belépés∆

The Tricky Brains (Jing gu jyun ga) (1991)

The Tricky Brains (Jing gu jyun ga) (1991)

The Tricky Brains (Jing gu jyun ga) (1991)

iMDB

Wong Jing a kezei közül hatalmas mennyiségben kikerülő filmeknek köszönhetően gyakorlatilag a hongkongi film összes sztárjával dolgozott együtt legalább egy film erejéig. Amikor 1990-ben  a Wong nevéhez fűződő God of Gamblers paródiájában, a All For The Winner-ben Stephen Chow hatalmas sikert aratott komikusként, Wong hamar lecsapott rá és az elkövetkezendő néhány évben jópár filmet készítettek közösen. Ezek közül volt az első a The Tricky Brains.

The Tricky Brains (Jing gu jyun ga) (1991)

Mai szemmel nézve a film sok szempontból is tipikusnak mondható, mind Wong, mind Chow későbbi munkáinak ismeretében. Ezekről majd később, először jöjjön a sztori röviden. Adott egy cég, ahol Chi Man-Kit előléptetésre kerül, viszont a cégvezetés nem nagyon bízik benne, így mind a vezérigazgató, mind pedig Macky Kam külön utakon próbálja tesztelni (és lehetőleg tönkretenni) az úriembert. A vezérigazgató a lányát küldi rá Kit-re, hogy a szívén keresztül derítse ki, mik a szándékai, míg Kam felbéreli Koo Jing-et, a zseniális trükkmestert, hogy lépjen be Kit és családja életébe. Mindkét próbálkozás sikerrel jár, a végeredmény azonban, ahogy az egy vígjátékban megszokott, igencsak kérdéses.

The Tricky Brains (Jing gu jyun ga) (1991)

A film tehát egy klasszikus vígjáték, a műfaj minden jellegzetességével megáldva. Sajnos Wong Jing jellegzetességeiből viszonylag kevés került bele, ezek közül legfontosabb az, ahogyan megidézi, illetőleg parodizálja a All For The Winner-t, hiszen egyértelműen utal arra, hogy annak a filmnek a főszereplőjét tette meg a saját filmje sztárjának, valamint az ottani apa „jellegzetességét” is nemes egyszerűséggel beletette a filmbe. A poén az az egészben, hogy az All For The Winner egy Wong filmet parodizált, tehát úgy is lehet venni, hogy Wong a maga módján szokás szerint visszavágott. Természetesen Stephen Chow jellegzetességei is megtalálhatóak a filmben, még azzal együtt is, hogy a forgatókönyvet eredetileg Wong írta, de valószínűsíthető, hogy rengeteget improvizáltak is a forgatás során. Tehát a Chow filmjeire jellemző nagyon váltakozó színvonalú humor ebben a filmben is megvan, valószínűleg a lefordíthatatlan mou lei tou, azaz nonszensz szövegei is.

The Tricky Brains (Jing gu jyun ga) (1991)

A film egy óriási és zseniális humorral előadott ötletparádéval indul, amivel bemutatják Koo Jing képességeit. A továbbiakban pedig beáll a Stephen Chow standard, azaz hol zseniálisan vicces jeleneteket, hol nagyon fárasztó poénokat kap a néző, valamint az egészet összekeverik a klasszikus, már a fekete-fehér burleszk filmekben is elpuffogtatott poénokkal (pl. az elmaradhatatlan tortadobálás, a hasraesős poénok, valamint a kis ládából hatalmas dolgok előrángatása).
Ami talán meglepő, hogy nem minden szereplő lett ripacs, pedig ez már-már „elvárás” a hongkongi vígjátékokban. Stephen Chow természetesen túljátsza a szerepet, de tőle nem is vár mást a néző és ez is áll jól neki. Hasonlóakat lehet elmondani Ng Man-Tat-ról is, aki Kit apját alakítja, az ő szerepe gyakorlatilag egy az egyben megegyezik azzal, amit a All For The Winner-ben játszott. Aki viszont egy kicsit szürke és talán csalódást kelt, az a Kit-et alakító Andy Lau. Jól tud bohóckodni végülis ő is, de (főleg a későbbiekben) róla kialakult kép mást mutat, nem véletlenül nem lett belőle komikus, kicsit idegenül mozog ebben a szerepkörben. A többi főbb szerepeket Rosamund Kwan Chi-Lam (az igazgató lánya szerepében, a karaktere nagyon emlékeztet a Perfect Girls-ben Nina Li Chi által megformált figurára), Chingmy Yau Shuk-Ching (szokás szerint nagydumás hölgyet alakít, ráadásul egyszer jól bele is rúg Wong Jing-be), valamint Wong Jing játsza. Egész korrekt felhozatal…

The Tricky Brains (Jing gu jyun ga) (1991)

Összefoglalva a film tehát nem tudja azt a remekül eltalált hangulatot és poénhegyeket a végéig fenntartani, amivel indul, de még így is van benne jópár emlékezetes marhaság, nekem főleg a diszkós jelenet tetszett, abban Stephen Chow valóban brillírozik. Akinek tetszett a Faithfully Yours, az All For The Winner, valamint a Perfect Girls, az ebben a filmben sem fog csalódni.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Legend of the Sacred Stone (Sheng shi chuan shuo) (2000)

Legend of the Sacred Stone (Sheng shi chuan shuo) (2000)

  Először nem hittem el, hogy ilyen van, aztán nem tudtam elképzelni, de végül kiderült, hogy a film létezik, és minden képzeletemet felülmúlja. Ez egy teljesen unicum mozi. A Legend of the Sacred Stone egy tajvani...

Fate (2008)

Fate (2008)

2008 minden tekintetben a sötét hangulatú, a várost nem éppen pozitív színekben feltüntető, a társadalom perifériájára szorult emberek életét bemutató alkotások éve Hongkongban. Már eddig is jópár hasonló filmet boncolgattunk itt az oldalon és most...

New Human Skin Lantern / Ghost Lantern (Yun pei dung lung) (1993)

New Human Skin Lantern / Ghost Lantern (Yun pei dung lung) (1993)

New Human Skin Lantern / Ghost Lantern (Yun pei dung lung) (1993)   iMDB