belépés∆

Boys Are Easy (Chu laam chai) (1993)

Boys Are Easy (Chu laam chai) (1993)

Ahogyan a posztert nézegetve is lazán kikövetkeztethető, ez bizony egy vérbeli, klasszikus helyzetkomikumokkal telezsúfolt vígjáték, sok-sok Wong Jing jellegzetességgel. A rendező neve talán elriaszthat egyeseket a filmtől, de véleményem szerint inkább ne tegyék ezt, hanem szerezzék be és nézzék meg, mert a film jó, sőt, véleményem szerint Wong legjobbjainak egyike.

Boys Are Easy (Chu laam chai) (1993)Boys Are Easy (Chu laam chai) (1993)
A sztori tipikus, akár klisésnek is mondhatnánk, de ez semmit sem von le az élvezhetőségéből. Szóval adott egy apa, akinek van három felnőtt lánya, akik közül senki sem akar férjhez menni, sőt, még csak barátjuk sincsen. Az öreg pedig, mivel nem akarja, hogy a lányai magukra maradjanak, egy piszkos trükkhöz folyamodik, hogy „észhez térítse” őket. Ennek folyományaképpen a lányoknak egy hónapjuk van arra, hogy bemutassák életük párját. Az erre a célra „felbérelt” úriemberek azonban nem kevés bonyodalmat is okoznak nekik, leginkább azzal, hogy beléjük szeretnek.

Boys Are Easy (Chu laam chai) (1993)Boys Are Easy (Chu laam chai) (1993)

Ha ez a film koreai lenne, akkor feltehetően valami csöpögősen romantikus végkifejlet lenne a végén, ahol mindenki könnyezve borul össze. Ha ezt a filmet Joe Ma, a „hongkongi gagyi” királya rendezte volna, akkor tele lenne aranyos poénokkal és itt-ott néhány túljátszottan megható jelenettel. Ezen esetekben a film már réges régen feledésbe merült volna, azonban a rendezőt (és a forgatókönyvírót) szerencsére Wong Jing-nek hívják, így csöpögős romantikának és megható jeleneteknek nyoma sincs, van helyettük sok-sok jellegzetes szurka, túlhúzottan pörgős, de pont emiatt fantasztikusan látványos akciójelenet és jópár kikacsintás régebbi ismert filmekre. Ezek azok az elemek, amik miatt minden Wong vígjátékot érdemes megnézni.

Boys Are Easy (Chu laam chai) (1993)Boys Are Easy (Chu laam chai) (1993)

A szurkák és kikacsintások, mint a rendező oly sok más filmjében is, ezúttal is fantasztikusak. Már ott kezdi a „beszólogatást”, hogy a három lány legharciasabbját, a rendőrnyomozót nemes egyszerűséggel úgy nevezte el, hogy Ching Siu-Tung, nyilvánvaló utalásként az ismert akciókoreográfusra/rendezőre, de ez még nem minden. Úgy igyekezett összeválogatni a színészeket, hogy nem csak az általuk alakított figurák, hanem a karakterek közötti kapcsolatok is különféle módon ugyan, de korábbi, komoly filmekre utaljanak. Ezek közül elsősorban a Brigitte Lin-Tony Leung Ka-Fai párost érdemes kiemelni, akik nem sokkal korábban a New Dragon Inn-ben játszottak együtt, de feltételezésem szerint a Maggie Cheung-Jacky Cheung páros sem a véletlen műve.

Boys Are Easy (Chu laam chai) (1993)Boys Are Easy (Chu laam chai) (1993)

Természetesen ezúttal sem maradhattak ki a korábbi filmekre való utalások és parodizálások. Tony Leung Ka-Fai jigolo karaktere megidézi Bruce Lee filmjeit (érdekes egyébként, hogy ugyanezt 10 évvel később a The Spy Dad-ben is megtette), Maggie Cheung egy jelenet erejéig kifigurázza saját rosszlány szerepeit, Jacky Cheung természetesen (többek között) a Bullet in the Head-et, Brigitte Lin saját „szupernős” szerepeinek a paródiája, míg a saját magát prostituáltnak „kiadó” Chingmy Yau sem ebben a filmben tett ilyesmit először. Egyedül az akkor még „zöldfülű” Ekin Cheng lógott ki a sorból ezen a téren, de hát neki is el kellett kezdeni valahol a színészkedést...

Boys Are Easy (Chu laam chai) (1993)Boys Are Easy (Chu laam chai) (1993)

Zárszóként még annyit, hogy a Boys Are Easy mindenképpen a valaha készült legjobb hongkongi vígjátékok közé tartozik, elsősorban az elborult Wong Jing poénok (a triádolimpia egyszerűen zseniális ötlet!) és jellegzetességek (pl. gambling jelenet), valamint a nem akármilyen szereposztás miatt (a fent már felsorolt nagy nevek mellett még Richard Ng, Sandra Ng, Shing Fui-On és Jimmy Lin is játszott benne). A vége ugyan erőltetett és idétlen, de az első 75 perce szenzációs. Aki tudja tolerálni a meglehetősen harsány HK komédiákat, annak feltétlenül látnia kell!

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Three Outlaw Samurai (Sambiki no Samurai) (1964)

Three Outlaw Samurai (Sambiki no Samurai) (1964)

Egy ronin ballag a dombon. Talál egy hajtűt, lemegy a völgybeli házhoz, hogy visszaadja és máris nyakig van egy túszejtő akció közepében. Kétségbeesett parasztok próbálják a klán urához eljuttatni a kérvényüket, amiben az adó csökkentését...

4 Horror Tales - D-Day aka Roommates (2006)

4 Horror Tales - D-Day aka Roommates (2006)

    IMDb Ringu. Ez volt a címe annak a filmnek, ami elindította a hosszúhajú szellemlányok karrierjét az ázsiai, majd a Hollywood-i feldolgozógépezet révén az amerikai filmgyártás horror termésében egyaránt. A D-Day bemutatójának megtekintése után azt hihetnénk, hogy...

Mute Samurai (Oshii Samurai) (1973-74)

Mute Samurai (Oshii Samurai) (1973-74)

1973-ban, amikor a fölöttébb sikeres Lone Wolf and Cub mozi-sorozat lezárult, a Wakayama-Katsu alkotópáros úgy döntött, még nem szüneteltetik a gyümölcsöző együttműködést.

Shara (Sharasoujyu) (2003)

Shara (Sharasoujyu) (2003)

  IMDb A Sharasoujyu egyszerűen az egyik kedvenc filmem lett, bár még mindig fenntartom, hogy eléggé rétegfilm. Egy gyönyörű történet a hétköznapok valóságában, ahol a mindennapi élet rezdüléseinek is varázsereje van. Valami hihetetlen zseniális színészi játék,...