stúdió urak kegyét, időnként fügét mutat a nagyközönségnek. Volt időszak, amikor...

Color of Pain (2002)

Color of Pain (2002)

Color of Pain (2002)iMDBSam Leong akciófilmje tulajdonképpen csak egy a Hongkongban futószalagon készülő egyszer nézhető, szabványunalmas piff-puffok közül, azonban egy-két apróbb érdekesség miatt azért érdemes róla megemlékezni. Ezek közül pedig talán a leginkább figyelemreméltó az,...

The Trail of the Broken Blade (Duan chang jian) (1967)

The Trail of the Broken Blade (Duan chang jian) (1967)

ANOTHER SHAW PRODUCTION    Fehér ruhás alak szökken háztetőről háztetőre a hongkongi háztetők fölött. Ki az? Nem, nem Superman ment szabadságra. Természetesen Wang Yu-ről van szó. Mit csinál? Megy bosszút állni. Na jó, ez túl könnyű volt....

Yonggari (1999)

Yonggari (1999)

  Ez a film úgy lett nekem anno beharangozva, hogy ez a "koreai Godzilla". Én marha, akkor majdnem kiadtam 4000 forintot a DVD-ért.Mára már ("hála" a 'Best Hollywood'nak) egy ezresért hazavihető, de a tizedét nem...