belépés∆

Legend of the Sacred Stone (Sheng shi chuan shuo) (2000)

Legend of the Sacred Stone (Sheng shi chuan shuo) (2000)

 

Először nem hittem el, hogy ilyen van, aztán nem tudtam elképzelni, de végül kiderült, hogy a film létezik, és minden képzeletemet felülmúlja. Ez egy teljesen unicum mozi.
A Legend of the Sacred Stone egy tajvani sorozat volt, de amiről itt szó van, az a mozi verzió. Nem semmi alkotás az biztos. Az alapja az a hagyományos bábművészet, ami apáról fiúra szállt, s jellegzetes, teljesen emberi alakokra faragott alakokkal dolgozott. Igazság szerint bennem inkább a gyermekkoromban oly népszerű "He-man" vagy "G.I. Joe" figurákra emlékeztettek és a velük a díványon folytatott küzdelmeim meganimálására, ám valószínű ennek oka csak a különböző kulturális háttér.

 

Az élmény feldolgozásában az első nehézséggel itt találja szemben magát a laikus néző, hiszen a bábokat a bábjátékos szinkronizálja, így néha elég nehéz megkülönböztetni, hogy éppen ki mondja az adott szöveget. Másrészt a női karaktereknek is férfiak adják a hangjukat, falzetten, ami nem is kicsit vicces. Most sajnos kénytelen voltam elállni attól a mániámtól, hogy eredeti nyelven nézzem a filmet, muszáj volt japán hangsávra váltani, ahol minden szereplőt külön ember szinkronizált.

A filmnek még két fontos összetevője van, mégpedig a wuxia, a legendás harcművészet és a fantasy, illetve a fantasy témájú videójátékok. Bár nem hemzseg, de sok, látványos akcióval van tele a film, amiben hőseink összemérhetik erejüket. Ezeket a harcokat nem kevés CG-vel turbózták fel, így hát a jó és a rossz harcosai teljes mellbedobással csillogtathatják különleges képességeiket - van itt tűzgolyótól kezdve kiválló szörf tulajdonságokkal rendelkező repülő kardig minden. Repkednek a hősök, villognak a kardok, pusztul az ellen. Emellett bolyonghatunk labirintusban, amely persze hemzseg a csapdáktól, és az ajtókat csak speciális, odaillő kulccsal lehet kinyitni.
A báboknak természetükből fakadóan nem sok mimikája van, ám a bábosok professzionális munkájának köszönhetően tökéletesen érthetőek a gesztusok. A bábok folyamatosan mozognak, többet és nagyobb elánnal, mint az élő emberek.

Bár hőseinket "kemény fából faragták", mindegyiküknek stílusosan szúrós a tekintete, és igazán komolyan veszik világmegmentő feladatukat, ez mégsem egy véresen komoly film, hisz nem is lehet az, és mint minden hasonló alkotásnak, ennek is jót tesz ez a hozzáállás. Nagyon kifejezőek az akciójelenetek, de egyben derűt is keltenek a nézőben a szikrázó levegőben össze-vissza pörgő-forgó bábok. Van persze szerelmi jelenet is, de hangosan nevettem, amikor a főszereplő ugyanazzal az öszehúzott szemhéjjal szemez a hősnővel, mint amivel a démonokra tekint. Bár történetileg nem túl erős, - a szokásos démonmegidézős, elpusztítós sztori - de mindenképpen nézhető, élvezhető és nagyon megszerethető kis alkotás. Aki a sajátosat, egyénit keresi a filmekben, és nem riad vissza a másságtól, az ha tudja, mindenképp nézze meg.

imdb

 

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Moss (Ching toi) (2008)

The Moss (Ching toi) (2008)

Már több újabbkeletű hongkongi film kapcsán megjegyezhettük, hogy újra divatba jöttek a komor hangulatú, reménytelenséget sugárzó, a társadalom minden rétegét a triádok uralma alattinak tartó alkotások, amik többsége tele van brutalitással, erőszakkal és vérrel. Sajnos...

Blood Brothers (Tian tang kou) (2007)

Blood Brothers (Tian tang kou) (2007)

Blood Brothers (Tian tang kou) (2007)iMDB Ez a film több szempontból is ígéretesnek tűnt számomra. Egyrészt azért, mert a múlt század 30-as éveiben játszódik és ez az időszak, akárcsak a nagy amerikai gengszterklasszikusok esetében, ideális...

The Iceman Cometh (Gap dung gei hap) (1989)

The Iceman Cometh (Gap dung gei hap) (1989)

The Iceman Cometh (Gap dung gei hap) (1989)iMDBAz időutazásos sci-fi és fantasy filmek mindig népszerűek voltak és főképpen a 80-as években készült nagyon sok belőlük. A másik idősíkba pottyanó főhősök történetei általában sok érdekes kalandra...

Violent Virgin (Shojo geba-geba) (1969)

Violent Virgin (Shojo geba-geba) (1969)

Violent Virgin (処女ゲバゲバ) (1969)iMDBEz a film egy nagyon bizarr, rémálomszerű történetet mutat be, aminek a fő motivuma, hogy a főhősnek, Hoshi-nak farka nőtt. Node, a helyzet nem ilyen egyszerű. A sztori kezdetekor két autó halad...